Komentari prezimena Topić

Stranica: 2 od 7

Zrinka Topić - Datum: 7.10.2009.

Interesantno. Inaće i imam jednu manju nogu..sad znam da nije slučajno...


Josip Topić - Datum: 8.10.2009.

ja sam iz Iloka orijeklom u blizini Prozora...pozdrav svim Topićima


Ivan Topić - Datum: 6.12.2009.

pozz Topići, ja sam iz BiH selo Oštra Luka u tom selu ima jako puno Topića (najbliži veći grad je Orašje 12 km)


Matija Topić - Datum: 1.1.2010.

Topići su kao i svi drugi selili iz svojih povijesnih obitavališta (Dalmacija, zapadna Hercegovina i središnja Bosna) u obližnje oblasti. Ponekad su doseljavali i među većinske pravoslavne, te prihvaćali njihovu liturgiju u nedostatku katoličkog svećenstva te se sada isti osjećaju pravoslavnim Srbima, što je njihovo pravo. Isto tako je jedan manji ogranak Topića prešao na islam, kako bi sačuvao zemlju i stečene privilegije. No u oba primjera radi se o manjem postotku nositelja prezimena Topić, koji su velikom većinom Hrvati (Popis stanovništva SFR Jugoslavije od 1981.)Sretna 2010. svim Topićima.


Aleksandar Topic - Datum: 26.1.2010.

Ma ljudi, dajte nesto sto nas ujedinjuje... Lepo je kada je to prezime! Ja sam Topic iz Srbije ali sam Topice upoznao iz sva tri monoteizma koji postoje kod nas. Pri tome mislim na ex-Jugu... Topica ima i u Novom Zelandu, Australiji, Argentini, ma u celom svetu! Upoznao sam Topice u Splitu (odlicni i srdacni ljudi) i u Sarajevu... Dosta je bilo sto smo bili trpani kao ovce u torove, za sve nas ima mesta da letujemo u Opatiji, zimujemo na Zlatiboru i da jedemo najbolje cevape na svetu,- na Bas carsiji! :-) Pozdrav svima!


Matija Topić - Datum: 10.2.2010.

Namjera mi je samo komentirati napor koji je uložen u tekst koji prethodi ovim komentarima. Po naprijed navedenom ' Popisu stanovništva ' bivše SFRJ, autentični nositelji prezimena Topić, kao i naselja sa istim prezimenom, nalaze se u naprijed navedenim regijama. Nositelji prezimena Topić koji su iz Srbije, nisun autohtoni stanovnici iz Srbije, većinom su potomci doseljenih Topića iz bosanske 'krajine'. Topići u naprijed navedenim prekooceanskim zemljama, kao; Ante Topić - dugogodišnji predsjedavajući nogometnom klubu Croatia iz Sidney-a na kojega je u nekoliko navrata UDB-a izvršila atentat pri jednom od kojih stradava Raspudić, zatim vrsni brodari Topići koji su sa cjelokupnom flotom prešli pod ingerenciju Monaca - pod čijom zastavom i danas plove, pa do građevinskog poduzetnika Pere Topića koji je kao pripadnik oružanih snaga poražene vojnice prešao u Argentinu i postao jedan od značajnijih poduzetnika. Ja znadem ALEKSANDRE da je teško nakon svih događanja u posljednjih 20 godina prihvatiti ove činjenice glede tvojega prezimena, no možeš ih i ne prihvatiti, ali činjenice zasigurno ne možeš promijeniti. Još jednom pozdrav SVIM Topićima.


Ibro Tabakovic - Datum: 2.3.2010.

Podrijetlo prezimena Topic.Topcic... i Topalovic,Topal nije iz istoga izvora.
1)Prezimena Topic,Topcic,Topcagic i Topcibasic vode podritlo iz iste osnovne rijeci TOP=tur.top,poznato artiljerijsko oruzje.Medjutim ,samo u prezimena TOPIC moze se pretpostaviti da ono potjece i od drugog znacenja ove osnovne rijeci:tur.TOP znaci i VECI SMOTAK(TUBA)PLATNA,STOFA ILI DRUGE TKANINE.U drugih gore navedenih prezimena iza prezimena Topic osnovna rijec ima samo prvo znacenje.tj.top,poznato artiljerijsko oruzje,"kanun,lu(m)barda,muzar,prangija"(P.Skok).Prezime TOPCIC izvidi se iz tur.rijeci(TOPCU)=TOPCIJA(TOPDZIJA)=ARTILJERAC;ONAJ KOJI ISPALJUJE TOPOVE.Prezime TOPCAGIC izvodi se iz tur.rijeci TOPCU AGASI=TOPCAGA,koji je bio zapovjednik jednog odreda topcija.Prezime TOPCIBASIC izvodi se iz tur.rijeci TOPCU BASI=TOPCIBASA,koji je bio zapovjednik topcija.
2)Prezimena Topal i Topalovic izvode se iz osnovne tur.rijeci TOPAL = "covjek sa jednom kracom nogom,onaj koji je hrom"(A.Skaljic).Iz ove osnovne rijeci potjecu prezimena TOPAL i TOPALOVIC...
(Izvor:P.Skok,Etimologijski rjecnik hrv. ili srp. jezika,knj.III,Zagreb 1973.,str.481.,;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jeziku,Sarajevo 1985.,str.619.;B.Klaic,Rjecnik stranih rijeci i izraza,Zagreb 1962,str.1497.)


Elvis Topcibasic - Datum: 6.4.2010.

Ja sam Topcibasic i porijeklom sam iz Trebinja....Potpuno mi je poznato ovo sto st iznijeli u vasem komentaru gos.Ibro i to je tacno vezano uz ovo moje prezime.Ja sam dosta vremena proveo trazeci da li jos Topcibasica postoji na ovim nasim prostorima ali uglavnom bez uspjeha...Sto je mani poznato nas Topcibasica bilo je u Trebinju i dan danas ima u Prijepolju i u Turskoj ali sa prezimenom Topcubasi i svi smo krvno vezani tj.pripadamo jednoj familiji...Ako vi nesto znate vise ili imate veca saznamja o ovome prezimenu volio bi da me upoznate sa tim...takodze i ako neko drugi ima veca saznanja o tome nek me obavijesti ....hvala unaprijed....


Ibro Tabakovic - Datum: 7.8.2010.

Za gosp.Elvisa Topcibasica:
--U Danskoj zivi 12 Topcibasica.


Ibro Tabakovic - Datum: 11.8.2010.

O prezimenu TOPIC:(VIDI:
familymaker.genealogy.com/users/m/e/n/Nenad-Menicanin-TX/FILE/0004page.html)


G.Zivko Bjelanovic u svojoj studiji ZNACAJKE ODLIKE PREZIMENA DVORSKOG KRAJA(Izdavac:Skupstina opcine Dvor na Uni,1991.)smatra da je prezime Topic izvedeno od hipokoristika Topo,a on je ovaj hipokoristik nasao u RJECNIKU OSOBNIH IMENA od poznatog onomatologa prof.dra Mate Simundica na str.19.(Zagreb,1988.).Naime,prof.M.Simundic je naveo da je hipokoristik TOPO od imena Antun,m....(Od Anton promjenom o>u,ovaj od lat.Antonius-kako se nazivalo jedno rim.pleme.Vjer.potjece od etrur.Antenium.Nep.znacenje.).
Medjutim,dr B.Klaic u svom poznatom RJECNIKU STRANIH RIJECI IZRAZA I KRATICA(Zagreb,1062.),-str.90.--misli da lat.ime Antonije znaci PRVI,PREDNJI(u bojnom redu)...


Stranica: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Topić | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas