Komentari prezimena Raić

Stranica: 1 od 2

Martin Rajić - Datum: 11.5.2009.

drago mi je da sam pronašao članak o porijeklu mog prezimena. nešto sam i sam istraživao i došao do sličnih saznanja. Moji Rajići su porijeklom iz Strmice, malog sela na granici Hercegovine i Hrvatske, najbliže selu Čepikuće u Dubrovačkom primorju. U selu je bilo 5 kuća tog prezimena i u prošlim vremenima pisali su se: Raič, Rajič, Raić, Rajić, što se vidi na nadgrobnim spomenicima. Ni danas nisu suglasni oko toga kako se prezivaju. Po nekoj predaji od našeg plemana nastali su: Bajo i Raguž. Danas u Strmici ne živi nitko s prezimenom Rajić. Žive u Dubrovniku, Pločama, Zagrebu


Ivan Raič - Datum: 30.5.2009.

Ja sam inace iz Konjica ,moji stari su mi govorili da smo iz Gabele sto je jako moguce.Mnogo sam istrazivao i jako je teško smanjivati listu mjesta kako bi otkrio tocno porijeklo Raiča.Uvijek dolazim na isto HUTOVO BLATO.Neznam jeli to to ali jedno je istina ima nas posvuda a pogotovo u Hercegovini.


Jozo Raič - Datum: 10.1.2010.

Poštovano uredništvo „ogorje-nat-a“! Podslovni znak ç, po Ilirskoj gramatici ili Slovkinji Josipa Jurina (1793, što je uočljivo i iz Jurinova primjera Garçki (Grčki), upućuje da je ispravna tarnskripcija ovoga znaka u pisanom obliku prezimena Raiç, kako ga vi navodite, istovjetna sa starim muškim imenom Raič. Ako je hrvatski tonski jezik, a fonetiziranje i znak [glazbene] pismenosti, onda i krivo izgovaranje žuborećih suglasnika č i ć prepoznajemo kao znak nepismenosti. Pojavu fonema ć umjesto č “novijeg” je datuma [“sva” prezimena završavaju na -ić], budući da staroslavenski jezik nema glasa ć, a u glagoljici nema ni znaka za taj glas. Glas ć se izgovara dosta umekšano, približno kao tj, dok se č izgovara[lo] kao tš, vjerojatno kao posljedica aglutiniranja glasova d i š.
Grafem j, koji se ne pojavljuje u glagoljici, već se intervokalno podrazumijevao, pojavljuje se u prezimenu Raič kao poseban grafem. Tako “novi” pisani oblik prezimena Raič postaje žrtvom gesla da “svaki glas dobije svoj slovni znak” (Gaj) ili “piši kao što govoriš i čitaj kako je napisano” (Karadžić). Uporaba dijakritika [transkripcijom se dodaje intervokalno j, iako u izvornom obliku ne postoji: διακριτικός] u prezimenu Raič mijenja fonetsku vrijednost prezimena. Intervokalno j u prezimenu Raič se ne mora dodati kako je to slučaj u navedenoj riječi “dijakritika”, jer svako “pomekšanje” starog hrvatskog prezimena Raič nije nužno i znak “ispravne fonetizacije”.


Nicolas Rajic - Datum: 17.3.2010.

Ivan, nije Hutovo Blato, vec Selo Hutovo prema Neum,i to tacno u selo Osjecenici.A inace nema stari Rajici u Gabeli,mozda si tu pogresio, ali okolo i ima i to u doljani u dracevo u visici i u strugama


Nicolas Rajic - Datum: 17.3.2010.

martin zanjima me znat kako si dosao do broj 5 kuca Rajica u Strmice
Znas li jos nesto od nas rod?
s
sto se tice strmice imam jednu podatku ako je mozda nemas

mijo raic iz selo strmice krstio je sina matu 1645g


Katarina Raič - Datum: 28.5.2010.

Zivjeli svi Raiči,Raići i Rajići....znaci podrijetlo nam je Hercegovina...ponosim se tim...jer krv nije voda....nego nije mi jasno zasto kad kazem svoje prezime Raič svi pitaju jel to slovensko prezime???


Ibro Tabakovic - Datum: 7.6.2010.

Bosnjacka obitelj Rajic zivjela je do okupacije (1992.god.)u Bluci.Neki njeni clanovi odselili su se u Kaliforniju(USA)...


Lovre Raič - Datum: 22.12.2010.

Dvije su korjana Raiča u BIH, a to su iz Hutova i okolice kojoj i ja pripadam i mi smo nastanjeni u Doljanima kod Metkovića te slovimo kao starosjedioci i imamo zapisano porodično stablo preko zadnjih 100 i više god. Međutim po starim pričama koje sam slušao govorilo se da smo u Hutovo došli iz Crne Gore.A drugi korijen je iz okolice Konjica o kojem neznam ništa.


Đurđica Raič - Datum: 28.1.2011.

Raič Marko podrijetlom iz Strmice je moj djed.
Otišao je u Ameriku jako malad.
Imao je sestru Mandu i brata Radu.
Otac im se zvao Josip,tocnije moj pradjed.
U selu ima 5 kuca napola porusenih i nikoga zivog vec odavno. Djed se doselilo u Dubrovnik 1923,i tu se rodio moj otac Josip Raič.
Ja sam cak i bila U Strmici prije 2 godine,zanimalo me !Nema nista osim porusenih kuca između kojih smo i nasli nasu kucu jer smo imali i neke stare fotografije.Sto se tice prezimena mi smo oduvjek bili Raič,cak imamo i neke stare zapise iz ko zna koje godine gdje je isto upisano sa č.


Vedran Rajič - Datum: 19.4.2011.

Bog! Nisam znao da nas ima i na splitskom području. Pozdrav Ra(j)ičima od Rajiča iz mjesta Goranci kod Mostara.


Stranica: [1] [2]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Raić | Komentirajte!

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: