Atlagić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1815) - Broj facebook komentara:

Prezime Atlagić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Atlagić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: SaraPoveznice: Atlagić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Mladen Gambiroža - Datum: 19.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 03.04.1794.
- alfir Jure Brakus pok. Bože 80 god., subaša Grgo Matić pok. Ivana i Frane Matić pok. Ante oba po 60 god., svi iz Trbounja + Josip Kosor pok. Nikole i njegovi sinovci Ivan Kosor pok. Jure i Luka Kosor pok. Mate
- svjedočenje da posjeduju gaj koji je zauzeo Ante Atlagić
- svjedoci Ante Štrkalj pok. Luke i Andrija Laborović pok. Bože, oba nastanjeni u Drnišu


tibos - Datum: 5.4.2020.

Prezime Atlagic u Hrvatskoj nose podjednako i Hrvati i Srbi,a u BiH-u pretezno ga nose Bosnjaci.Danas u Hrvatskoj zivi oko 70 do 130 Atlagica,i to u 8 hrv.zupanija,a najvise u:Zadarskoj(35),Sibensko-kninskoj(10) ,Osjecko-baranjskoj(10)i Istarskoj zupaniji.
Ovo prezime je izved.od osob.m.imena A t l a g a,o cijoj etimologiji i znacenju onomasticar prof.I.Smailovic je napisao: "Atlaga.. slozeno ime od tur.a t l i=konjanik i tur.a g a...Znacenje=starjesina konjanika.A t l a g a je vojna titula u bivsoj turskoj vojsci,koja je kasnije,kao i mnoge druge titule,postala licno ime.Od toga je postalo i prezime A t l a g i c."
O tur.naslovu a g a prof.I.Smailovic je napisao:"a g a-1.gospodin,gospodar,starjesina,zapovjednik,prvak.2.(hist.)-titula svih zapovjednika bivse turske placene vojske koja se dodaje iza imena.3.bogatiji zemljoposjednik,gazda.4.stariji brat( u oslovljavanju)."Takodjer,o etimologiji i znacenju naslova a g a mozete naci u mom prilogu o prezimenu S a l t a g i c.
-Bosnjacke obitelji Atlagici morale su se odseliti iz Banjaluke kada su je 1992.god.zaposjeli sljedbenici balkanskoga kasapina S.Milosevica.
--Lit:Dr I.Smailovic,Musliman.licna imena u BiH_uorijental.porijekla ,Sarajevo,1990,str.151.;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009,str.5.;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo,1985,str.104-105.;hjp.znanje.hr(Vidi:Atlagic);https://actacroatica.com/hr/surname/Atlagic;www.prezime.net/Atlagic;www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=5544(Z.Lukic,Banjaluka-prognani grad)


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: