Ogresta

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1437) - Broj facebook komentara:

Prezime Ogresta nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Ogresta, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Pave OgrestaPoveznice: Ogresta | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Ogrestak1 - Datum: 13.10.2020.

Ogreste su Hrvati, podrijetlom iz malog sela Doli u Dubrovačkom primorju.


tibos - Datum: 15.4.2020.

Prezime Ogresta u Hrvatskoj nose Hrvati.Danas u Hrvatskoj zivi od 80 do 120 Ogresta,i to u 3 hrv.zupanije,a navise u:Dubrovacko-neretvanskoj(75) i Zagrebackoj zupaniji(10).
Ovo prezime je --prema onomasicarki prof.N.Vajs--izved od f i t o n i m a(naziva biljke):iz naziva ogresta(knjizevno og r o z d...),dalmat.posudjenica<lat.a g r e s t i s=poljski,divlji,surov,sirov,neotesan,seljacki;tal.a g r e s t e=divlji,poljski,seoski.Prema "Hrv.jezic.portalalu"o g r e s t a je a g r .vrsta vinove loze,sitnog i tvrdog zrna.O promjeni naziva ogresta od izvor. agrestis i agreste etimolog prof.P.Skok je napisao:"Promjena a->o-ukazuje na staru posudjenicu zacijelo iz dalmato-romanskoga.Poklapa se s kulturnom rijeci tal,a g r e s t a, f."isto" od kllat.a g r e s t i s(od a g e r)>tal.a g r e s t e,a g r e s t o,poimenicen u femininumu..."
U Hrvatskoj je prisutno i prezime Ogrestic koje je takodjer izved.iz naziva ogresta.
--Lit:P.Skok,Etimologij.rj hrv ili srp.jezika,knj.II,Zagreb,1972,str.548;N.Vajs,Fitonimijske sastavnice u hrvatskim prezimenima,Rasprave, ZHJ,sv.17(1991),str.305.(Vidi:https://hrcak.srce.hr/69759);hjp.znanje.hr(Vidi:Ogresta);ARJ 3,JAZU-Zagreb,1887-1891,str.23,419.-ured.P.Budmani;Dr.B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb,1962,str.29;https://actacoatica.com/hr/surname/Ogresta;www.prezime/net/Ogresta


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas