Helja

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1444) - Broj facebook komentara:

Prezime Helja nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Helja, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: ArijanaPoveznice: Helja | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Sudija - Datum: 8.6.2021.

Lp. Po mojim istrazivanjima o ovom prezimenu, kojeg i sam nosim.kroz razne pretrage sam pronasao da je to prezime najvise zastupljeno u Švedskoj, Danskoj, Norveskoj,Finskoj i u njihovom susjedstvu( komsiluku) .A ima ga i u cijelom svijetu i u našoj lijepoj i dragoj Bosni .Ali ne kao u nabrojanim drzavama .pošto znam tko mi je bio pracukundjeda koji je rodzen odprilike 1800 god. A na popisu stanovnistvaiz 1850 nije bio ziv i prezivao je se do popisa stanovnistva HELJAJIN I zbog regrutovanje vojske u to vrijeme HELJAJIN...prezime su prepravili u Helja da bi izbjegli regrutaciju za vojsku I od tada njegovih 6 sinova i njihova djeca nose to prezime u Kaknju već 171god.Trenutno pretarazujem posto smo starosjedioci centra Bosne gdje se nalazi najvise DNK koji pripada Ilirima, (Gotima,Keltima) i koju DNK imaju u vecoj mjeri i Švedska i ove ostale zemlje sto nabrojah u vezi prezimena Helja Znacenje rijeci HELJA i JIN kod njih i Ilira. Pa kad saznam nesto vise javim se ponovo ...Lp od "SUDIJA"


tibos - Datum: 19.4.2020.

Prezime Helja nije prisutno u Hrvatskoj.Bosnjacko prezime u BiH-u.
Ovo prezime je najvjerojatnije patronimik jer je doslo od osob.m.imena prvonositelja Helje(nom.Helja).Ovo prezime je tzv.gastronomsko prezime jer potjece od naziva jela h e l j a=pura od heljdina brasna,a heljda je biljka(<tur.h e l d a;Vidi:enciklopedija.hr).
U BiH-u su prisutna i bosnjacka prezimena :Heljic i Helda,izved.od heljda ili helda.
Prisutno je i osob.z.ime HAJDANA--prema onomasticaru prof.M.Simundicu:"Od im.hajda,tj.heljda...<svnjem.haidan"(M.Simundic,Rj.osob.imena,Zagreb,1988,str.136.)
Lit.:Mr A.Laksic,Bosanski kuhar.Tradicionalno kulinarstvo u BiH-u.Peto dopunj.izd.,Sarajevo,1990,str.408;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jezika,Sarajevo,1995.,str.100;https://enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=24907


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas