Komentari prezimena Galić

Stranica: 1 od 1

Katarina bosnjak - Datum: 26.8.2011.

Objavljena knjiga "400 godina plemena Galići"
Autor(i): A.K

U Posušju je objavljena knjiga Zvonka Galića pod nazivom "400 godina plemena Galići" u kojoj se nalazi cjelokupna povijest tog plemena, popisi Galića koji sada žive po cijelom svijetu i mnogo drugih informacija u vezi sa tim plemenom. Galić je najavio da je u planu i nekoliko promocija tog djela. "Posuška promocija, zahvaljujući sponzorstvu općinskog načelnika Ante Bošnjaka, biće održana uoči Dana općine Posušje i blagdana Velike gospe, a prava promocija za područje Imotskog biće održana za vrij...


Mladen Galic - Datum: 27.10.2011.

Pozdravljeni!

vec neko vrijeme pokusavam odgonetnuti dilemu oko pravoslavnog i katolickog prezimena Galic u Dinarskom etnogenetskom podrucju. Moji preci po ocevoj strani su se (navodno) doselili u Banja Luku poslije Bosanskohercegovackog ustanka 1878... iz podrucja Mrkonjic Grada (Varcar Vakuf) a porodicna legenda govori o doseljavanju dva plemena Galica u podrucje Kljuca i to jedno iz okoline Bos Grahova i drugi iz Dreznice 150 godina ranije. Porodicna predaja koja je ocigledno isprepletena legendom navodi da je loza iz Dreznice bila Katolicka tacnije protobogumilska (u Kljuc su dosla dva brata sa porodicama i to vjerovatno oko 1750?), a ova iz Grahova, koja je dosla kasnije nekih 50 godina (i to navodno po pozivu ovih starosjedilaca). Razlog zasto me zanima ovo je jer mada su ovi Galici iz Banja Luke imali slavu Sv. Nikola, njihovo pravoslavlje je bilo pomalo - cudno?! Znam pricu moga djeda da je neki njegov predak dao zavjet i isao pjesice na hodocasce u Podmilacje kod Jajca i da su za razliku od starosjedioca Srba u BL bili neobicno blagonakloni i susretljivi sa Hrvatima... Sve ovo sam slusao od djeda, davno, dakle, davno prije ovog zadnjeg rata i cini mi se zanimljivo... mozda neko moze da da svoje misljenje jer me ova tema zaista zanima.
pozdrav i hvala.


I.Tabakovic - Datum: 27.10.2011.

Bosnjacke obitelji koje su nosile prezime Galic u Banjaluci morale su odseliti iz Banjaluke poslije njene okupacije 1992.god.od strane sljedbenika balkanskoga kasapina.


tibos - Datum: 11.4.2012.

Neki ANONIMUS iz BLuke(bb93396@gmail.com)poslao mi je na moj e-mail slijedecu poruku:
"procitao sam Vas komentar u vezi prezimena Galic,ja i dalje zivim u BL kao i prije rata.molim Vas da ne komentarisete u tudje ime i prezime.Osjecao sam se prije rata sigurno u BL kao i sada,narocito kad prodjem crkve u centru grada.Moji su u Bluci zivjeli VJEROVATNO(kurziv -T.I.)prije Vasega prezimena i zivimo jos uvijek."

Ne zelim ovo komentarisati jer se radi o osobi koja je VRLO PODOBNA --BILA I OSTALA-- POLITICI VODJA U BLUCI.Ja sam u svom prilogu --na osnovu cinjenica--naveo DA SU BOSNJACKE OBITELJI GALICI MORALE ODSELITI IZ BLUKE 1992.god.One sada zive ili u inozemstvu ili na ter.drugog blentiteta."GENEALOGIJA BEZ DOKUMENTACIJE JE MITOLOGIJA",kako je tocno napisao gosp.J.Jerkunica(VIDI:"Rodovi Kastel Sucurca").Otac dijalektike Heraklit je naveo:NAGADJANJE JE PADAVICA.
PS:Treba na osnovu izvora a ne na osnovu ETIOLOSKE LEGENDE iznositi tvrdnju o starosti nekoga prezimena u BLuci(!).Ova osoba je sigurno pod utjecajem amatera arheologa Jefte iz BLuke(SIC!)
T.Ibro


tibos - Datum: 12.4.2012.

Prezime GALIC je -po podrijetlu-NAJVJEROJATNIJE od NADIMNICKE motivacije:dobio ga je prvonositelj(otac-rodocelnik)jer je-- najvjerojatnije-- bio CRNE ili TAMNE PUTI(bio je GALAST,osnova GAO,GAL---ARJ,dio III,92.104.)(VIDI:www.nevest-cera.net/page/5.php).Etimolog prof.dr P.Skok naveo je osnovi g a l ovo":Nema sumnje da je osnova g a l- sveslav.i praslav.,kako dokazuje zooloski termin g a l i c a.Pitanje je samo kako je stvoren pridjev g a o...Bulahovski ga tumaci pozivom na pridjev v r a n,odakle v r a n a c,kao paralelu.Taj je nastao od imenice v r a n a...Pita se sada sto je upravo osnova g a l.Matzenauer drzi da je to varijanta od g a r...,prijevoj od g o r j e t i."Takodjer,ovo prezime moze biti :1.ili PATRONIMIK ,jer je mozda izvedeno od m.imena:GALO/GALE(GAL(E,O)+deminutiv.nastavak--IC=GALIC,sto znaci GALIN SIN,2.ili MATRONIMIK,ako je izved.od imena prvonositeljke(majke)-GALE(nom .GALA).Jezikoslovac P.Budmani naveo je u ARJ(dio III)i ova prezimena--pred prezimena GALIC-- iz osnove GAO,GAL(=CRN):GAL(javilo se u 16.v),GALOVIC i GALESIC.
O etimologiji prezimena Galic,Galovic i Galesic naci cete u prilogu o prezimenu Galesic.--Bosnjacke obitelji Galic i Galesic morale su se odseliti iz Banjaluke kada su je okupirale horde i sljedbenici balkanskog kasapina 1992.god.Vecina njih sada zive u inozemstvu(ima ih i u USA)(VIDI:Z.Lukic,BANJALUKA-PROGNANI GRAD:www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=5544).--Prezime Galic nose u Hrvatskoj uglavnom Hrvati,a potjecu vecinom iz Hercegovine.U BiH-u ovo prezime nose i Bosnjaci,i Hrvati i Srbi.Danas u Hrvatskoj zivi oko 6000 Galica,a prisutni su u svim hrvatskim zupanijama.A najvise ih je u:Zagrebu(1200),Splitu(550),Osijeku(180),Imotskom(179) i Pozegi(140)...---IZVOR:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb.1988,str.121;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.1,Zagreb 1971,str.551;Dr F.Ivekovic-dr I.Broz,Rj.hrv.jez,sv.I,Zagreb 1901;ARJ,dio III,Zagreb 1887-1891,str.92.95.97.104.(urednik P.Budmani);Ankica Culas Simpraga,MILJEVACKA PREZIMENA...(www.zupa-miljevci.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17&Itemid=15;www.phz.nrw.com/index.php/tamo-gdje-su-korijeni/.../crne-lokve.html);KUPRESKA PREZIMENA(www.petar-zulj.iz.hr/index.php?option=com_content&view=article&id...)


tibos - Datum: 17.4.2013.

O prisutnosti,etimologiji i znacenju ovoga prezimena naci cete na:

hjp.novi-liber.hr/
(vidi pod g a l)


Feri - Datum: 4.3.2014.

GALIÇ ndajf.
Me gjunjë të përkulur e duke u mbështetur mbi thembra, në bisht. Rri (qëndroj) galiç. Ulet galiç.

100% Galić. Sami se potrudite za prijevod ili se sjetite da je galjina kokoš, čuča, ona koja čuči.


LUKA GALIĆ - Datum: 16.10.2018.

Prezime Galić potječe isto iz FOČE kod Doboja.U Foči je bilo oko 25 kuća Galića. Svako kućanstvo je imalo najmanje 5 do 8 osoba.Najvise nas Galića iz Foče zivi u ZG i SL.Brodu.Mislim da nas Galića iz Foče u ZG i okolici zivi oko300 osoba. Zalosno ali istinito, sada nas Galića najmanje živi u Foči gdje smo rodeni/kriva politika i rat/.


Stranica: [1]

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na prezime Galić | Komentirajte!

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas