Bačić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 2945) - Broj facebook komentara:

Prezime Bačić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Bačić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: DanijelaPoveznice: Bačić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Bačićek

Zadnji komentari na ovaj tekst:

MicoPico - Datum: 14.11.2018.

BAČIĆ

Prezime Bačić dolazi od rumunjske riječi BACIU ili BACI sto u prijevodu znaci stariji čobanin ili, u hrvatskom jeziku, BAK (BAČ), BIK ili ovan. *28

Ova riječ u nas označava jakog ili snaznog čovjeka, a vlaškoga je odnosno stočarskog podrijetla te se sačuvala u stočarskim krajevima i njihovim katunima.
Bačići pripadaju bunjevačkom rodu, a doselili su se početkom 17. stoljeca iz Dalmacije (okolica Ražanca) i naselili se u Sveti Juraj i druga mjesta u Podvelebitskom primorju.

Kasnije su se raselili u Liku, oko Smiljana te u droge dijelove Hrvatske, pa danas Bačića ima u Gradišci, Vinkovcima, Brodu, Đakovu, Požegi i Miholjcu.

Bačići žive i u Banjolama na otoku Rabu, Brištanima kod Drniša, Budaku, Mrljanima kod Zadra i Veloj Luci na Korčuli.

Poznat je svecenik Bačić Petar Krstitelj, dalmatinski franjevac, rođen 1847. godine u Miljevcima kod Drniša. Završio je franjevačku gimnaziju u Sinju, a u franjevački je red stupio 1867. godine. Bogosloviju završava 1872. godine kada je i zareden za svećenika. Obnašao je različite službe u svojoj redovničkoj provinciji Presvijetlog Otkupitelja.
Godine 1876.imenovan je franjevačkim učiteljemu franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Bio je gvardijan, tajnik Provincije, definitor i kustos, od 1904. do 1907. godine upravitelj franjevačke ginmazije u Sinju, a od 1909.bio je duhovnik u Franjevacčom sjemeništu u Sinju. Napisao je nekoliko pripovjedaka, životopisnih crtica, političkih i drugih članaka u raznim listovima i časopisima u Hrvatskoj. Izdao je nekoliko knjiga, a ostalo je iza njegove smrti i nekoliko neobjavljenih rukopisa.

Prema popisu stanovništva iz 1930. godine, od Bačića je 47 obitelji živjelo u Podgorju, osam u Gradiški, sedam u Đakovu, pet u Brodu, tri u Smiljanu, po dvije u Slatini, Vinkovcima i Požegi te po jedna u Čazmi, Bjelovaru, Novskoj i Miholjcu.

LITERATURA:
Bojničić, 1899.,8., T.6.
Siebmacher, Ungar.Ad. S. 23., 18.
Pavičić Stjepan, 1962.,278.
Ljubović Enver, 2001., 36.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas