Viduka

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2148) - Broj facebook komentara:

Prezime Viduka nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Viduka, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: VidukaPoveznice: Viduka | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

I.Tabakovic - Datum: 18.6.2011.

Prezime VIDUKA je PATRONIMIK posto je izvedeno od osobnoga m.imena VIDUKA,m.imena prvonositelja.U stvari,VIDUKA je jedan hipokoristik od m.imena :Vid,Vidomir,Vidosav i Vidoslav...Osnovno ime VID:lat.VITUS-KOJI JE ZIVOTAN.Izved.od im, VITA-ZIVOT.Glas t>d prema nasim imenima u kojima je jedan clan kor.glagola VID-JETI(usporedi Vidomir,Vidoslav... i dr.)...Etimolog prof.P.Skok o m.imenu V i d naveo je ovo:"V i d,licno ime<lat.V i t u s,koji je zamijenio paganskog S v e t o v i d a...,prezime V i d o v i c,hipokoristik V i d e(Zadar,1352),hrv.-kajk.V i d e k,prezime V i d e k o v i c...Izmjena --t>-d je nastala pod uplivom starog dvoclanog imena V i d o m i r ili prema deklinaciji v i t ,gen.v i d a.U srednjovjekovnoj Dalmaciji v i t u s je obilno zastupljen,s betacizmom B i t u s i s nasim hipokoristickim suf.--e B i t t e,--o n j a V i t a g n a,-k o B i t c h u s,-o j e B i t o e(Trogir,1322),kao i rom.deminutivom V i t u l u s,V i t o l u s".
Izvor:M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb 1988.str.360-1;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.3,Zagreb 1973,str.585;V.Mazuranic,Prinosi za hrv.pravno-povjestni rj,Zagreb 1908-1922,str.1570;Dr T.Maretic,O narodnim imenima i prezimenima u Hrvata i Srba,Rad JAZU,knj.81,82,Zagreb 1886,str.131...


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas