Komentari prezimena Vuković

Stranica: 1 od 2

Mirna Vuković - Datum: 21.5.2011.

Vuković je prezime podrijetlom iz Brinja-mjesto blizu Senja!


IVOTOMIĆ - Datum: 13.3.2013.

Zanima me porijeklo Vukovića iz sela Konjsko u Kliškom zaleđu.Kada se tu prvi put spominju? Koje su veze s Vukovićima iz Imotske i Sinjske krajine i je li svima porijeklo sa Duvanjskog polja.


tibos - Datum: 13.3.2013.

O ovom prezimenu naci cete na:
imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-vukovic-3

hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search(vidi pod Vukovic)

hr.wikipedia.org/wiki/Vukovic


Minkica - Datum: 28.4.2013.

Ja sam Vuković,živim i porijeklom sam iz Tuzle al nikako ne mogu da dođem do informacije od kud Vukovići ovdje jer nas nema puno,uža porodica ;))


IVOTOMIĆ - Datum: 23.9.2013.

U selu Dicmo se spominju Vukovići u Alberghetijevom zemljišniku 1725.-1729. kao članovi banderije Ilije Maretića dok ih u austrijskom zemljišniku iz 1833. nema. Zna li netko gdje su odselili? U istom austrijskom zemljišniku se spominju u selu Konjsko kao kmetovi kod Tartaglia. Jednom od njih je žena rođena Buzdovačić ( prezime koje je 1833. zabilježeno u Dicmu).


IVO TOMIĆ - Datum: 3.6.2015.

Čitajući razne autore o Vukovićima u Dalmaciji rijetko se spominje da ih ima u Konjskom, a dokazujući njihov kontinuitet u nekim mjestima iznose se dokazi s početka 19.stoljeća ( kao da je to nešto posebno).

Međutim, postoji jedan ,meni posebno drag, dokument Patrimonia clericorum iz 1767 g. sastavljen u Klisu kod providura gdje Michael Vucovich p. Antona i Andrea Vucovich p. Mateja potpisuju navedeni dokument u kojem se govori kako će osigurat uzdražavanje don.Pietra Vucovicha p.Mateja ( pa se spominje njihova(!) nova kamena kuća pokrivena pločom ispod Fortice i okružena kojim susjedima,njive,vinogradi ..).Spominje se i njihov stric Stefano Vucovich p.Ivana ( iz čega slijedi da su Mateja, Anton i Stefano braća,sinovi p.Ivana koji bi mogao biti rođen oko 1700g.)
Također, u popisu kojega je kasnije, 1782.g., napravio don Petar Vuković kao župnik Konjskoga navedeni su Andrija Vuković sa 11 članova sposobnih za rad i Paolo Vuković ,također, sa 11 članova.
Iz navedenoga je razvidno da su Vukovići starinom iz Konjskoga, došli odmah nakon odlaska Turaka.Po fra Stipi Zlatoviću su stanovnici Konjskoga došli 1687.g. sa područja Rame.Ne treba isključiti ni to da je neka obitelj preživjela Turke.


IVO TOMIĆ - Datum: 1.4.2016.

Molio bih ako ima netko sa područja Imotske i Sinjske krajine ( i drugih mjesta Dalmacije) podataka, odnosno dokumenata o porijeklu i seobama Vukovića da se javi radi podjele saznanja.
Hvala unaprijed!


IVO TOMIĆ - Datum: 20.1.2020.

Ponovno se moram vratiti na Vukoviće iz Konjskoga , a na što me tjera tekst na koji sam naišao u Dugopolje-org; Na didovini-Vuković, gdje autor na široko spominje Vukoviće u Liski, Kotlenicama, Dicmu,Imotskoj krajini, Poljicima, Braču, Duvnu, Livnu.... Navodi i godine kada se u pojedinom mjestu prvi put spominju, ali nigdje ni spomena Vukovića iz Konjskoga.
Prethodno sam već o tome pisao, a sada bih dodao da sam istražujući (puno zahvaljujem g. Petru Žulju) vezu Vukovića iz Konjskoga sa Klisom ( jer se spominju njihove zemlje podno Fortice 1767. g. u Patrimonii clericorum kada je don Petar Vuković postao svećenik) u Matičnim knjigama Klisa 1669-1715 g. naišao upise (navest ću samo prve) vjenčanja Kate Vuković Ilijine sa Lukom Milatovićem aliti Bralića 1670.g., umrle Klare Vuković majke Janka Vukovića 1673.g. i krštenja Tome Vukovića sina Lovre i Kate 1676.g. Koliko mi je poznato nasljednika tih Vukovića danas u Klisu nema.
A da samo spomenem, početkom 20. stoljeća Vukovića je u Konjskom bilo 9 "dima".
A o povijesti Konjskoga samo ću spomenuti da nadbiskup Cupili u svom pohodu župama 1718.g. spominje staru crkvu koja je izgrađena na temeljima razrušene za vrijeme Turaka, kao i joše jednu razrušenu za koju se danas ne zna gdje je bila ( "kod kvartitra konjice").
Nadam se da će budući pisci o ovome voditi računa i još bolje utvrditi od kuda Vukovići u Konjskom. Spominju se i još starije knjige Klisa gdje bi, po ondašnjim pravilima, trebalo pisati od kuda je doselio prvi upisani.
A Vukovići se spominju i u selu Rastovac kod Marine u 16. st., tako da ne mora značiti da su svi (dalmatinski) Vukovići porijekla sa Duvanjskog polja i Rame kako se najčešće drži.


Mladen Gambiroža - Datum: 3.10.2021.

Matična knjiga krštenih 13.03.1689. - 17.08.1701.
(DAZD, Inv. br: 456)

- 15.08.1696. u rkt župi sv. Jeronima krštena je Vuković Katarina, (rođena 13.08.) kćer Tome i Lucije Vuković iz sela Kapitul, (krštena u kući zbog neposredne smrtne opasnosti)


Mladen Gambiroža - Datum: 3.10.2021.

- 26.07.1699.u rkt župi sv. Jeronima u Kninu vjenčani Alilović Petar sin Ilije Alilovića iz sela Potkonje i Vuković Margarita kćer Tome Vukovića iz sela Kapitul, kumovi Petar Sijmić i Jakov Capra


Stranica: [1] [2]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Vuković | Komentirajte!

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: