Bešlagić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2426) - Broj facebook komentara:

Prezime Bešlagić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Bešlagić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: JasminPoveznice: Bešlagić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Besla - Datum: 17.10.2019.

Po priči koje sam čuo od rahmetli majke,u Bosnu su iz Užica došla petorica braće Bešlagić.Dvojica su se vratila,a ostala trojica naselila Tuzlu, Doboj i Banjaluku.Takođe sam čuo da Bešlagići porijeklo vuku čak iz Mongolije gdje su bili udarni konjanici Osmanskog carstva plaćani sa 5 akči,koji su zatim naselili Mađarsku,a potom Užice.Prezime potiče od riječi Beš što znači 5.Mnogi Bešlagići imaju biljeg- Mongolian spot,te isti obično imaju ljudi koji nose korjen iz Mongolije,a i stare majke su nam pričale da odatle čak nosimo korjene.


Mustafa Mućo Bešlagić - Datum: 7.9.2011.

Dugogodišnjim istraživanjem našeg prezimena zastao sam kod Užica i godine 1810-1830 gdje se pominju Bešlagići; Adem, Memiš, Omer, Sulejman i koji su 1830 zajedno sa ostalim Muslimanima deportovani iz Užica. Iako je i ovo za početak ohrabrujuće jer sam uspio dokučiti da potičem od Adema Bešlagića sina Memiševog ( ime Adem u tešanjskim Bešlagićima sačuvano je do danas i stalno se prenosi)ipak bih htio više. Pa ako neko ima više saznanja neka se javi. Hvala


Ibrahim Tabakovic - Datum: 23.6.2011.

Procitajte prilog o etimologiji prezimena BESLIC-gdje sam i ja napisao i o ovom prezimenu ,kao i o etimologiji Vasega prezimena.
Prije okupacije Banjaluke(1992.god.)u njoj su zivjeli potomci cuvene bosnjacke obitelji Beslagic,ali ne zna gdje su sada....


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas