Džano

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1253) - Broj facebook komentara:

Prezime Džano nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Džano, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: SamirPoveznice: Džano | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

platypus - Datum: 3.9.2020.

Prema dokumentu Domagoja Vidovića "Prilog proučavanju odraza svetačkog imena Ivan u Hrvatskoj antroponimiji" sa rasprave hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje 35 (2009), stranice 356-357, autor navodi prežitke dalmatinskih osobnih imena (romanskoga odraza) i prilagodjavanju imena sudionika u sudskim sporovima iz Jakina u dubrovačkim spisima u kojima se romansko j odražava kao dž "...osobnim su pak imenima Žan i Žano usporediva osobna imena Džan (12. st.) i Džano 19*..."

19 - Da je navedeno osobno ime bilo živo u Konavlima, zorno pokazuje primjer Ivana Raškovića (živio u 2. polovici 17. st.) po čijemu je neslužbenom imenu Đano početkom 18. st. postalo prezimenom njegovih potomaka (KV 3: 127).

Džano - bude da se radi o odmetnicima/hajducima potomcima Ivana Raškovića koji su nakon bijega u Bosnu prilagodili očev nadimak u prezime, ne? Ako je Rašković živio u 2. polovici 17. st. do prve polovine 18. st., potomci su tu sredinom 18. st. Ne bi bilo iznenadjenje da se prezime Džano prvi put pojavljuje u bosanskim spisima oko 1750.
Ako želite biti 100% sigurni najbolje je da potražite potomke I. Raškovića i uporedite genetske parametre.

Sretno.


tibos - Datum: 6.11.2014.

Vrlo rijetko prezime u Hrvatskoj.Najvjerojatnije nose ga Bosnjaci.Vjerojatno potjece iz Podrinja(BiH).Bosnjacko prezime u BiH-u.Danas u Hrvatskoj zivi oko 10 nositelja ovoga prezimena,a najvise ih zivi u Mliniju(5),Dubrovacko-neretvanska zupanija.Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.od m.imena prvonositelja DZANE(nom.DZANO),koje je -prema onomasticaru prof.I.Smailovucu-hipokoristik od m.os.imena DZAN i DZANAN,ciju etimologiju i znacenje mozete naci u prilogu o prezimenu DZAMBEGOVIC.--IZVORI:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sa,1990.str.199.;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,Sa,1985.str.233.-234.;hjp.novi-liber.hr/(vidi pod Dzano);imehrvatsko.net/namepages/view/family-name/prezime-Dzano;www.prezime.net/Dzano


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas