Komentari prezimena Alagić

Stranica: 1 od 2

Ibrahim Tabakovic - Datum: 29.7.2011.

Prezime AlAGIC je PATRONIMIK,je potjece od m.imena prvonositelja-ALAGE :ALAG(A)+deminut.nastvak-IC=ALAGIC,sto znaci ALAGIN SIN.SAmo ime Alaga je slozeno od: osobnog m.imena ALIJA(ar.Aliyy('Ali)=UZVISENI,MOCNI,VISOKI,OTMJENI,,ODLICNI,PLEMENITI i osmanlij.feudal.naslova AGA=1.GAZDA,STARJESINA,ZAPOVJEDNIK,PRVAK,GOSPODAR.2.(hist.)naslov svih zapovjednika bivse osmanlijske placenicke vojske koja se dodaje iza imena.3.bogatiji zemljoposjednik.4.stariji brat(u oslovljavanju).
(ALIJAGA,ALIAGA=ALAGA).
U Hrvatskoj Alagici su vecinom Hrvati.U BiH- su vecinom Bosnjaci.Srbi su vrlo rijetki.
Danas u Hrvatskoj zivi oko 400 Alagica i prisutni su u skoro svim hrvatskim zupanijama(u 56 opcina i u 76 naselja).Najvise ih zivi u Zagrebu(90),Sisku(20),Osijeku (20)...
Imaju i ova prezimena Hadzialagic i u Madzarskoj Alaga i Alago,te i prezime Alagovic...
--IZVOR:Dr.I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.132.138.140-1.;Dr.I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla 2007,Str.5;A.Skaljic,Turcizmi u sh jez,Sarajevo 1985,str.72.88;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.1,Zagreb 1971,str.12;ARJ(dio I0,Zagreb 1880-2,str.34;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb 1962,str.24.53;www.rodoslov.ba/pages/view_zanimljivosti/34


Marko Rimac - Datum: 29.7.2011.

Prezime Alagić, ponekad i Alegić, može potjecati i od imena Alija tj. Ali-aga, ali i od imena Andrija. Naime, u Dalmaciji je jedan od nadimaka za Andriju Ale (poznajem ih nekoliko), za koga je hipokoristik Alega (nisam siguran za Alagu) pa otuda Alegić. U Vrlici tj. Ježeviću postoji prezime Vučemilović-Alegić kod kojih je u 18. i 19. stoljeću bilo dosta Andrija i otud Alegić.


Marko Rimac - Datum: 29.7.2011.

Da je Alegić i Alagić isto vidi se iz toga da ta dva prezimena mješaju upravo Vučemilovići koji se ponekad pišu s jednim, a ponekad s drugim oblikom.

Po istoj logici kao Alaga imamo i Juragu kod kojeg nastavak -aga ne dolazi od nekog age, nego kao oznaka za velikog Juru. Druga imena tvore uvećanice s nastavkom -ka, kao Ileka (od Ile tj. Ilije), Antuka (od Ante), Stipuka (od Stipe) Matuka (od Mate), Iveka (od Ive), Jozuka (od Joze); ali i sa -ta, Markota (od Marko), Pekota (od Peke tj. Petra) i slično; a i -da, npr. Ivanda (od Ivan), -la npr. Ćipula (od Ćipe tj. Stipe), -ša npr. Bariša (od Bare tj. Bartula itd.

Meni je ipak najdraži nadimak Jurgis za Juru (Jure-Juraga-Jurgis)...


Ibrahim Tabakovic - Datum: 29.7.2011.

Moj prilog o prezimenu ALAGIC je zasnovan na osnovu izvora i misljenja znanstvenika(npr.onomatologa prof.I.Smailovica i orijentaliste A,Skaljica,i dr.).U Cazinskoj krajini odakle najvise vodi podrijetlo hrvatsko prezime Alagic nema Alegica,kao sto ih nema ni u Prijedoru i Sanskom Mostu odakle su najvise migrirali u Zagreb ili Umag.(VIDI:imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Alagic)...
U ARJ(dio I),str.60.,naveno je(Dj.Danicic):
"Alagic.m.prezime,isporedi Alaga...
Alaga,m.ime Ali sastavljeno s Aga..."
Ja bih rado sve strane rijeci izbacio i uveo sve slavenske.I ja mrzim Osmanlije jer su bili osvajaci,a zbog toga jer su otrovali(zahvaljujuci pomoci Habsburgovaca)najveceg bosnjackog vodju u povijesti-- Huseina Gradascevica .Bosni nisu dali autonomije a dali su je u isto vrijeme Srbiji i Egiptu.
O velikom broju turcizama u hrv.prezimenima i hrv.jez. u Bos.Posavini navedeno je na:
www.rodoslovlje.hr/savjeti/ivanic-zupa-1649-godine
www.domaljevac.com/osini- po -prasini/jezik/turcizmi-u-govoru

Preje 4 decenije pitali su velikog klasicnog jezikoslovca prof.Milana Budimira :"Sta vi mislite u mnogim neslavenskim izrazima hs.jeziku?", a prof.je odgovorio mudro,kratko i tocno:"To je CORBA,CORBINE CORBe"(na C je kvacica)...


Marko Rimac - Datum: 29.7.2011.

Nekako mi se čini da ste moj prilog pogrešno shvatili protuosmanskim. Meni je osobno svejedno iz kojeg jezika potječe neko prezime, ali ako neko prezime nije došlo iz turskog jezika onda nije (a nije ni pokršteno...). Ovo je ipak stranica posvećena prezimenima mućko-ogorskog kraja u Dalmaciji, a ne prezimenima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini općenito. Stoga je relevantnije odakle prezime Alegić i Alagić u Dalmaciji...

1948. bilo je Alagića u Dalmaciji (Ježević 14, Vrlika 7, Makarska 7, Zagvozd 25) u Lici (28 oko Štikade), Zagrebu i okolici (30-ak) i Slavoniji (66 u raznim mjestima, došli vlakom bez voznog reda tj. kolonizirani iza Drugog svjetskog rata). 1948. Alegića nije bilo.
Dakle 1948. većina Alagića morala je biti dalmatinskog ili ličkog porijekla.

2001. Alegića ima najviše u Zagrebu 107, a drugdje ih ima po manje od 10. Alegića ima ukupno 35 u Zagrebu, Vrlici, Splitu i Osijeku.

Koliko današnjih Alagića u Hrvatskoj potječe iz BiH ne znam, ali i Alagići (ako su katolici) u Prijedoru i Sanskom Mostu mogu biti porijeklom iz Dalmacije. U 18. i 19. stoljeću vrlo je jaka bila migracijska struja iz Dalmacije u BiH pa su mnogi današnji katolički rodovi u BiH zapravo porijeklom iz Dalmacije (kao i velik broj pravoslavnih, a i muslimanskih).

Dakle, prezime Alagić je dvostrukog jezičnog porijekla (jedni su od Ali-age, a drugi su od Alege tj. Andrije), uostalom kao što ima i drugih prezimena koja se isto pišu a nisu istog jezičnog ni krvnog porijekla (npr. Babići od babe, ž. i babe m., ili Perići od Pere, ž. Pere, m. i Perije, m. Marići od Mare, ž. i Marije, ž.).


Hazim Alagić - Datum: 9.9.2011.

Već dugo vremena istražujem ovaj "problem" koji to i nije.. Postoje zaista varijante prezimena, ovisno od jezičke podloge i lokacije, države, nacionalne ili religijske opredjeljenosti.
Istina je da se mnogo šta prilagođavalo situaciji i vremenu, miru ili ratu...
tako se za Alagiće iz Bihaća kaže da su iz Anadolije... Vratimo li točak vremena, tamo su iz BiH/Hrvatske etc bježali bogumili... i opet smo u začaranom krugu... samo DNK analizom možemo saznati koliko smo ustvari bliski rođaci itd.


tibos - Datum: 10.10.2012.

VIDI jos o ovom prezimenu u Hrvatskoj:
1.na HRV.JEZICNOM PORTAL-u(hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search(VIDI pod A l ag i c);2.na:
--www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vijest/muslimanska-prezimena-u-hrvata


S Alagić - Datum: 31.10.2012.

Ok sada malo više razumijem oko svega ovoga, ali zanima me još, kakavo prezime je postojalo ili bilo prije Alagića? I dali je Alaga bio turčin ili arapin?

Hvala za odgovore!


tibos - Datum: 7.12.2012.

Za S.Alagica:
NAJVJEROJATNIJE da je prvi Alaga u Bosni bio Bosnjak,a od toga Alage potjecu Alagici.Dakle,Alaga je bio po podrijtlu Slaven a ne Turcin ili Arapin.


S Alagić - Datum: 26.3.2013.

Nešto malo o ovom prezimenu!

http://sanickidani.blogger.ba/arhiva/2008/05/01/1524129


Stranica: [1] [2]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Alagić | Komentirajte!

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: