Džihanović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 939) - Broj facebook komentara:

Prezime Džihanović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Džihanović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Dzemal DzihanovicPoveznice: Džihanović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Dzemal Dzihanovic - Datum: 5.12.2015.

http://kemix.ucoz.com/index/porijeklo_dzihanovic/0-26
http://kemix.ucoz.com/index/porijeklo_dzihanovic_2_dio/0-27
Eto sve je tu o nasoj lozi


Dzemal Dzihanovic - Datum: 5.12.2015.

PORIJEKLO DŽIHANOVIĆA POČINJE IZ IRANA "DŽIHAN" PRA,PRA,PRA ČUKUNDJEDA DOSELI
(KRAJEM XV VIJEKA)


Uvijek me zanimalo naše porijeklo.Ono što sa sigurnošću znamo što su nam preci prenosili sa koljena na koljeno o NASTANKU DŽIHANOVIĆA stoji ovako;Đurđevik se spominje od prije Turske vladavine.Još od starog vremena Stjepana Tomaševića, -Bosanskog poslednjeg kralja.U to vrijeme Đurdjevikom je upravljao neki Petrišević Đurđa Srbin.Po njegovom imenu Đurđa možda i Đurđevik dobio ime.U Živčićima je u to vrijeme bio Živko Živcic posjednik.Džihan doseljenik iz Irana bio je najbogatiji u Živčićima u to doba.
DŽIHAN-DŽIHANI-DŽIHANOVIĆI
u Bosni i Hercegovini,Đurđevik-Živčić

Od starog našeg pretka Džihana koji je doselio iz Irana i izrodio tri sina,od kojih je jedan otišao u Čelić i tamo osnovao selo Džihani o tome svjedoči i Džihanska rijeka i Džihanska džamija jedna od najstarijih u BiH,i koja je pod zaštitom UNESK-a,još uvijek u okolini Čelića žive porodice Džihanović Zaista ima dokaza o postojanju DŽIHANA u okolini Čelića čitavo selo se zove DŽIHANI-STARA DŽAMIJA"DŽIHANSKA" je uvrštena u zaštitne spomenike UNESK-a,tu sam pronašao zapis iz Abdulahove avlije;CITIRAM-DZIHANI, SRCE ČELICA
"Dzihani, zbilja lijepo ime, ime, koje nas podsjeca na Šaha Dzihana iz Indije, a najvjerovatnije da to ime nejma nikakve veze sa tim carem. Dzihani su posigurno najstarija Čelicka mahala, smjestena u
dolini izmedju dva brda. Kroz Dzihane protice Dzihanska rijeka, koja dijeli naselja na dva dijela, tu su jos izvori Vodica izvor, Sopot i Bajrmovaca izvor, jos treba dodati da skoro svaka avlija ima svoj bunar.
Domacini iz Dzihana imaju i svoje njive na koje su ponosni jer tamo siju, kopaju, zanju i tamo drze krave i ovce, te njive oni zovu: Bucje, Koncarusa, Prosina, Lukcic, Polja i Kovacusa. Dzihani imaju oko 130 kuca, koje su se ugnijezdile oko dzamije i sa lijeve i desne strane je okruzuju i grle. Prva dzamija je
podignuta 1914, mada je prilikom rekonstrukcije u zidu dzamije pronadjen racun od Brcanske banke iz 1907. pa se racuna da je dzamija radjena 1907. godine. Inace, u Dzihanima je dzamija imala drvenu munaru sve do 1972., kada se podigla zidana munara....."

Drugi Džihan je odselio na područje Kalesije o tome svjedoče sadašnje porodice Džihanovića u Kalesiji,Jeginjovom Lugu kao i u Gračanici.Saznanja o Džihanovićima na području Kalesije imaju zaista svaki smisao o postojanju prvih Džihana.Sedam porodica na području Jeginjova luga od kojih je opet jedan odselio u Tupković i saznanje o braći Džihanović u Tupkoviću koji žive.Opet Alija i uvjek se ponavljaju imena a saznanje i da je jedan od braće nastanjen na području Kladnja sve to ima veze i lozu prvih DŽIHANA.

A treći je kao najstariji sin Džihan ostao na babovini Džihana u selu Živčić u Đurđeviku.Mi ćemo pratiti ovu LOZU jer to je naša loza.Džihan je izrodio sinove 1.Osman zv.Bećir(imo samo jednog sina Osmu),2.-Salih(imo Salku,Ahmu,Adema,Aliju i kćer Hanu),3.-Hasan(imo Hasana , Mehu i Ibrahima),4.-Ahmet zv Brko(nije imo sinova) i imali su sestru Eminu zv Đula koja se udala za Aliju Butkovića koji je doselio u Živčiće i Džihan mu je kao veliki bogataš najbogatiji dao polovinu sela Živčić kao miraz.
PISANI PODACI O NOVIJIM DŽIHANOVIĆIMA
(od tada od 1800 godine se uvode i prezimena Džihanović)
http://kemix.ucoz.com/index/porijeklo_dzihanovic/0-26


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas