Habul

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 18 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 5048) - Broj facebook komentara:

Prezime Habul nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Habul, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: FadilPoveznice: Habul | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

HabulanHabulin

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Najveći Habul - Datum: 28.2.2021.

Prezime Habul je toponim, a ne patronimik ili antroponim. Dokaz je Prva knjiga o kraljevima Starog zavjeta, prezime staro najmanje 2500 godina.


Najveći Habul - Datum: 25.2.2021.

Mislim Dančić ili Daničić i radi se u stvari o Prvoj knjizi kraljeva, a ne o Drugoj kako sam ja malo sa strašću i brzopletošću naveo. Savako dobro!


Maid - Datum: 6.1.2021.

Poštovanje "najveći Habul"
Valjalo bi da si se predstavio a nije zgoreg što si javio da komentarišeš. Iz koje Biblije je citat pošto ih ima mali milion?


Najveći Habul - Datum: 14.12.2020.

U vezi ovog prezimena: Habul vidim bespoštednu polemiku između mog prezimenjaka kojeg možda lično poznajem iz Kule, Gacko i izvjesnog poštovanog gospodina Ibrahima Tabakovića, dijalektičara i materijalistu što se može reći i za gospodina Maida i odmah ću reći da nije niti jedan u pravu iz samo jednog jednostavnog razloga, a to je da prezime Habul nije dobilo ime po nekom bogu ili čovjeku, već po mjestu kako ga je označila Biblija ili Stari zavjet, Druga knjiga kraljeva ako se opet sada ja ne varam, ali jasno stoji: "od tada nazvaše tu zemlju Habul (Kabul, Khabul etc., već po razlikama u prijevodu/prevodu i slično). Šta sada kažete na to s obzirom da je ta knjiga kao dio današnje Biblije napisana sigurno prije 2500 do 3000 godina, ako i ne nešto više. Samo su Vede starije od Biblije, ali neki smatraju da to nije tačno ili da Biblija i Rg veda imaju približno istu starost. Pozz Maidu i Ibrahimu!


Workshop - Datum: 18.2.2017.

POSTOVANI
Ja nisam Habul ali moja supruga je po majci Habul pa se pomalo bavim istorijom prezimena itd. Imam neka saznanja o HABUL prezimenu pa cu vam to evo iznijet - ovo je samo djelic od ukupnog plemena Habul pa oni koji imaju vise i sire saznanje neka to ukomponuju u ukuno saznanje.
Prema stvarnom stanju ova porodica Habula o kojoj ja pisem se raselila iz okoline Trebinja poslije prvog sv.rata.1918 i nadalje.Ovo su samo djeca SINOVI a imena njihovih roditelja neznam. Dali su imali sestre neznam - pretpostavka je da jesu ali su vjerovatno udate i prezime je drugo.
IZ TREBIJA ( ili okolinu prigradskih naselja - sela ) POSLIJE 1918 RASELILI SE .
HABUL HUSO / DERVENTA
HABUL HASAN / BEOGRAD
HABUL MUJO / BEOGRAD-ZEMUN
HABUL MURAT / ZAGREB
HABUL OSMAN / BEOGRAD


- HUSO HABUL / doselio se u Derventu BiH - djeca su Omer Habul - kcerke Hasibu - Fatima udata Djulbic- Ajka udata Cosic.
- Omer je imao sinove Husu/ Adema i kcerke Nevresa-Nevzeta-Ferida _ trenutno djeca zive u USA a Omer je umro ili preselio 1983.god . Omerova suprga je Naza .Sada navedena djeca ( sinovi ) imaju potomke koje ja sve neznam jer je to novije vrijeme sa puno nove djece.
- Hasiba udata Masic ciji sam ja zet - njen suprug Hazim Masic ( djeca su Hasim sada u Sandvikenu Svedska - Besima moja supruga zivimo u Udzaku BiH Tazima u Finskoj -Jasminka sada Halepovic u Sandvikenu Svedska -Jasmin u Norveskoj.
FAIMA (HABUL) DJULBIC je imala djecu - Fikret (poginuo 1992) Fikreta u Derventi/ Izet umro prije par godina/ Safet trenutno u Australiji/ Izeta u Svedskoj / imaju djecu itd.
- AJKA (HABUL)COSIC - udata za Hasana Cosica u Derventi i ima ziva 3 sina / Meho u USA / Maid u Ausrtiji / Nahid U Australiji.

HASAN HABUL
Doselio u Beobrad i imao suprugu Rozu -Rozaliju / sin Mihajlo (Miso) i kcerka Ankica - udata za cuvenim Beogradskim profesorom umjetnosti (Lazar Trifunovic) Imaju sina (MIso) koji je trenutno u Kelnu.
Sin Miso- Mihajlo Habul je bio filmski reziser - bio vema napredan i cijenjen umjetnik ali je veoma mlad umro ( pogledajte vise na internetu - kao i o Lazaru Trifunovicu - to su bili veoma napredni i veliki umjetnvi .)

MUJO HABUL
Doselio se u Beograd - Zemun i imao suprugu Radu / nisu imali djece.
Radio je u ZMAJ- ZEMUN.

MURAT HABUL
Doselio u Zagred - mislim da je suprga Marija - odavno nisu zivi. / sin Edo ima suprugu Danicu i kcerke Anu i Vana . Svi su zivjeli i zive u Zagrebu./Murat je imao i kcerke- Marija / Stefica / Karlu /NEZNAM ZA NJIHOVE POTOMKE - To znaju Edo i Danica .

OSMAN HABUL
Doselio u Beograd - nije imao djece. I tu je umro-preselio.

ZNACI - OVDJE SU OPISAI 5 BRACE HABUL / HUSO/HASAN/MUJO/MURAT/OSMAN/ KOJI SU SE U OPISANO VRIJEME RASELILI IZ TREBINJA ILI OKOLINE U NEVEDENE KRAJEVE JUGOSLAVIJE.
Vjerovatno ovo neko moze spojit ili vec zna njihovu rodbinu pa to moze i dublje povezat.
Ako nekom moze koristit bit ce mi drago.
Prema mojim saznanjima prezime Habul je doselilo iz danasnjeg Maroka do Dubrovnika i zaledje Dubrovnika ( u sto svakako spada i okolina Trebinja .)
Dublje istorijski posmatrano i proucavano je sigurno da su i oni Habul tu u Maroko dosli doselili i slazem se u velikoj mjer i sa komentarom koji je ovo veoma lijepo istorijski i rekao bi naucno prikazao.
Od mene toliko
Pozdrav svima / Nuhad Garic.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 18.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas