Komentari prezimena Topić

Stranica: 5 od 7

Nedejeljko Topić PEŠIĆ - Datum: 28.1.2012.

Držim, prezime Topić nije nastalo od turske riječi topo ili topal, kao što mnogi izvori navode. Prezime Tophia ili Topija javlja se u Albaniji, u Draču, nekadašnjem sastavnom dijelu CRVENE HRVATSKE, oko 1200. godine u pisanim tragovima kao vodeća porodica tog dijela zemlje. Dakle puno prije dolaska i utjecaja Turaka na Balkanu. Tophie su ih PRVI pozvali u pomoć, i poslije tog prvog ulaska za pripomoć Turci se više nisu vratili sa Balkana do dana današnjeg. Vjerujem da su TOPIĆI potekli od plemena Tophia....Povijesna je činjenica kako su Tophie i Balshe u ratnom pohodu ISTO PRIJE dolaska Turaka osvojili Rašku,Duklju i BOSNU. Što omogućava pretpostavku o raseljenju iz Bosne u raznim periodima kada su došli Osmanlije. Topići nekadašnji osvajači novih prostora pred novim osvajačima ili zajedno sa njima sele u nove krajeve i to ne "hromi" već oni koji imaju korjenje koje je staro 9 (devet) stoljeća ili skoro devet stotina godina. CRVENA HRVATSKA je naša pra domovina, tada snažna ......


Nedjeljko Topić PEŠIĆ - Datum: 28.1.2012.

Svim posjetiteljima prezimena TOPIĆ molba, pomozite mi pronaći knjigu Ismaila Kadare: "Most na tri luka" . H v a l a!


ELVIS TOPCIBASIC - Datum: 14.2.2012.

Da li iko ima vise podataka o Prezimenu TOPCIBASIC.......


Željko Meštović - Datum: 19.9.2012.

Prezime Topić postoji i u Tuzli kod obitelji islamske vjeroispovjesti . . .


TheEmrah994 - Datum: 18.11.2012.

Prezime Topić sigurno ima vise u Bosni pogotovo u US-kantonu i po meni većina su muslimani


dejca - Datum: 27.3.2013.

Pozdrav topici!Drago mi je sto sam saznao da topica ima na sve strane i svih nacionalnosti ?Ja sam iz Slujna, Hrvatska i po nacionalnosti pravoslavac ,i sve sto sam uspeo saznati je da koreni vuku iz hercegovine, Trebinja tacnije !


tibos - Datum: 28.3.2013.

Za Elvisa Topcibasica,
Za vrijeme terora cetnika u Trebinju ubijeni su mnogi Bosnjaci,a medju njima i Topcibasici.O podrijetlu Topsibasica -po mom osobnom misljenju-mozda cete najbolje doznati ako se obratite casopisu HERCEGOVINA u Mostaru,ili-jos bolje-obratite se Arhivu i Muzeju Hercegovine u Mostaru jer oni izdaju ovaj casopis.Evo Vam email adrese Muzeja Hercegovine,te se njemu obratite:
muzej.herc@bih.net.ba
Uz pozdrav


ustra - Datum: 23.11.2013.

Rodi se Jure1404. od oca Ivana, principa i poglavice Arbanije i majke Vojsave ćeri bana ili poglavice Bugarskoga. Jure Kastriotić imao je još tri brata i pet sestara. Najmladjoj je bilo ime Mamica i udala se za TOPIĆA, bana i viteza od lijepe zemlje Arbanije.....1450. Turci opsjedaše Kroju te Jure Kastriotić razdjeli vojsku u tri dijela. Jedan dio bio je pod vodstvom Tanusija TOPIĆA. I opet je turska vojska bila razbijena...1464.sultan Mehmed opet digne veliku vojnu na Juru i Arbaniju, ali pretrpi poraz. Pod KROJOM 15.06.1465. ukaza se Balaban s mnogo iljada konjanika,i pozva kapetana grada na predaju.Kapetan Tanusio TOPIĆ mu odgovori:"Nije meni moj gospodardao naredbu da ti grad otvorim, nego da ga branim i od tebe zatvorim."


tibos - Datum: 25.8.2014.

-O prisutnosti,etimologiji i znacenju ovoga prezimena naci cete na:

hjp.novi-liber.hr/(vidi t o p,t o p al)
imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-topic
www.croatian-genealogy.com/hrvatska-prezimena-t/topic
www.rodoslov.ba/pages/display_zavicaj_news_arhiva
www.scribd.com/96781720/246554080-znacajke-odlike-prezimena(hipokoristik To p o ,prezime T o p i c)
A.Skaljic,Turcizmi u sh jeziku,PETO IZD.,Sa,1985,str.619.(top,topal,topcija,topcaga , topcibasa,Topal,Topalovic,Topcic,Topcibasic,Topcagic)
P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.3.,Zgb,1973,str.481(top,topal,topcija,,topcibasa,Topal,Topalovic))
Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009,str.408.(top,topac,topal,topcu)
Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci...,Zgb,1962,str.1497.(top,topcija,topal)
A.Isakovic,Rj.bosanskoga jez.,Sa,1995,str.324.(top,topal)
H.Kresevljakovic,Kapetanije u BiH-u,Sa,1980.str.266.(topcaga,topcibasa)
ARJ(XVIII),JAZU-Zagreb,str.453-65.(top,topal,topcija,topcaga,topcibasa,Topic,Topal,Topalovic)
Dr F.Ivekovic-dr.I.Broz,Rj.hrv.jezika,sv.II,1901,str.578-9.(top,topal)
M.Simundic,Rj.osobnih imena ,Zgb,1988,str.19.(ime Antun-hipokoristik Topo)


tops - Datum: 17.11.2014.

tibos, ovo nabrajanje izvora je besmisleno i nepovezujuće sa prezimenom Topić. Kakve ti veze nalaziš između turskih izvedenica (Topbasi, Topčagić, Topo, Topal i sl. - ma daj molim te ne s.ri), te pusto navođenje izvora bosanskih i orijentalnih autora. Totalno si zamračio prezime Topić koje je na 79. mjestu po brojnosti u Hrvatskoj državi u Hrvata sa preko 4 tisuće nositelja, listom Hrvata rimokatolika. Znadem da ima sporadičnih primjera, većinom u bosanskoj krajini, gdje su nositelji istog prezimena i Bosanci muslimani i Srbi pravoslavni.U središnjoj Bosni i porječju rijeke Bosne su većma Hrvati rimokatolici. U Hercegovini u pravilu Hrvati rimokatolici. tibos, mislim da su ti namjere ''fabriciranje'' pukim i nemuštim nabrajanjem i skrivanjem iza tkzv. autoriteta autora koje navodiš. Pogledaj malo komentare Nediljka Topića i Matije Topića koji su definitivno na pravom tragu. Ako imas šta reći - reci, ako ne - pusti nama Topićima da rasvijetlimo naše ishodište, a ti zamrači negdje drugdje.Molim sve buduće komentatore da ne ''laprdaju'', nego da pokušaju komentirati suvislo.


Stranica: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Topić | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas