Numanović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 5 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3254) - Broj facebook komentara:

Prezime Numanović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Numanović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NerminPoveznice: Numanović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Numanagić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Hamza Numanović - Datum: 11.11.2019.

Numanović prezime potiče iz Srbije Numanović prezime kako i mnoga druga prezimena npr.Aljović,Smajović,...potiču od prezimena Kecap.Imala su 4 brata kojasu se zvala Aljo,Numan,Smajo i Hamza aljo je uzeo prezime Aljovic Samajo Smajovic Numan Numanovic i Hamza Kecap.


Hamza Numanović - Datum: 11.11.2019.

Numanović prezime potiče iz Srbije Numanović prezime kako i mnoga druga prezimena npr.Aljović,Smajović,...potiču od prezimena Kecap.Imala su 4 brata kojasu se zvala Aljo,Numan,Smajo i Hamza aljo je uzeo prezime Aljovic Samajo Smajovic Numan Numanovic i Hamza Kecap.


Numanaga - Datum: 1.9.2019.

Prezime Numanovic u Bosni i Hercegovini potjece od prvonositelja Numana . U davna vremena iz Turske na prostore Bosne dosla su dva brata Ilijaz i Numan i uzeli prezimena jer su tako morali da bi ostali tu gdje se nalaze Numanovic i Ilijazovic. Tacno Tursko prezime prvonositelja nepoznato , mjesto boravka u Turskoj u blizini Tursko Grcke granice..Izvor podataka od potomka Numanovica..


tibos - Datum: 18.11.2013.

DOPUNA o ovom prezimenu:
--Vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj.Vjerojatno potjece iz Bosanske Posavine.Nose ga i Bosnjaci i Hrvati.Bosnjacko prezime u BiH-u.Danas u Hrvatskoj zivi 50 Numanovica,a najvise ih je u:Zagrebu(8),Plocama(6),Dugom Selu(5),Nedeliscu(5)i Splitu(4)...Prisutno je u 10 hrv.zupanija:Zagrebackoj,Brodsko-posavskoj,Dubrovacko-neretvanskoj,Medjimurskoj,Splitsko-dalmatinskoj,Sisacko-moslavackoj,Vukovarsko-srijemskoj,Istarskoj,Osijecko-baranjskoj i Sibensko-kninskoj zupaniji.-Najpoznatiji nositelji ovoga prezimena su:u Hrvatskoj-Himzo i Gordan,osnivaci Kazalisne druzine"Asser Savus" u Vinkovcima,a u BiH-:Mo.Emir,solist i dirigent,profesor muzike.Doc.dr.sc Senija,Ekonomski fakultet u Tuzli.Doc.dr sc.Mirza,Prirodno-matematic.fakultet u Sarajevu.Visi asist.mr sc.Sanel,Rudarsko-geolosko-gradjevinski fakultet u Tuzli.Hasan,odvjetnik,autor knjiga:"Zbijeg-Put u Srebrenicu","Pod zastitom UN-a-medjunarodne zajednice i zlocin u Srebrenici".-Bosnjacka obitelj Numanovic morala se odseliti iz Banjaluke kada su je zaposjeli barbari i sljedbenici balkanskoga kasapina S.Milosevica 1992.god.--I z v o r i(dopuna):Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003,str.85;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Numanovic;www.prezime.net/Numanovic;www.forum.hr/showthread.php?t=202533&page=26


I.Tabakovic - Datum: 19.6.2011.

Prezime NUMANOVIC je PATRONIMIK-- posto je izvedeno od m.imena prvonositellja-NUMANA:NUMAN+ suf .-IC za tvorbu prezimena,pa bi prezime znacilo: NUMIN SIN,POTOMAK.Ime NUMAN je tur.N u m a n<ar.N u ' m a n(osobno m.ime)=nadimak vladara(malika ili kraljeva)Hire(starog arapskog kraljevstva sjeveroistoc.od Meke)),a osnovno znacenje imena NUMAN je "KRV",figurativno:"CRVENI".
Bosnjacko prezime.Ima i krace prezime Numic(od m.imena Numo,hipokoristika od Numan)....
Izvor:A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo 1985,str.495;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci...,Zagreb 1962,str.1034;Dr I.Smailovic,Muslimanska imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.409.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas