Džido

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 7 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2721) - Broj facebook komentara:

Prezime Džido nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Džido, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: SanjaPoveznice: Džido | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Arnes Džido - Datum: 21.11.2011.

Hvala Vam, zaista ste mi pomogli, ja se nadam da će te i dalje imati uspijeka u svom radu!!! Hvala Vam još jednom i svako dobro!!!


Ibrahim Tabakovic - Datum: 15.11.2011.

Stovani gosp.A.Dzido,
--Nasao sam jos jedan znacajan izvor o mogucem podrijetlu Vasega prezimena.Ono bi moglo biti i PATRONIMIK,ako je izvedeno od m.imena prvonositelja DZIDE(nom.DZIDO)--koje je naveo onomatolog i turkolog prof.dr I.Smailovic(VIDI:Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.208. i 324.)---,koje je hipokoristik od bosnjackoga osobnog m.imena MADZID,iz ar.M a g i d=SLAVAN;CUVEN;ZNAMENIT;PLEMENIT.
Takodjer,nasao sam jos jedno tumacenje etimologije saudijskog grada Dzede i li Dzide(Jeddah ili Jiddah):mozda je ime Jeddah izvedeno od ar.rijeci Juddah(izgovr Jiddah)sto znaci"MORSKA OBALA"(Vidi:www.dundumon.com/about_jeddah.htm)...
---Za prethodne 2 etimologije grada Dzide naci cete objasnjenje na slijedecim stranicama:
en.wikipedia.org/wiki/Jeddah

www.mahalo.com/jeddah

uz pozdrav
I.Tabakovic


Arnes Džido - Datum: 15.11.2011.

Vama hvala što ste se potrudili i došli do zaista vrijednih podataka, ja sam pokušao doći do još nekih podataka o ovome prezimenu, pa sam zapazio u svojim istraživanjima da se ovo prezime u slićnom obliku nalazi i kod naroda koji su germanskog porijekla. s obzirom da sam historićar jel mi možete molim vas reci sta ste koristili od izvora, pa ste mi dali onako interesantan predhodni odgovor, jer želim da i ja malo istražim na osnovu Vaših koraka!!! Još jednom HVALA VAM!!!


Ibrahim Tabakovic - Datum: 31.10.2011.

Jos o prezimenu DZIDO:
--Tocan naziv mjesta u saudi Arabiji je JEDDAH,koje u izvorima ima jos dva naziva:Jaddah i Juddah.Prema etioloskoj legendi(narodna etimologija)mjesto je nazvano Jeddah ,sto znaci PRAMAJKA ili VELIKA MAJKA,jer je navodno u njoj bio grob EVE,pramajke ljudskog roda.Druga etimologija navodi da je ime mjesta izvedeno od osobnoga imena JEDDAHA ibn Helwaana al-Qudaai-ya,poglavara Quda'a klana.---Takodjer,ima naziv mjesta DZHIDA u Kyrgyzstanu.Ovaj naziv je na tur.jeziku,jer Kyrgizi pripadaju turko-tatarskoj grupi mongolskih naroda.


Ibrahim Tabakovic - Datum: 31.10.2011.

Za gosp.Arnesa,
Moguce je da su Vasi navodi o podrijetlu prezimena Dzido tocni.Naime,Osmanlije su nekada vladale na teritoriji od Indije do Beca(doba Sulejmana El-Kanunija ,16.st.),pa su se na Balkan naselili kao vojnici ili trgovci i neki stanovnici ili iz Azije ili iz Afrike:npr.prezimena u Bluci(Afgan od naseljenika iz Afganistana,Bahtijarevici od st.iz Persije,Karabeg od janicara iz Libije,itd.itd...).Ima jos dosta prezimena u Bosni i u dr.krajevima bivse Jugoslavije koja potjecu iz raznih mjesta Azije..Ako Vasae prezime potjece od stanovnika iz Dzide(Saudi Arabija),onda bi ono bilo ETNONIMSKE motivacje,tj.ime koje potjece od mjesta podrijetla(i TOPONIMSKA motivacija)...


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 7.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas