Romić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 15 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 15963) - Broj facebook komentara:

Romići iz Rakitna (danas dio hercegovačke općine Posušje) sačuvali su predaju o nastanku svog prezimena. Priča se da im je za turske vlade doselio "četvrti did" iz Seonice i Mrkodola (sela na Duvanjskom polju) hrom u jednu nogu, a imao je tri sina. Kad je ženio najmlađeg sina, beg iz Duvna zatraži da prenoći prvu noć s nevjestom ali ga Romići ubiju i pobjegnu u Rakitno, donoseći nadimak Romići, kojeg su dobili po hromom ocu." Prezime Romić ima otprilike isto značenje kao i prezimena: Šepić, Šeponja, Šeponjić, Cotić, Cota, Šanto, Šantić, Ćopo, Ćopić.
U Hrvatskoj se danas 1.420 stanovnika preziva Romić (Cetinska krajina, Benkovac, Slavonija). Možda su istog krvnog podrijetla i Romci, koji danas u Sinju i Dalmaciji broje 500 osoba.
Romići se na mućkom području pojavljuju u austrijskom zemljišniku iz 1835. godine, u kojem su u Sutini upisane dvije obitelj s prezimenom Romić: Adamova i Jurina. Vjerojatno su doselili s hrvatačkog područja.
Danas u Neoriću živi jedna dvočlana obitelj s prezimenom Romić.
Starinom su s Duvanjskog polja, iz sela Omolja, gdje su nastali od starog roda Vukadin(ović)a. Potvrdu za ovu tvrdnju nalazimo u maticama župe Rakitno, gdje su Romići prvi put zabilježeni 1869. godine, i to s prezimenskom kombinacijom Vucadinovich alias Romich de Pocleçani (Poklečani su selo u rakitskom kraju),što se provlači sve do 1875. godine, kada u Rakitnu prevladava prezime Romić.
Pripadnike ovog roda u Cetinskoj krajini susrećemo 26. listopada 1697. godine, kad se harambaša Romić usuglasio s Antom Rožićem da se nesporazumi oko zemljišta u selima triljskog područja-Jabuci i Vedrinama riješe tako da mjernik odredi granice posjeda. Po tome se vidi da su doseljenici iz Rakitna obrađivali 80 kanapa oranica u Jabuci, dvije zemlje po 60 kanapa, jednu ispod brda Kosmač, a drugu prema Rudi. Romiću je pripalo 5 kanapa zemlje.
Kako se stanje usljed doseljavanja u Cetinskoj krajini normaliziralo, onda se 1709. u sastavu banderije harambaše Grgura Cvitkovića iz Hrvaca nalaze i dvije Romića obitelji: 8-člana obitelj Mije Romića pok. Grgura i samca Marijana Romića pok. Grgura. Vjerojatno je riječ o braći. Istodobno, dakle 1909. godine u toj banderiji upisana je i 15-člana obitelj Luke Romčevića, ali o njoj kasnije.
Iako su Romići u popisu bosansko-hercegovačkih Hrvata katolika 1741/42. godine biskupa fra Pave Dragićevića zabilježeni samo u Čaprazlijama pokraj Livna (5-člana obitelj Ivana Romića), prednost imaju Romići s duvanjskog područja, gdje su Vukadini, od kojih su nastali Romići, zabilježeni u Omolju i Brišniku (6 obitelji s 94 člana), a 1768. godine Romića nema na livanjskom, a na duvanjskom području zabilježene su dvije Romića obitelji u Omolju i Rakitnu (ukupno 21 član), ali i 6 Vukadin(ović)a obitelji sa 66 osoba, i to s boravištem u Borčanima, Seonici i Letki. Još jedan dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da je iz roda Romića bio i jedan harambaša, pa su zbog bojazni od turske osvete selili svi koje nose harambašino prezime.
I kupreški Romići zaslužuju pozornost. U Bili Potok (tu i danas žive), te u Stražbenicu su doselili između 1756. i 1762. godine. Upravo 1762. godine dogodilo se ubojstvo pastirice Ive Romić, djevice koja je radije izabrala smrt nego da joj raskalašeni Turčin oduzme nevinost. U franjevačkom samostanu u Fojnici čuva se "pritužba, arzeol kršćana iz 1762. godina, upućena veziru protiv kliškog muselima (oblasni upravitelj, kotarski načelnik-A I), koji "goni kuprešku raju radi neke Ivke, što je poginula," jer mu je u međuvremenu pobjegao fratar, na kojeg je mislio svaliti krivnju da bi ga oglobio. Iva je, dakle, povijesna oso¬ba. Sama činjenica da joj se već 240 godina čuva uspomena i grobu hodočasti (nalazi se na osamljenom mjestu iznad sela Ratkovina, uz samo okrajak šume Plazenice, nešto sjeveroistočnije ispod "Malih kupreških vrata"), jasan je dokaz da je poginula smrću (150 godina prije Svete Marije Goretti) poštovanja vrijednom, obavi tom aureolom udivljenja i blaženstva.
Romići danas žive na dva mjesta na livanjskom području: u Priluci i Gornjim Rujanima, u koje su doselili oko 1880. godine iz Voštana, sela na istočnom rubu Cetinske krajine, ali gdje su imali prezime Babić.
Godine 1759. Romići su zabilježeni i u Subotici.
Što se pak tiče u ovom radu spominjane obitelji Luke Romčevića iz Glavica (1709), smatram da je riječ o potomcima Romića iz Čaprazlija (Livno), iako su malo promijenili prezime, te da su i današnji Romci u Cetinskoj krajini njihovi potomci.
Romići na vrličko područje stižu na prijelazu 18. u 19. stoljeća, a prvi su put zabilježene tri obitelji s ovim prezimenom 1830. u austrijskom zemljišniku: Romić Ivan Šimunov, Romić Matej Petrov i Romić Josip Grgurov.
Što se pak tiče glasina, koje je u svojoj knjizi "Hercegovina-antropološka studija " iz 1909. godine proširio srpski etnograf Jefto Dedijer da su Romići bili pravoslavne vjeroispovijesti pa se onda pokatoličili, to spada u velikosrpska trabunjanja koja je započeo Vuk Karadžić, a čiji je zajednički nazivnik bio: Srbi -svi i svuda. Više to ne prolazi!

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Romić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

josip0905 - Datum: 3.8.2021.

Dragi moji Romići sve vas ljubim ma gdje bili, javljam se iz Radovina pokraj zadra, bija bi jako sretan kad bi mi neko moga pomoći odgonetnut odakle su moji preci došli i naselili u Radovin, inace tu sad zivi 5 obitelji, i tako isto u mjestu Briševo gdje je moj poredak otišao iz Radovina.. Hvala od❤️


Mladen Gambiroža - Datum: 12.7.2021.

Kninski providur Antonio da Riva oformio je sudski proces 1748 protiv Miladina Romića od Radojice iz sela Golubić kod Knina


romić - Datum: 9.4.2016.

Pozdrav Romićima!!!
Ima Romića i srba i hrvata, a svi su ljudi!!! I to dobri!
Naši su iz Rakitna a tamo ih je sada jako malo, raselilo se svuda.
U svakom slučaju glavu gore, sada imamo i našeg ministra! ;-)))


josip0905 - Datum: 12.10.2015.

evo i jedan "Romić iz Radovina kod Zadra....

Dragi moji Romići sve vas puno volim i ljubim,širite se i množite i napučite zemlju jer smo blagoslovljena "LOZA",jako asm jaki Romićoljubac te bi tija da se nekako ujedinimo,okupimo i napravimo feštu tako veliku da bi i TV-kuće našle svoj interes da sve to poprate,da to bude fešta za pamćenje,fešta koju će "PRVI"otvoriti """""ROMIĆI""""" veliko <3 za sve Romiće.. !!!!!!!!!!!!!! Josip..!!


vašarovine - Datum: 5.8.2015.

U selu Priluka postoje dvije obitelji sa prezimenom Romić . Romići /Vrgoči/ i Romići u Vašarovinama. Po priči koja se prenosila s koljena na koljeno. Romići iz Vašarovina došl su u Priluku - Livno/ pet braće/
iz zaseoka Panj selo Hrvace - Sinj. "Kuća" u Panju im je bila u blizini "mosta" gdje se Cetina prelazila. Iz Priluke ubrzo stižu u zaseok Vašarovine tako što prave razmjenu sa Karadžama.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 15.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: