Ramljane

Hrvatska ima tri naselja s nazivom Ramljane, i to pokraj Muća, Knina i Otočca.
Naziv Ramljane spominje se u jednoj ispravi iz 1397. godine, što znači da nisu u pravi mnogi koji korijen tog ekonima nalaze u nazivu Rama, kako se zove pokrajine u sjevernoj Hercegovine, iz koje su iza 1687. godine stigli brojni prebjezi i na mućko područje, pa čak i u Ramljane. Uostalom stanovnici Rame sami sebe nazivaju Ramci, a stanovnici njihova okruženja ih zovu još i Ramljaci. Za hidronim Rama (naziv desnog Neretvinog pritoka) P. Skok je ustvrdio „da pripada nepoznatom predrimskom (možda ilirskom ili još čak starijem) jeziku.
Najvjerojatnije je da ekonim Ramljane nastao od naziva plemena koje se zvalo Ramljani (jednina Ramljanin), a ako zaključivati po dvama naseljima s nazivom Ramljane prebivali su na mućkom i kninskom području Dalmatinske zagore.

Zaseoci sela Ramljane

KVARTIRI
Kvartiri su naziv ramljanskog zaseoka, gdje se onodobno nalazio vojnički logor, čiji naziv na njemačkom jeziku glasi Quartier, a na francuskom quarier.
Kvartir se zove i dio grada Imotskog, a pokraj Gospića nalazi se selo Kvarte.
Inače, ekonim Kvartiri u osnovi ima latinski naziv broja četiri: quattor.
Istog su podrijetla: kvart = gradska četvrt; kvarta = četvrti stupanj glazbene ljestvice; kvartal = četvrtina godine, tromjesečje; kvartar = geološko razdoblje, u kojem je najvažnija pojava čovjek; kvartet = glazbeno djelo za četiri glasa ili instrumenta, sastav od četiri pjevača odnosno glazbenika; kvartil = četvrtina neke populacije; kvartin = stara venecijanska mjera (četvrti dio litre); kvartina = kitica od četiri stiha; kvartole = četiri note jednakih ritmičkih vrijednosti itd.

SEDLARI
Naziv tog ramljanskog zaseoka je istovjetan s množinskim oblikom prezimena Sedlar, kako se preziva većina njegovih i današnjih stanovnika.
I ekonim i prezime su s jezičnog motrišta izvedenice od imenice sedlo, naziva sjedala od kože koje se pričvršćuje konju na leđa i olakšava jahanje. Ustvari sedlar je obrtnik koji izrađuje sedla.
U Hrvatskoj danas živi 1.090 osoba s prezimenom Sedlar (Zlatar Bistrica, Zagorje, Varaždin).
Istog su jezičnog postanja i prezimena: Sedlaček (160, Slavonija, Moslavina, Nova Gradiška), Sedlak (Vukovar, Glina, Zadar), Sedlarević (Slavonski Brod, Pula, Kaštela), Sedlarić (400, Jastrebarsko, Novska), Sedlić (150, Slavonski Brod, Zagreb, istočna Slavonija), Sedlo (Slavonski Brod).
što se tiče ekonima, u Hrvatskoj postoje naselja: Podsedlo (Vojnić), Sedlarica (Đurđevac), a u Bosni i Hercegovini: Sedlari (Goražde, Ravno pokraj Trebinja).


Poveznice: Ramljane | selo | zaseok | kvartiri | sedlari |

Ostala mjesta

BračevićCrivacDonje OgorjeDonje PostinjeDonji MućGizdavacGornje PostinjeGornje OgorjeGornji MućMala MilešinaNeorićPribudeRadunićRamljaneSutinaVelika MilešinaZelovo

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: