Komentari prezimena Antunović

Stranica: 1 od 2

Branislav Antunović - Datum: 20.11.2011.

Moj deda je poreklom sa Biokova iz sela Kozice! Voleo bih više podataka o svojoj rodbini!

S poštovanjem Branislav Antunović


Mile Antunović - Datum: 6.4.2012.

Prema nekim mojim saznanjima Antunovići vode porijeklo iz Dalmacije (okolina Makarske) i Hercegovine (mjesto Buna). Ima nas širom stare Jugoslavije, po nacionalnosti smo uglavnom Hrvati, Srbi, Bunjevci, a ima nas i Mađara. Navodno katolici potiču iz Dalmacije, a pravoslavci iz Hercegovine. Napominjem da su ovo samo neka moja saznanja, ako neko ima preciznije podatke, volio bih da ih prezentuje.


I.Tabakovic - Datum: 6.4.2012.

Prezime ANTUNOVIC je PATRONIMIK jer je izved.od prvonositelja(oca-rodocelnika)--ANTUNA(nom.ANTUN):ANTUN+posesiv.dodatak--OV+deminutiv.nastavak--IC=A n t u n o v i c,sto znaci ANTUNOV SIN.M.ime ANTUN je od Anton promjenom o>u,ovaj od lat.Antonius=naziv jednog rimskog plemena.Prema onomasticaru prof.M.Simundicu,Antonius vjerojatno potjece od etrur.Antenium i nepoznato mu je znacenje.Medjutim, klasicni jezikoslovac dr B.Klaic je naveo da je Antonius lat.podrijetla i da znaci:"PRVI,PREDNJI"(u bojnom redu).--U Hrvatskoj ovo prezime nose Hrvati i ima ih oko 3000,i to najvise ih je u:Zagrebu(550) i Splitu(140)...Prisutni su u svim hrvatskim zupanijama.---IZVOR:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb,1962,str.19;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.90;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.1.,Zagreb,1971.,str.47,;ARJ(dio I),Zagreb 1880-1882,str.84.91.94.;Dr T.Maretic,O narodnim imenima i prezimenima u Hrvata i Srba,Rad JAZU,knj.82.,Zagreb ,1886.;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-antunovic;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-antunovic-2;www.sucurac.info/rodovi_sucurca.pdf;www.relax-livno.com/zanimljivosti/Li-prezimena.htm


Antunovic - Datum: 16.9.2012.

Moji su iz Konavala. Znam da ih ima na Peljescu, ali i u Srbiji. To sve razumijem - razisli se ljudi, prihvatili nove obicaje i novu vjeru. Ali gdje je bio pocetak?


Dejan Antunovic - Datum: 18.5.2013.

Moji su iz kazanaca kod gacka pa evo malo od mojih ako vam sta moze pomoc Prezime ANTUNOVIC potice iz sela kazanaca. Selo Kazanci smješteno je 20 kilometara jugoistočno od Gacka, na samoj granici sa Crnom Gorom.ć, Nudo Grahovski i u Nikšiću, Kreček i Dabar (Hercegovina). Potiču iz Kuča (Podgorica); Golija (Nikšić). Iz Golije preseljeni u Kazance (Gacko); po predanju iz Velestova (Cetinje); Dobrota (Kotor), a u područni Perast, doselili su se iz Konavala (Cavtat) 1692. god, moj cukun deda je iz kazanac i sad u kazancima ima oko 5 kuca antunovica Netreba posebno ni napominjati da se veliki broj Antunovića koji su porjeklom iz ovog zaseoka živi u Makarskoj, Splitu, te diljem Hrvatske, kao i drugih zemalja, te kontinenata.Toliko od mene Pozz za sve ANTUNOVICE


tibos - Datum: 18.5.2013.

O ovom prezimenu naci cete i na:

hjp.novi-liber.hr/

(vidi pod A n t u n)


tibos - Datum: 19.5.2013.

Za Dejana Antunovica:
--Trebalo bi navesti izvore koji potvrdjuju da je ovo prezime crnogorslkog podrijetla.NAGADJANJE JE PADAVICA(Heraklit)."Genealogija bez dokumentacije je mitologija".


aantun84 - Datum: 28.10.2014.

ja sam antunovic i prvi pisani trag antunovica sam nasa u konavlima.zivim u otric seocima kraj metkovica i tu ima sigurno 15 obitelji antunovica.


Ruze - Datum: 11.2.2016.

www.podgradina.net/new/prezime-antunovic/


matax - Datum: 9.11.2017.

Vidim da nas ima po svijetu i odasasvud.
Moji su porijeklom iz sela Sokline u opcina Kotor Varos u BiH i po pricanju starijih bilo je uvijek dvije kuce a po kazanju nisu bili nikada u srodstvu.Po pricanju su i oni bjezeci pred turcima stigli iz Dalmacije.
Po knjigama koje sam uspio procitati ima Antunovica u Opatiji, Krku, Vela Luka a gledajuci HTV cesto se spominju i u Dubrovniku.


Stranica: [1] [2]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Antunović | Komentirajte!

Oglas

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: