Zor

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 494) - Broj facebook komentara:

Prezime Zor nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Zor, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AnaPoveznice: Zor | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

ZoritZoricaZornićZorjanZorkoZorčecZorićZormanZoričićZoronjićZorojaZoretić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 17.10.2019.

Prezime Zor je rijetko prezime u Hrvatskoj i nose ga vecinom Hrvati i bitno manje Slovenci.Danas u Hrvatskoj zivi oko 20 nositelja ovoga prezimena ,a prisutno je u 2 hrvatske zupanije:Osjecko-baranjskoj(15) i Splitsko-dalmatinskoj zupaniji(5).
Prezime je izved.od n a d i m k a rodocelnika a dobio ga je jer se najvjerojatnije ponasao silno,obijesno,odnosno bio je z o r l i(tur.adj. i adv.) osoba,tj.bio je silan,obijesan,zdrav,snazan.Rijec tur. z o r znaci -prema turkologu prof I.Smailovicu-:"1.muka,patnja,teskoca,napor.2.snaga,sila,jacina.3.prisiljavanje,primoravanje.4.tezak,mucan.5.tesko,mucno,jedva."Tur.rijec z o r je od perz.z o r,z u r.
Lit:hjp.znanje.hr(VIDI:z o r(2));Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009.str.466.;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sarajevo.1985,str.655.;P.Skok,Etimologij.hrv.ili srp.rj,knj.III,Zagreb,1973,str.660.;https://actacroatica.com/hr/surname/Zor;www.prezime.net/Zor;www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vijest/najkraca-hrvatska-prezimena


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas