Saračević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1842) - Broj facebook komentara:

Prezime Saračević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Saračević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AmirPoveznice: Saračević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

SaracinovićSaraccaŠarac

Zadnji komentari na ovaj tekst:

2021GetMeOnTOPSSISHERE - Datum: 19.2.2021.

Prezime Saračević potiče od riječi "Sarač".Ova riječ predstavlja zanat,majstor za pravljenje sedla. Pretpostavlja se da je turskog porijekla,međutim nikakvih dokaza nema koji bi to i potvrdili. Prvi Saračevići su naseljavali obalu Jadranskog mora,a najbrojniji su bili u Bokoj Kotorskoj,Splitu,Trogiru i Rijeci. Zvanično,prvo spominjanje prezimena je 1917.godine u knjizi "Imenik dostojanstvenika,činovnika i javnih bilježnika" gdje se navodi i Dominik Saračević. Iako se tek spominje u ranom 20-om stoljeću,smatra se da prezime datira još iz 1700-ih godina.Sredinom 20-og stoljeća,Saračevići su već bili prisutni i u Bosni i Hercegovini,preciznije gradovima Srebrenica,Sarajevo,Bihać,Mostar i najgušće u općinama Tuzlanskog kantona.Već početkom 21-og stoljeća,Saračevići su prisutni na 4 kontinenta:Europa,Sjeverna Amerika,Australija i Azija.Države u kojima boravi najviše Saračevića su: Hrvatska,Bosna i Hercegovina, Srbija, Njemačka, Austrija,SAD,Turska, Albanija, Slovenija i Crna Gora.


senchii - Datum: 8.12.2017.

Prezime Saračević,ukljucujuci i tkz.razlicito "Saracevic" su porijeklom iz Hrvatske,te se prvi put spominje u 1917.godine,gdje se ubaraja ime Saračević Dominik u jednoj starijoj knjizi.Postoje podaci da Saracevici stizu iz Boke Kotorske,ali je nakon kraja 20.stoljeca uvrstveno da su ova prezimena ista te su greskom razdvojena.Nakon toga,Saračevići uglavnom napustaju Hrvatsku i naseljavaju srednju,sjevernu i sjeveroistocnu Bosnu.Najbrojniji u Hrvatskoj trenutno su u Zagrebu,njih 100,dok su u Bosni i Hercegovini najbrojniji u krugu Tuzlanskog Kantona.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas