Numanović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 5 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3470) - Broj facebook komentara:

Prezime Numanović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Numanović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NerminPoveznice: Numanović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Numanagić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Unknown - Datum: 2.4.2020.

Hamza Numanović-Drago dijete informiši se malo nemoj pisati na drugim sajtovima i prijavljivati se kao netko drugi.Ja ne shvatam zašto bi netko napisao netočno prijeklo neke porodice.Pravo porijeklo ove porodice je iz Hrvatske,Grčke,Njemačke,Austrije,ima njih nekoliko i u Americi i Australiji ali i u Bosni i Hercegovini.Tako da sljedeći put se dobro informiši prije nego što nesto napišes za neku porodicu.Porodica Numanović nema nikakve veze sa Srbijom mozda su tamo zivjele neke dvije generacije ali ih je vecina zivjela na zapadu i slicno i naravno Hrvatskoj.Doviđenja.Srdačan pozdrav.


Hamza Numanović - Datum: 11.11.2019.

Numanović prezime potiče iz Srbije Numanović prezime kako i mnoga druga prezimena npr.Aljović,Smajović,...potiču od prezimena Kecap.Imala su 4 brata kojasu se zvala Aljo,Numan,Smajo i Hamza aljo je uzeo prezime Aljovic Samajo Smajovic Numan Numanovic i Hamza Kecap.


Numanaga - Datum: 1.9.2019.

Prezime Numanovic u Bosni i Hercegovini potjece od prvonositelja Numana . U davna vremena iz Turske na prostore Bosne dosla su dva brata Ilijaz i Numan i uzeli prezimena jer su tako morali da bi ostali tu gdje se nalaze Numanovic i Ilijazovic. Tacno Tursko prezime prvonositelja nepoznato , mjesto boravka u Turskoj u blizini Tursko Grcke granice..Izvor podataka od potomka Numanovica..


tibos - Datum: 18.11.2013.

DOPUNA o ovom prezimenu:
--Vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj.Vjerojatno potjece iz Bosanske Posavine.Nose ga i Bosnjaci i Hrvati.Bosnjacko prezime u BiH-u.Danas u Hrvatskoj zivi 50 Numanovica,a najvise ih je u:Zagrebu(8),Plocama(6),Dugom Selu(5),Nedeliscu(5)i Splitu(4)...Prisutno je u 10 hrv.zupanija:Zagrebackoj,Brodsko-posavskoj,Dubrovacko-neretvanskoj,Medjimurskoj,Splitsko-dalmatinskoj,Sisacko-moslavackoj,Vukovarsko-srijemskoj,Istarskoj,Osijecko-baranjskoj i Sibensko-kninskoj zupaniji.-Najpoznatiji nositelji ovoga prezimena su:u Hrvatskoj-Himzo i Gordan,osnivaci Kazalisne druzine"Asser Savus" u Vinkovcima,a u BiH-:Mo.Emir,solist i dirigent,profesor muzike.Doc.dr.sc Senija,Ekonomski fakultet u Tuzli.Doc.dr sc.Mirza,Prirodno-matematic.fakultet u Sarajevu.Visi asist.mr sc.Sanel,Rudarsko-geolosko-gradjevinski fakultet u Tuzli.Hasan,odvjetnik,autor knjiga:"Zbijeg-Put u Srebrenicu","Pod zastitom UN-a-medjunarodne zajednice i zlocin u Srebrenici".-Bosnjacka obitelj Numanovic morala se odseliti iz Banjaluke kada su je zaposjeli barbari i sljedbenici balkanskoga kasapina S.Milosevica 1992.god.--I z v o r i(dopuna):Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003,str.85;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Numanovic;www.prezime.net/Numanovic;www.forum.hr/showthread.php?t=202533&page=26


I.Tabakovic - Datum: 19.6.2011.

Prezime NUMANOVIC je PATRONIMIK-- posto je izvedeno od m.imena prvonositellja-NUMANA:NUMAN+ suf .-IC za tvorbu prezimena,pa bi prezime znacilo: NUMIN SIN,POTOMAK.Ime NUMAN je tur.N u m a n<ar.N u ' m a n(osobno m.ime)=nadimak vladara(malika ili kraljeva)Hire(starog arapskog kraljevstva sjeveroistoc.od Meke)),a osnovno znacenje imena NUMAN je "KRV",figurativno:"CRVENI".
Bosnjacko prezime.Ima i krace prezime Numic(od m.imena Numo,hipokoristika od Numan)....
Izvor:A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo 1985,str.495;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci...,Zagreb 1962,str.1034;Dr I.Smailovic,Muslimanska imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.409.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas