Komentari prezimena Topić

Stranica: 6 od 7

tibos - Datum: 17.11.2014.

ZA TOPS:
--Sa ekskluzivistima ne zelim da vodim rasprave.Ti jednostrano drzis da je prezime TOPIc samo iz JEDNOGA IZVORA i da ima samo JEDNU JEDINU ETIMOLOGIJU-pa si zato NA STAJALISTU EKSKLUZIVIZMA!Negiras sve izvrsne znanstvenike koji se ne slazu sa tvojim jednostranim stajalistem!
Veliki F.Bacon je tocno napisao da se do znanstvene istine moze doci samo ako se oslobodime PREDRASUDA,ZABLUDA(IDOLA).


Топић Никола - Datum: 23.3.2015.

Zanima me poreklo,deda mi je iz okoline Slunja,a ja sam srbin pravoslavac,slava mi je Sv. Stefan,molio bi ako neko ima neku informaciju.


Dragan Ljubov - Datum: 1.4.2015.

Za Nikolu Topića iz Slunja:
Prezime Topić je često prezime i sreće se kod pripadnika sve tri "velike" veroispovesti. Kod pravoslavnih Srba je takođe često prezime. Najbolje bi bilo da se grupišete na jedno mesto u fejzbuku, uspostavite međusobnu komunikaciju i možda bi bilo najbolje da od nekog autentičnog Topića dobijete validnu informaciju. Mi Lovići smo grupisani u "Lovići na jednom mestu" i međusobno razmenjujemo informacije o svom poreklu, migracijama i vrlo smo bliski bez obzira na sadašnje razlike jer i nas ima, između ostalog, svih veroispovesti. Samo u Beogradu živi preko 130 porodica Topić, u Nišu preko 10, itd. Imao sam prilike da razgovaram o poreklu prezimena sa jednim Topićem koji je nekada živeo
u ulici Dobračinoj u Beogradu i on mi je tada rekao da potiču od Tanaska Rajića koji je bio prvi srpski topđžija u ustanku 1815.g. u čuvenom "boju na Ljubiću", pa od imena top izvedeno prezime Topić, a da je ulica u kojoj stanuje dobila ime po vojvodi iz te bitke Jovi Dobrači te da je on počastvovan što stanuje u toj ulici. Kasnije se ipak odselio. U svakom slučaju, ako ste zainteresovani, možete nekoga od ovih Topića kontaktirati, a telefonski brojevi i adrese su vam dostupni iz telefonskih imenika za gradove u Srbiji. Svi Topići koje poznajem (Dragan, Draško,Jovan,Petar,Sreten,Sveto,Stevan i dr.) su dobri, časni i uspešni ljudi a od njih svih moj najbolji prijatelj je Topić Hazim iz BiH, kojeg ovom prilikom pozdravljam kao i Vas gospodine Nikola i srećno Vam istraživanje.


tibos - Datum: 1.4.2015.

Za Lj.Ljubova:--
--Najvise Crnogorci izvode podrijetlo prezimena,imena,obitelji,rodova i plemena od nekih eponima,ili etioloskih legendi ,ili iz mitova.GENEALOGIJA BEZ DOKUMENTACIJE JE MITOLOGIJA(J.Jerkunica,Rodovi Kastel Sucurca).Najtocnija je etimologija onih prezimena ili imena koja je zasnovana na znanstvenim tumacenjima .
VIDI:
1.M.Budimir,IZ NOVIJE BALKANSKE ONOMATOLOGIJE,JIC 1/65,str.69.-72.
2.P.Simunovic,Uvod u hrvatsko imenoslovlje,Zabreb,2008.


Топић Никола - Datum: 4.4.2015.

Hvala Dragane!!!


Dragan Ljubov - Datum: 5.4.2015.

Za g.Tibosa:
Hvala na ponuđenoj literaturi, posebno onoj od g. M. Budimira, čemu se posebno obradovala supruga moga šurjaka, jer je njeno djevojačko prezime Budimir. A što se tiče tzv.Velike Srbije nije mi poznato od kojih naroda i na kojoj teritoriji bi se obrazovala da bi bila Velika i poznata, recimo, prosečnom građaninu SAD, Kanade ili bilo koje vanevropske zemlje? Zamolio bih Vas da ponovo pročitate kapitalno djelo fratra porijeklom iz Dubrovnika, Marva Orbina, "Kraljevstvo Slavena", u kome je on srednjevjekovnu nemanjićku državu cara Dušana, koji je krunisan u današnjem grčkom gradu Serez-u, opisao kao jednu sićušnu državicu u odnosu na tadašnje velike sile. Ne bi bilo dobro da se ovaj vrstan historičar okreće u grobu pri pominjanju nekakve Velike Srbije, Hrvatske ili ine balkanske države. E taj pojam, "Velika", bi se mogao definisati kao, kako Vi kažete, fantazmagorija.


Dragan Ljubov - Datum: 5.4.2015.

Za Nikolu Topića:
Nema na čemu Nikola. Riječ "hvala" se u današnje vrijeme rijetko može čuti, te iz tog razloga uskoro ću Vam poslati još podataka koji će, možda, Vama biti od koristi. Dobro ste postavili problem istraživanja porijekla predaka i njihovih potomaka, ma da ne mora da znači da su iste familije svi koji su pokršteni u isti dan ili da nije bilo mijenjanja krsne slave. Na dobrom ste putu, samo istražujte, i kao što se kaže u Svetom pismu : "Ko traži naći će, ko kuca otvoriće mu se". Pozdrav.


tops - Datum: 23.4.2015.

Zamolio bih sve koji misle ostaviti komentar na ovoj stranici, da se drže zapisanih i utemeljenih činjenica, a da se probaju kloniti mitomanije koja nas je - uzgred - skupo stajala u proteklim vremenima. Nekome bi bilo zgodno da je njegovo prezime izravan potomak kralja Artura, ali to nije i nikada neće biti. Ako ne želite uzeti u obzir SVE NAPRIJED NAPISANO na ovoj stranici, nego se držite kao da sve počinje s vama i vašom granom Topića, tada nemate poštene namjere i držim isti komentar nečasnom provokacijom. A neki su i zalutali na pogrešnu stranicu, te bi bilo svrsishodnije da komunikaciju uspostave tamo daleko.


tibos - Datum: 12.5.2015.

Za Nedjeljka TOPICA Pesica:
-- Naveli ste ovu TVRDNJU:
"...Povijesna je cinjenica kako su Tophie i Balshe u ratnom pohodu ISTO PRIJE dolaska Turaka osvojili Rasku,Duklju i BOSNU..."Zamoljavam Vas da navedete histor.izvor gdje se navodi da su Tophie i Balshe osvojile Bosnu.Nijedan histiricar srednjovjekovne Bosne NIJE NAPISAO DA SU IKADA TOPHIE I BALSHE OSVOJILE BOSNU(!)


tibos - Datum: 12.5.2015.

DOPUNA za Nedjeljka TOPICA Pesica:
--O KARLU TOPIJI
Glasnik Zemaljskog muzeja BiH-a,vol.13.str.441.

VIDI:
books.google.com/books?id=w43RAAAAMAAJ&pg=PA441&


Stranica: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Topić | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas