Plavša

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 13 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 8549) - Broj facebook komentara:

U osnovi je prezimena pridjev plav, dakle onaj koji je boje čistog neba, jedne od temeljnih boja spektra; kad je pak riječ o ljudskoj kosi ili puti, onda je plav isto što i svijetložut, žućkast. Nekoć je i u Hrvata često ime bilo Plavac.
Inače, plav je praslavenska riječ, koja je glasila polv6 sa značenjem žućkast, bijel, a slično je glasila i u drugim jezicima: staroslavenski plav6, ruski (dijalektalno) polovyj, poljski plowy, litavski palvas (blijed), latinski pallidus, grčki polios = blijed.
Danas u Hrvatskoj živi 140 osoba s prezimenom Plavša (Knin, Cetinska krajina, srednja Dalmacija).
Istog su jezičnog postanja i prezimena: Plavšić (1.070, Daruvar, Knin, istočna Slavonija), Plavšin (Zadar, Baranja), Plavuš (Vinkovci), Plavušić (Rijeka, Hercegovina).
Plavše su noviji stanovnici Muća Donjeg; u popisu stanovništva 1948. godine zabilježene su u tom mjestu 4 obitelji s prezimenom Plavša.
Danas u Muću Donjem živi samo jedna osoba s prezimenom Plavšić.
Prema mjesnoj predaji u Otoku na Cetini su i u vrijeme osmanlijske vlasti prebivali pripadnici roda Plavša, dakle po tome bi ih trebalo svrstati u starosjeditelje.
Oni se pak u najstarijim sačuvanim maticama stare župe Otok pojavljuju 1747. godine s dužim oblikom prezimena Plavšić, koje će kasnije ustupiti mjesto kraćem obliku - Plavša.
Međutim, predaju o Plavšićima kao starosjediteljima u Otoku dovode u pitanje podaci iz životopisa fra Mije Plavšića, koji je od 6. veljače 1750. godine do 5. listopada 1751. godine obavljao dužnost župnika stare župe Otok. Rođen je 1692. godine u Rami, a roditelji su mu doselili u Otavice pokraj Drniša. Stupio je među franjevce na Visovcu 1722. godine. Redovito se potpisivao "frater Michael Plavssich a Rama" (franjevac Mijo Plavšić iz Rame). Umro je 18. travnja 1757. godine u Kninu u 65. godini života kao aktualni gvardijan kninskog samostana.
Još je jedan franjevac iz ovoga roda – fra Andrija Plavša, rođen 7. rujna 1809. godine u Otoku. Školovao se i u Beču, pa je bio učiteljem bogoslovlja i crkvenog prava. Umro je kao aktualni tajnik Provincije Presvetog Otkupitelja, učitelj generalis, u dobi od 47 godina u Mirloviću pokraj Drniša.
Danas u Otoku živi 9 obitelji i 23 osobe s prezimenom Plavša. Pripadnici tog roda danas žive i u Golubiću pokraj Knina.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Plavša | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Plavšić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Mladen Gambiroža - Datum: 17.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51
Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 02.10.1793.
- Luka Gugo pok. Tome i Mate Lučić pok. Ivana iz Pokrovnika + Božo Jović pok. Mije iz Drniša
- punomoć za zastupanje kod suda
- svjedoci Nikola Plavša pok. Stevana iz Golubića i Ante Vuletić od Mihe iz Vinalića


Mladen Gambiroža - Datum: 13.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51
Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 02.02.1793. dužnici braća Ilija, Glišo i Mijo Plavša pok. Pavla iz Golubića daju obveznicu Mati Čavlini pok. Mate iz Promine za dug 570 lira
- svjedoci Abram Vuković pok. Stevana i Petar Milašin pok. Ilije, oba iz Golubića


Željka - Datum: 2.11.2019.

Pozdrav svima!Moja mama je djevojački Plavšić,od oca Josipa...rođena u Gornjoj Pištani kod Orahovice,Slavonija.Mi smo pravoslavci...krsna slava je sv.Simeon.Čitala sam da se još 1700 i neke godine spominje naselje Plavša mahala u našem kraju,za vrijeme vladavine Turaka...zanima me ako netko zna više o tome?


Ljiljana - Datum: 19.11.2012.

Moj deda se zvao plavsic lazar i rodio se u paciru u vojvodinii, 1897- e godine, ali su mi rekli da se familija preselila za vreme seobe iz hercegovine


Vladimir Plavsic - Datum: 23.2.2012.

Pozdrav.Koliko ja znam o svome poreklu,deda moga dede se doselio iz Crne Gore(Selo Plav sada muslimansko a nekada Pravoslavno) u Novi Pazar.Tu su ostali sve do generacuje moga dede('41) kada su u kasnim 50-ima otisli po stranim zemljama(Francuska i SVajcarska).Vratili su se pocetkom 70-ih u Kraljevo(Centralna Srbija-Sumadija) i okolinu.Jos uvek imam striceve u Svajcarskoj(Sent Galen).Pozdrav za sve prezimenjake :)


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 13.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: