Duić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 530) - Broj facebook komentara:

Prezime Duić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Duić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: MarijaPoveznice: Duić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Clav897 - Datum: 11.4.2021.

''Duići su jako stari u Docu. 1743. je u Ilovači (u koju je sigurno uključen i Dolac jer ga na popisu nema) na biskupskom popisu katolika zabilježeno domaćinstvo Andrije Duića (Andreas Duich) s 5 članova, i domaćinstvo Ive Duića (Joannes Duich) s 6 članova. 1768. su pak sela južno od Travnika upisana ne kao Ilovača, nego sva zajedno pod gradom Travnikom. Te godine u Docu postoji domaćinstvo Ive Duića s 12 članova. On je možda identičan s onim Ivom od 25 godina ranije, a možda i nije. Moguće je da mu je sin ili nećak.

Na žalost, nemamo matice stare župe Lašva prije 1743., ali jedan upis iz sredine XVIII stoljeća nam otkriva porijeklo Duića. Prema fra Ladislavu Fišiću, zapisano je krštenje djeteta kome je otac Mathaeus Duich alias Dodig de Travnik, prius de Livno.

Dakle, Mate Duić rečeni Dodig je iz Travnika(opet se tu podrazumijeva Dolac kao predgrađe), ali je starinom s Livna. To i ne čudi jer osim u Docu, prezime Duić se 1743. spominje jedino u Prologu kod Livna, gdje živi veće domaćinstvo Tadije Duića.

Ladislav Fišić navodi i tradiciju koju je čuo kao župnik u Docu da su Duići prije Livna živjeli u Dalmaciji. Identičnu tradiciju, samo još precizniju, bilježi i Mario Petrić među livanjskim Dujićima(oni danas pišu prezime kao Dujić u Odžaku i gradu Livnu, a kao Duić u Gornjim Rujanima). Oni su mu oko 1960. pričali da su im preci navodno došli iz okolice Drniša.

Duića katolika zaista ima u selu Rupe kod Drniša, ali nemam nikakve informacije o njihovom porijeklu.

Još jedino ostaje pitanje što znači ovo drugo prezime Mate Duića, Dodig? Je li to bio samo njegov nadimak ili je Dodig u stvari starije prezime Duića? Dodiga ima na livanjskog polju 1768. godine ali ih nema 1743., pa nije jasno jesu li tu živjeli u to vrijeme. Moguće je da su zapisani pod nekim drugim prezimenom. Ako je starije prezime Duića Dodig, opet bi moglo odgovarati tradiciji o porijeklu i okolice Drniša, jer u Zatonu kod Šibenika ima Dodiga.''

IZVORI:
https://hercegbosna.org/forum/povijest/porijeklo-prezimena-i-rodova-t2718-1025.html


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas