Komentari prezimena Pavleković

Stranica: 1 od 1

Boris Pavlekovic - Datum: 7.10.2011.

PL. PAVLEKOVIĆ OD RODA CVETKOVIĆ OD 12.01.1257.

GLASNIK HERALDIKE:

„Glasnik heraldike“– koji je izlazio u Zagrebu u četvero broju 5,6,7 i 8 iz 1938. godine navodi pod skupnim naslovom „Stara hrvatska plemena“ i porodicu Pavleković od plemenitog roda Cvetković. Ovaj je rod 12. siječnja 1257.godine, poveljom kralja Bele IV, uvršten u red plemića. Stečeni privilegij potvrdio je „za sva vremena“ 1294. godine kralj Andrija III, a 1333. kralj Karlo Robert. Godine 1587. Cvetkovićanima priznaje plemstvo grof Petar Erdody;1657.godine plemstvo potvrđuje i Kralj LeopoldI.

Obiteljska imena (prezimena) već su koncem XV stoljeća bila u općenitoj uporabi Cvetkovićima, tako se plemići Pavleković spominju: 1500. godine u popisu Cvetkovićanskih plemića; 1514 u popisu crkvenih desetina; 1520. prigodom preslušavanja svjedoka u Zagrebu u predmetu plemenskih prava Turopoljaca koja je osporavao grof Gjuro Brandenburški gospodar Medvedgrada i Lukavica.

U „Glasniku“ je reproduciran i crtež grba plemenitog roda Cvetkovića

Štit: u plavom zlatni ljiljan

Ukras: zlatna kruna

Podgorska plemena u hrvatskom Podgorju: Ovoj skupini pripadaju plemena ili stare plemenite općine: Cvetkovići, Domagovići, Draganići, Jočkovići, Gornja Kupčina Pribići, a donekle i Desinčani (sv. Ivan)

Cvetkovići su najbrojniji i od njih ima najviše potomstva (ovako je pisalo u 5,6,7 i 8 broju glasnika Heraldike koji je izašao 21.12.1938. godine


PODRIJETLO:

Pavleković je hrvatsko prezime podrijetlom iz okolice Čazme. Relativno najviše Pavlekovića u proteklih sto godina rođeno je u Daskatici kraj Čazme, gdje se svaki osmi stanovnik prezivao Pavleković.

ETIMOLOGIJA: 

čudno je da se i neki Srbi tako zovu (AR), Prvo spominjanje prezimena Pavleković prvi je put zabilježeno 1638. godine u Prelogu, Međimurje zapisano kao Paulekouich.


MIGRACIJA:

Najveća dva migracijska pravca Pavlekovića u prošlom stoljeću zabilježena su iz Bijelovara i Pitomače u Zagreb.


BROJNOST:

U Hrvatskoj danas živi oko sedamsto Pavlekovića u oko dvijestopedeset domaćinstava. Podjednako ih je bilo i sredinom prošlog stoljeća, uz manji pad. Obzirom da je među Pavlekovićima znatno više žena (55%) nego muškaraca, te da prosječno imaju manje djece, može se očekivati daljni pad brojnosti tog prezimena.


POKRIVENOST:

Pavlekovići su prisutni u većina hrvatskih županija, u ukupno 67 općina i 101 naselju, pretežno u urbanim sredinama (65%). Danas ih najviže živi u Zagrebu (130), Lepoglavi (60), Čakovcu (35), Velikoj Gorici (30), Kuzmincu (30) i u Bijelovaru (25).


UOBIČAJNA IMENA:

Ženska imena: Marija, Ana, Martina, Nada, Gordana, Dragica, Ines, Katarina, Ivana, Katica

Muška imena: Ivan, Stjepan, Josip, Marijan, Vladimir, Željko, Darko, Zvonko, Matija, Nikola


ZNAMENITI I ISTAKNUTI PAVLEKOVIĆI:

Ovo prezime u hrvatskoj prošlosti nosilo je više uglednika, poznatih liječnika. Od kojih su najpoznatiji: Ema Pavleković, liječnica (1873-1945), Krešimir Pavleković (20. st .).  Među Pavlekovićima suvremenicima veliki je broj istaknutih osoba znanstvenici, poduzetnici, menađeri, stručnjaci, od kojih su najpoznatiji: Franjo Pavleković, obrtnik (1935), Ivan Pavleković, (1938), Nevenka Pavleković, stomotolog (1947), Rudolf Pavleković, gospodarstvenik (1947), Margita Pavleković, znanstvenica, gospodarstvenica (1948), Stjepan Pavleković, gospodarstvenik (1949), Gordana Pavleković, znastvenik (1950), Ivan Pavleković, gospodarstvenik (1958), Dubravko Pavleković, inženjer i gospodarstvenik (1966), Robert Pavleković, gospodarstvenik (1967), Boris Pavleković, gospodarstvenik (1968), Boris Pavleković, inženjer i gospodarstvenik (1974), Vedran Pavleković, gospodarstvenik (1976)


Ibrahim Tabakovic - Datum: 7.10.2011.

Prezime PAVLEKOVIC je PATRONIMIK jer je izvedeno od m.imena prvonositelja--PAVLEKA(nom.PAVLEK):PAVLEK+posesivni dodatak --OV+deminutivni nastavak--IC=PAVLEKOVIC,sto znaci SIN PAVLEKA(PAVLEKOV SIN).Ime PAVLEK je umanjenica od osobnoga m.imena PAVAO(PAVLE).O etimologiji i znacenju imena PAVAO(PAVLE)naci cete u prilozima o prezimenima PALINIC i PAJKOVIC.


rudolf3 - Datum: 22.10.2014.

Poštovani, pročitao sam komentare na prezime Pavleković. Iz mojih istraživanja migracija oitelji Pavleković je počela od Paula Nikolića unuka Hrvatskobosanskog kralja Tvrtka, do Paul Paulus iz Zadra grad Ostrovica, do Novog dvora Kobiljak kod Dvora na Uni do Turopolja i Donje Lomnice gdje se potvrđuje plemstvo od Bele Iv, a spominje se Pavle u 13 stoljeću, a kasnije i Pavleković. Radi progona hrvatskih plemića od Hermana Celjskog, rod se dijeli i moja grana završava u Zagrebu, vila Stepanowc, a ostale grane razilaze se u 16 stoljeću diljem ondanje Hrvatske.
S štovanjem Rudolf pl. Pavleković
Grb Pavleković


tibos - Datum: 23.10.2014.

DOPUNA o ovom prezimenu:
-Nose ga Hrvati.Potjecu vecim dijelom iz Cazme.Danas u Hrvatskoj zivi oko 700 Pavlekovica(imehrvatsko.hr/)ili 690(hjp.novi-liber.hr/).Najvise ih zivi u:Zagrebu(130),Lepoglavi(60),Cakovcu(35),Velikoj Gorici(30) i Bjelovaru(20).Prisutno je u vecini hrv.zupanija,a najvise u:Zagrebackoj,Varazdinskoj,Medjimurskoj,Bjelovarsko-bilogorskoj,Krapinsko-zagorskoj,Koprivnicko-krizevackoj,Viroviticko-podravskoj,Osijecko-baranjskoj,Sisacko-moslavackoj,Primorsko-goranskoj i Karlovackoj zupaniji.Ovo prezime je PATRONIMIK ,jer je izved.od m.imena prvonositelja PAVLEKA(nom.PAVLEK),koje je -prema etimologu prof.P.Skoku-hrv.-kajkavsko m.ime.Ime PAVLEK je -prema prof.P.Skoku i onomasticaru prof.M.Simundicu -hipokoristik od m.os.(i svetackog)imena PAUL/PAVAO,od lat.Paullus-malen.Takodjer i naziv rim.plemena.--IZVORI:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zgb,1988,str.267.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.2.,Zgb,1972,str.624.-625.;www.pregrada.info/kolumne/prezimena-koja-sadrze-krvno-srodstvo;Dr T.Maretic,O narodnim imenima i prezimenima u Hrvata i Srba,Rad JAZU,vol.82.,Zgb,1886.,str.100;ARJ(X),Zagreb-JAZU,str.580;hjp.novi-liber.hr/(vidi pod Pavlekovic);Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.1106.;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Pavlekovic;www.prezime.net/Pavlekovic;www.rodoslovlje.hr/istaknuta vijest/najstarija-prezimena-mihovljana;hr.wikipedia.org/wiki/Dodatak:Popis_poznatih_plemickih_obitelji_iz_Hrvatske;www.cro-eu.com/forum/index/ph?topic=1775.0


Maid - Datum: 24.10.2014.

Gosp.Rudolf kralj Tvrtko je bio samo Bosanski kralj ne i Hrvatski.To što vi ne možete prihvatiti člnjenicu da je Kraljevina Bosna za vrijeme Tvrtka bila i u sadašnjoj Hrvatskoj(Dalmacija,Zadar,Trogir pogledajte istorijske karte)je problem neinformisanosti ili cenzure.Ni u jednog Hrvatskog kralja nema ljiljan u grbu.Herman Celjski je progonio monoteiste!


rudolf3 - Datum: 26.10.2014.

Prepoštovani
Hvala vam na svim informacijama. Istraživanjem starih spisa Zagrebačke Nadbiskupije, dijelo gosp. Lasowskog Podgorska plemena, Dijelo Ivana Krstitelja Tkalčića i drugih saznao sam da su Pavlekovići zabilježeni u Donjoj Lomnici ( pod nazivom Pavleković - Prigorec), gdje su i dobili privilegije, a stigli su iz Kobiljaka (ne Sesvetskog jer tamo nema zabilježenih nikakovih plem. obitelji)već iz Kobiljaka, gdje je bila kurija Pavleković. Znam za slijed imena Paul, Paulus, Pavlek (mnogo kasnije).
Prvi se spominje Paul Nikolić, koji je u bliskoj vezi sa Šubićima. Zatim Ostrovički kkaštelan Paulinus, i td. u svim ovim prethodnicima je zajednička Ilirska kruna i oblik štita, a kasnije i zlatnog ljiljana, prvo na crvenoj a kasnije u 15 st. na plavomštitu. Također tek nedavno sam pronašao ovaj grb na nekoj kući u Starom gradu na Hvaru. Grb je uklesan trodimenzionalno u kamenu.
S štovanjem i zahvalom Rudolf Pavleković


Maid - Datum: 27.10.2014.

Poštovani gosp.Rudolf Pavleković nije problem u zlatnom ljiljanu i plavom štitu nego daje to pripadalo nekom Hrvatskom kralju.Znači imate falsifikovanje(nije laganje nego skrivanje ostatka priče)istorije već nekoliko vjekova.Povijest je nauka koja pravi kompilaciju vremena i prostora istraživanja.Znam da su vjekovima skrivane istine ali danas(internet)imate mogućnost spoznaje cijele priče.Proširite malo vidike van izvora Zagrebačke Nadbiskupije pa ti i skrivaju istinu.Oni i jesu proganjali vaše pretke radi ljiljana.Preporučujem vam web stranici www.Bošnjaci.Net i neke članke Bosanske i Evropske istorije autora Fikreta Hafizovića.Ovo pišem da vam eventualno pomognem u vašem trudu spoznaje vašeg identiteta mimo nametnutih obrazaca razmišljanja.


rudolf3 - Datum: 30.10.2014.

Hvala vam na upozoravanju. U starim kartama i tekstovima još od Plinija st. stoji Bosen, Bosnen, Bosnia pod Ilirijom, kasnije u svezi sa Hrvatskom, ali i Nemanjićima (ženidbenim linijama a i sa Ugarskom) dinastijom.
O Prijezdi i dalje do Kotromanića. Država Bosna postaje tek provalom Osmanlija prvo kao sanđak.
Žao mi je zbog nesporazuma no proučavanjem povijesti doznao sam da Francuska dinastija Anžuvinaca ima veze sa Kotromanom. Također i obitelj Šubić od Marmona- Mrmonje, a spominje se dolazak u Zagreb. Štit i grb obitelji Cvetković Pavleković je iz 13 stoljeća.
Nedavno sam pronašao podatak da je u 18 stoljeću podžupan Zagrebački bio Stjepan Pavleković.
Hvala vam još jednom na informacijama, s štovanjem Rudolf


Maid - Datum: 31.10.2014.

Izgleda poštovani g.Rudolf da niste shvatili poentu.Gdje god je postojao "Ljiljan" proganjan je radi heretičkog vjeroučenja.Pa tako u Franuskoj katari(ljiljan anžuvinski)Italiji(paterani)Cvetkovići(ljiljan na Hvaru)Šubićeva veza s ljiljanima-srodstvo s Bosanskom plemićkom obitelji itd...
Nije istina da Bosna postaje državom dolaskom Turaka!Pa mislim ako ste realni da možete naći hiljade dokaza o Kraljevini Bosni.Kada se tad u Evropi vrši inkvizicija Osmanska Imperija dolazi u pomoć Bosanskom narodu i narodima u okruženju.Kao sad NATO pakt koji dolazi u pomoć poslije četverogodišnje agresije na Bosnu i njene narode.Ne branim Turke nego nastojim realno sagledati povijest.U mene se i sad ulica zove Kulina(od Kulina bana i dobrijeh dana).


Grozdanap - Datum: 13.12.2018.

Vidim da se ovdje spominje stara opcina Podgorje( koja se nekada prostirala na podrucju danasnjeg Jastrebarskog)a od koje se odvojio pl.rod Cvetkovica (1244) od kojeg je nastala pl.opcina Cvetkovic(danasnje naselje Cvetkovic) u kojem Jos uvijek najvise obitelji nosi prezime PavlAkovic a ne Pavlekovic


Stranica: [1]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Pavleković | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas