Proroković

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 5 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2357) - Broj facebook komentara:

Prezime Proroković nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Proroković, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NikolaPoveznice: Proroković | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Buca - Datum: 7.3.2014.

Prorokovici su došli iz Crne Gore u Hercegovinu, zatim u Obrovac, Poličnik pa Ninske Stanove.


zadar51 - Datum: 23.11.2013.

Tibos zahvaljujem na tvom vrimenu za odgovor na prezime Prorokovic ako jos nesto postoji dostavi ja cu uloziti vrime I pretrazivati informacije sto sam dobio u vasoj poruki unaprid zahvaljujem Marjan Prorokovic USA.


tibos - Datum: 14.11.2013.

Nose ga Hrvati.Potjece najvecim dijelom iz Nina.U proteklom stoljecu razmjerno najvise Prorokovica rodjeno je u Ninu.Danas u Hrvatsko zivi oko 100 Prorokovica-prema:imehrvatsko.net/ili 180-prema:hjp.novi-liber.hr/,a najvise ih je u Ninu(60)i Zadru(35)...Prisutno je u 6 hrv.zupanija,i to najvise u:Zadarskoj,Zagrebackoj,Licko-senjskoj,Primorsko-goranskoj i Viroviticko-podravskoj zupaniji.Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.ili od NADIMKA ili PREZIMENA prvonositelja PROROKA(nom.PROROK):PROROK+posesiv.dodatak-OV+deminutiv.nastavak-IC=PROROKOVIC,sto znaci PROROKOV SIN.Rijec PROROK je -prema etimologu prof.P.Skoku- ie.,sveslav.i praslav.podrijetla,i to od 2 rijeci:1.od "PRO ,koji je baltoslav,sveslav.i praslav.prijedlog,te imenicki i glagolski prefiks...;iz ie.korijena*p e r,a p r o je varijanta njegova...;sanskr.p r a-,grc.p r o,lat. p r o>vlat.p o r(fr.p o u r,sp.p o r,tal. p e r)i 2.glagola r e c i(na c meki znak),od ie.korijena *r e q,sveslav i praslav.*r e k-t i.PRORECI znaci unaprijed reci,pretkazati sto ce biti;pretkazati sudbinu ili veliki dogadjaj,a PROROK znaci PRETKAZATELJ SUDBINE ili VELIKOG DOGADJAJA,PROFET.-Tvrdnja bez navodjenja izvora(dokaza)da prezime PROROKOVIC potjece iz Crne Gore je najvjerojatnije ETIOLOSKA LEGENDA,a u Crnoj Gori se cesto na usnovu usmene predaje i etioloskih legendi objavsnjavaju podrijetla bratstava,plemena,obitelji i prezimena.NAGADJANJE JE PADAVICA(Heraklit).GENEALOGIJA BEZ DOKUMENTACIJE JE MITOLOGIJA.-Prezime Prorokovic prisutno je i u SAD-u(7).--I z v o r i:hjp.novi-liber.hr/(vidi pod Prorokovic);P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.III,Zgb,1973.,str.47.120-2.;ARJ(XII),JAZU-Zagreb,str.227.;imehrvatsko.net/namepages.view/family_name/prezime-prorokovic;www.prezime.net/Prorokovic


zadar51 - Datum: 13.11.2013.

Poruka Cvetku prorokovic, Cvetko zelio bih znati od kud si nabavio podatke o dolasku Prorokoviva iz Negusa u Policnik jase prezivam Prorokovic porjeklom iz Prorokovici kod Nina u samom Ninu nema Prorokvic prezimena koliko mi je to poznato a odakle ste vi gospodin Cvetko molim vas dostavite mi informacije ako postoji nesto vise moj E mail zadar51@yahoo.com unaprijed zahvaljujem Marjan Prorokovic.


cvetko prorokovic - Datum: 14.2.2012.

prezime prorokovic potjece iz njegusa u crnoj gori i nije istina da su se prvo doselili u nin prvi prorokovici su dosli u policnik


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas

Zadnji upisi u imenik:

Upišite se i vi!