Šimičić

Porijeklo prezimena

Trenutno nema komentara! Komentirajte prvi! (Čitanja: 6944) - Broj facebook komentara:

Prezime je s jezičnog motrišta izvedeno od hipokoristika Šimica osobnog imena Šimun, kako Hrvati izgovaraju biblijsko ime hebrejskog podrijetla Simeon (Šimhon, nastalo od Šimon) odnosno grčko Simon, što na heberejskom znači "posluh; uslišanje.”
Prezime Šimičić može biti i matronim, kada je nastalo od hipokoristika Šimica ženskog imena Šima.
Šimun je prvo ime prvog apostola, dakle Svetog Petra. Ime Šimun zamijenjeno mu je s Petar, čini se, dosta rano, a Sveti ga Pavao redovito naziva Kefa, što na aramejskom jeziku, kojim je govorio i Krist, znači "stijena", a što je sukladno grčkom obliku tog imena Petar (Petros), nastalog od grčke riječi petra što također znači "stijena". Osim Šimuna Petra među apostolima bio je i Sveti Šimun Kanaanac ili Zelota, pogubljen u Perziji, gdje je propovijedao kršćanstvo.
Biblijska je osoba i Šimun Cirenac, Židov koji je nosio Isusov križ kad je Krist iznemogao na križnom putu prema Golgoti.
Četvrti biblijski Šimun bio je gubavac Šimun iz Betanije, u čijoj je kući boravio Krist uoči ulaska u Jeruzalem.
Treba spomenuti još jednog Šimuna-Magnusa (Vračara), koji je živio u I. stoljeću; bio je prvi Samarićanin što je prešao na kršćanstvo, ali se vratio svojoj herezi, te je, dakle, postao i prvi otpadnik u povijesti kršćanstva.
Danas u Hrvatskoj živi 960 osoba s prezimenom Šimičić (Novska, Zagreb, srednja Dalmacija, Rijeka, Slavonski Brod).
Sličnog jezičnog postanja su i prezimena: Šimičak (Karlovac, Duga Resa), Šimičev (Zadar, Rijeka, Kutina), Šimičević (370, Obrovac, Zadar, Primorje, Zagreb, Đakovo, Pula), Šimičin (Zadar).
Šimičići su na mućkom području zabilježeni u venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine, u kojem su u Postinju Gornjem upisane obitelji braće Vida i Marijana Šimičića, sinova pokojnog Jure. Tada je i u Muću Donjem upisana obitelj Nikole Šimičića.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine u Postinju Gornjem su upisano je pet Šimičića obitelji, kojih su domaćini bili: Ante, Filip, Ivan, Jozo i Mate.
Popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Postinju Gornjem 8 obitelji s prezimenom Šimičić.
Danas u Muću Donjem žive 4 Šimičića oboitelji s ukupno 11 članova, a u Postinju Gornjem 8 obitelj s 31 dušom.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Šimičić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

ŠimićŠimićevŠimičević

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: