Plavša

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 11 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 8209) - Broj facebook komentara:

U osnovi je prezimena pridjev plav, dakle onaj koji je boje čistog neba, jedne od temeljnih boja spektra; kad je pak riječ o ljudskoj kosi ili puti, onda je plav isto što i svijetložut, žućkast. Nekoć je i u Hrvata često ime bilo Plavac.
Inače, plav je praslavenska riječ, koja je glasila polv6 sa značenjem žućkast, bijel, a slično je glasila i u drugim jezicima: staroslavenski plav6, ruski (dijalektalno) polovyj, poljski plowy, litavski palvas (blijed), latinski pallidus, grčki polios = blijed.
Danas u Hrvatskoj živi 140 osoba s prezimenom Plavša (Knin, Cetinska krajina, srednja Dalmacija).
Istog su jezičnog postanja i prezimena: Plavšić (1.070, Daruvar, Knin, istočna Slavonija), Plavšin (Zadar, Baranja), Plavuš (Vinkovci), Plavušić (Rijeka, Hercegovina).
Plavše su noviji stanovnici Muća Donjeg; u popisu stanovništva 1948. godine zabilježene su u tom mjestu 4 obitelji s prezimenom Plavša.
Danas u Muću Donjem živi samo jedna osoba s prezimenom Plavšić.
Prema mjesnoj predaji u Otoku na Cetini su i u vrijeme osmanlijske vlasti prebivali pripadnici roda Plavša, dakle po tome bi ih trebalo svrstati u starosjeditelje.
Oni se pak u najstarijim sačuvanim maticama stare župe Otok pojavljuju 1747. godine s dužim oblikom prezimena Plavšić, koje će kasnije ustupiti mjesto kraćem obliku - Plavša.
Međutim, predaju o Plavšićima kao starosjediteljima u Otoku dovode u pitanje podaci iz životopisa fra Mije Plavšića, koji je od 6. veljače 1750. godine do 5. listopada 1751. godine obavljao dužnost župnika stare župe Otok. Rođen je 1692. godine u Rami, a roditelji su mu doselili u Otavice pokraj Drniša. Stupio je među franjevce na Visovcu 1722. godine. Redovito se potpisivao "frater Michael Plavssich a Rama" (franjevac Mijo Plavšić iz Rame). Umro je 18. travnja 1757. godine u Kninu u 65. godini života kao aktualni gvardijan kninskog samostana.
Još je jedan franjevac iz ovoga roda – fra Andrija Plavša, rođen 7. rujna 1809. godine u Otoku. Školovao se i u Beču, pa je bio učiteljem bogoslovlja i crkvenog prava. Umro je kao aktualni tajnik Provincije Presvetog Otkupitelja, učitelj generalis, u dobi od 47 godina u Mirloviću pokraj Drniša.
Danas u Otoku živi 9 obitelji i 23 osobe s prezimenom Plavša. Pripadnici tog roda danas žive i u Golubiću pokraj Knina.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Plavša | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Plavšić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Željka - Datum: 2.11.2019.

Pozdrav svima!Moja mama je djevojački Plavšić,od oca Josipa...rođena u Gornjoj Pištani kod Orahovice,Slavonija.Mi smo pravoslavci...krsna slava je sv.Simeon.Čitala sam da se još 1700 i neke godine spominje naselje Plavša mahala u našem kraju,za vrijeme vladavine Turaka...zanima me ako netko zna više o tome?


Ljiljana - Datum: 19.11.2012.

Moj deda se zvao plavsic lazar i rodio se u paciru u vojvodinii, 1897- e godine, ali su mi rekli da se familija preselila za vreme seobe iz hercegovine


Vladimir Plavsic - Datum: 23.2.2012.

Pozdrav.Koliko ja znam o svome poreklu,deda moga dede se doselio iz Crne Gore(Selo Plav sada muslimansko a nekada Pravoslavno) u Novi Pazar.Tu su ostali sve do generacuje moga dede('41) kada su u kasnim 50-ima otisli po stranim zemljama(Francuska i SVajcarska).Vratili su se pocetkom 70-ih u Kraljevo(Centralna Srbija-Sumadija) i okolinu.Jos uvek imam striceve u Svajcarskoj(Sent Galen).Pozdrav za sve prezimenjake :)


DRAGAN PLAVSIC - Datum: 8.1.2012.

Zovem se Dragan Plavsic od oca Ostoje Plavsica i Radojke Sarac.Zivim u Ostroj luci kod Sanskog Mosta.Otac sam petoro djece:Radojke rodjene 29.01.1992;Dusana rodjenog 07.04.1993;Duske 08.02.1996; Djordje i Djuradj rodjeni 26.07.2000. godine.Zivim sa porodicom u Ostroj Luci a zaposlen sam u opstoj bolnici u Prijedoru.Otac mi je 1947 doselio sa Brda Mikanova kod Starog Majdana.Unuk sam pokojnog Sime Plavsica i nasa krsna slava je Djurdjevdan.


Miodrag Ašanin - Datum: 17.9.2011.

Znam za pravoslavnu porodicu Plavša iz Risna u Boki Kotorskoj, zet mi je od njih. Po njegovoj priči njegov predak, e sad neznam jeli pradeda ili čukundeda doselio se iz okoline Knina u Risan jer je kao sveštenik dobio službu u risanskoj crkvi.
Imehrvatsko, sajt koji istražuje poreklo prezimena u hrvatskoj često zanemaruje podatak o unijaćenju i pokatoličavanju Srba širom austrougarske pa tako i ovaj sajt na osnovu 2 fratra koji su po svoj prilici rođeni u pravoslavnim porodicama grade teoriju o ovom prezimenu kao hrvatskom.
Zanimljive su mi teorije o tipično srpskim prezimenima tipa Bursać, Tesla, Šerbedžija, Komazec...navodi se da se tako uglavnom prezivaju Srbi ali da ima i Hrvata sa tim prezimenom. Ako je evidentno da recimo svi Komazeci potiču iz jednog istog sela koje je npr srpsko, odakle se pojavljuju njihovi prezimenjaci Hrvati? Mislim da su ljudi zbog ogromne diskriminacije i mržnje primorani da kriju svoje poreklo čim se odsele u Zagreb, Split ili bilo koji drugi veći grad, verujem da lakše dolaze do posla, izbegavaju neprijatnosti u školi, drugim rečima život im je lakši ako nisu Srbi. Inače isti taj sajt za moje prezime koje je vezano isklučivo za sever Crne Gore, nalazi da verovatno potiče iz okoline Bjelovara. Pretpostavljam zato da je puno podataka na osnovu kojih baziraju svoje teorije i pretpostavke upravo plod autorove mašte.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 11.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas