Arko

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 559) - Broj facebook komentara:

Prezime Arko nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Arko, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Milvana ArkoPoveznice: Arko | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 25.3.2020.

U Hrvatskoj ovo prezime gotovo u potpunosti nose Hrvati i vrlo rijetko i Slovenci.Danas u Hrvatskoj zivi od 40 do 70 nositelja ovoga prezimena,i to u 5 hrv.zupanija,a najvise u:Zagrebackoj(30),Koprivnicko-krizevackoj i Primorsko-goranskoj zupaniji.
Ovo prezime je patronimik jer je izved.od imena prvonositelja Arka(nom.Arko),koje je--prema onomasticaru prof.M.Simundicu i "Hrv.jezic.portalu"--hipokoristik od osob.m.im.Arkadija(nom.Arkadij/Arkadije).O etimologiji i znacenju imena Arkadij/Arkadije prof.M.Simundic je napisao:"ARKADIJ/ARKADIJE,m...Grc.Arkas,-dos-stanovnik pokrajine Arkadije,Arkadjanin.U osnovi je glag.arkeo-braniti;pomagati."
--Lit:M.Simundic,Rj.osob.imena,Zagreb,1988,str.22.-23.;hjp.znanje.hr(Vidi:Arko);https://actacroatica.com/hr/surname/Arko;www.prezime.net/Arko;O.Gorski-N.Majnaric,Grcko-hrv.srp.rjecnik,Zagreb,1960,str.83.:a r k e o...1.odbijati,odvracati...;2.braniti,pomagati...;a r k o s...,poet.obrana,zastita...


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: