Komentari prezimena Topić

Stranica: 4 od 7

zorica babić - Datum: 21.7.2011.

Topića ima i na Kordunu ,moj deda je iz Slunja


Nedjeljko Topić - Datum: 27.7.2011.

Zorice, vjerojatno je tvoj djed imao djeda. To bi bio već nekakav podatak. To ćeš najlakše riješiti ako odeš u ARHIV i tražiš knjigu vjenčanih, i kada pronadješ roditelje mladoženje, vidiš kada su se oni oženili i tako sve dalje kroz porodično stablo do korjenja. Kad se spustiš desetak generacija javi se, biti će interesantno.....


Ivan Topić - Datum: 17.8.2011.

Evo par podataka o Topićima,Hrvatima iz okolice Banja Luke (selo Dragočaj). Topići se na ovom području prvi put spominju 14.sječnja,1742 godine kada na popisu krizmanika u selu Ojdanići .Krizmu je primilo četvero djece s prezimenom Topić; Bartol Topić(7god,kum Mijat Lovrinović),Marko Topić(6god,kum Nikola Gubičanović),Klara Topić (4god,Kuma Lucija iz Bresolica),Ivka Topić(5god,Kuma Lucija iz Bresolica)

Izvori;D. MANDIć, Chroati Catholici Bosnae et Hercegovinae, Chicago-Roma, 1962, str. 41-45; L. ĐAKOVIĆ, Prilozi za demografsku i onomastičku građu Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1979, str. 282-287 (faksimil); J. šALIć, Hod u vjeri, Banja Luka i okolica, Banja Luka, 1991, str. 85-95.

42 L. ĐAKOVIĆ, nav. dj., str. 431-435.


Nedjeljko Topićn_ - Datum: 31.8.2011.

Ako pročita netko tko je rodom iz Usore od Jelaha te ima spoznaja, bilješki i knjiga o tom mjestu, te o prezimenima Topić, Ljubić i Pešić neka mi pomogne, unaprijed zahvaljujem.


Nedjeljko Topić - Datum: 31.8.2011.

Pozdrav svim albanofilima, ako tko ima kakve spoznaje oih obitelji TOPIJA (Thoppia) bio bi mu zahvalan na informacijama. Znam da su bili knezovi, banovi, plemići koji su bili suborci Skenderbega. Da li su išli u migraciju u ranom srednjem vijeku i u kom smjeru..... srednja Bosna ili Dalmacija i kada. Ima li danas živih potomaka te obitelji u Albaniji, Makedoniji...


Nedjeljko Topić-Pešić - Datum: 9.10.2011.

Je li prezime TOPIĆ nastalo od turske riječi topo ili topal? Ja jesam iz Korušaca, od Topića za koje drže kako imaju najstariji pisani trag, možda, ali nisam siguran. U istraživanju da najstarija od prva tri (3) Topića (Grge p. Mije; Mate p. Nikole i Petra p. Mate) potrebna mi je jedna generacija koja je živjela oko 1730.-1750. pa sam došao do prvih za sada poznatih (korjena, LOZE od 350. godina stare). Ali zanima me tko su, odakle su došli, zašto i kada? Držim, prezime TOPIĆ nije nastalo od turske riječi topo ili topal kao što mnogi navode, jer se prezime TOPHIA ili TOPIJ javlja u Albaniji oko 1200. godine, dakle puno prije dolaska i utjecaja turaka na Balkanu. TOPHIE ili TOPIJbili su COMTE (po papinskom ukazu), PRINCI i KNEZI, tj. prvi ljudi arbanasa sve do doba Skenderbega sa kojim su se orodili..... Vjerujem da su TOPIĆI potekli iz tog plemena, ali ... dokazi trebaju, a ne pretpostavke. Dolazak Topića iz Bosne ili zemlje Humske stoji jer su to povijesne činjenice, kao što je činjenica da su TOPHIE i Balshe svojevremeno u ratnom pohodu osvojili Rašku, Duklju i BOSNU. Što omogućava pretpostavku o doseljenju iz Bosne i to ne "hromih" Topića, već onih koji su naseljavali i ostajali na osvojenom području i godinama kroz stoljeća širili LOZU za seobe.


Matija Topić - Datum: 10.10.2011.

Nedjeljko, drago mi je da si na tragu koji sam ti dao naslutiti ranije. Postoje zapisi da se pri slavenizaciji ilirskih i inih prezimena koja završavaju na -ija, a kojih i danas ima na području Hrvatske (poglavito Dalmacije) - dodaje umjesto -ija prefiks -ić. Uzgred, prof. dr. Bamir Topi je predsjednik Albanije. Možda i nismo na pravom tragu, ali velika je mogućnost ilirskog podrijetla. Znadem da su Iliri kao prastanovnici na ovim - sada našim - područjima, duboko inkorporirani u hrvatsku i inu genetiku.


Nermin Topic - Datum: 11.10.2011.

Ja sam rodjen u Bosanskoj Gradisci.Moj pra pra deda je dosao iz Trebinja krajem 18. vjeka i bio je kosac.Moj pradeda Huso topic je imao pilanu u Gradisci pa kad ne bi radila pilana nebi bilo struje u Gradisci jer je pilana proizvodila struju. Moj praujak Atif topic je bio narodni junak u drugom svjetskom ratu, postoji i Ulica i skola po njemu data. Ja trnutno zivim u Austriji (Eisenstadt) i bavim se sredjivanjem dvorista, imam svoju firmu vec dvije godine.po struci sam inace medicinski brat.


Biljana Topić - Datum: 7.1.2012.

Poštovani,
u porodici mojih Topića nema živih starijih predaka koji bi odgovorili ko smo i odakle smo došli. Moji su Srbi, iz Oštre Luke na pola puta između Prijedora i Sanskog Mosta, BiH. savelikim zanimanjem sam pročitala ove strane i pažljivo ću nastaviti pratiti dalje. Sve najbolje.


Goran Topić - Datum: 22.1.2012.

I moj deda(Topic) je iz Korduna,mjesto kod Slunja,krsna slava Sv.Stefan


Stranica: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Topić | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas