Tešija

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 4 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 8737) - Broj facebook komentara:

Prezime Tešija je izvedenica od imena Tešo, jedne od naših hipokorističkih prilagođenica čak četiriju grčkih imena: Teodor (grčki Theodoros = dar Božji; Božidar), Teodosije (grčki Theodosios = od Boga dan; Bogdan), Teofil (Theophilos = koji je bogoljuban; Bogoljub), Teofan ( grčki Theophanes = od Boga objavljen; Bogoslav).
U Lećevici se 1753-1754. godine javlja dvočlano prezime Despotović - Tešija, a 1755-1757. godine pojavljuju se još dva oblika dvočlanog prezimena Despotović Tešijić i Tešić Despotović.
Dakle, Tešije su nastale od Despotovića iz Lećevice.
U venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine u Lećevici je zabilježeno čak 11 obitelji s prezimenom Despotović, što pak znači da još nema Tešija i ostalih što su nastali od Despotovića: Bočina, Buzančića, Ćorvilića, Markića, Martinovića, Runtića. Jedino se pojavilo prezime Sivrić, takođe nastalo od Despotović.
U Lećevici je u austrijskom zemljišniku upisano čak 15 obitelji s prezimenom Tešija, kojih su domaćini bili: Ante, udovica Cvita, trojica s imenom Ivan, Jakov, trojica s imenom Jozo, Marko, Pave, Petar, Šimun i dvojica s imenom Toma.
Gotovo je nevjerojatno da je u Lećevici u popisu stanovništva 1948. godine zabiljeđena samo jedan obitelj s prezimenom Tešija.
Tešije su na mućkom području također su zabilježene u popisu stanovništva 1948. godine: tri obitelji u Raduniću, jedna obitelj u Muću Gornjem. Tada su i u Divojevićima upisane tri obitelji s prezimenom Tešija.
Danas u Ogorju Gornjem živi 12 obitelji toga roda s ukupno 22 duše, u Gizdavcu pak stalno prebivalište ima jedna osoba s prezimenom Tešija, u Raduniću je nastanjena jedna četveročlana obitelj, a u Postinju Gornjem stalno su nastanjene dvije obitelj s ukupno 8 duša.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Tešija | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Ante Tešija - Datum: 9.2.2023.

Prezime Tešija nije nastalo od Despotovića tko je to napisao nije dobro istražio nek ponovi malo gradivo .Tešije su starosjedioci Kaštelanskog zaljeva a poveznica sa Despotovićima jedina je ta što je jedan od Tešija došao na ženinstvo u Lećevicu koja se nije odrekla prezimena zbog velikog bogastva i koja je bila kćer jedinica-(DOTARICA) u oca Despotovića .Tešije su bili bogati trgovci koji su trgovali svim i svačim postoje zapisi njihove trgovine sa Venecijom imali su čak i svoje brodove u to doba .Imali su jako puno blaga konje ,krave ,ovce koze koje su ljeti vodili na ispašu na području Lećevice gdje su tada sagradili svoje štale i kamene kuće a zimi bi se vraćali na područje Kaštela gdje su bili nastanjeni . Kad bi zime bile tople ostajali bi u Lećevici tako se dio obitelji prezimena Tešija i nastanio u Lećevici .Dio obitelji Tešija je otišao dalje za blagom i ispašom u Ogorje tadašnju Zminu .Područje je u starini pripadalo kraju koji se nazivao Zmina, u kojoj je 16. travnja 1078. Kralj Zvonimir poklonio splitskoj Crkvi pravo korištenje ispaše . Tri su brata iz Lećevice došla u Ogorje upravo zbog tih dobrih pašnjaka gdje su sagradili štale i nove kuće .Crkvu Sv.Jure koju su do temelja srušili i zapalil Turci u 13 stoljeću Fra Luka Tešija ponovno je sagradio zajedno sa mještanima Ogorja 1855 godine.Ujedno je u crkvi Sv.Jure i sahranjen tj.nalazi se njegov grob .Isto tako Tešije su otkupili mnoga zemljišta i pašnjake na području Zelova gdje su sagradili štale i svoje kuće .Ljeti bi na Zelovu vodili ovce,konje i krave na ispašu a zimi bi se vraćali u Ogorje Funkcioniralo je isto kao što je obitelj Tešija odlazila ljeti iz Kaštela u Lećevicu a zimi bi se vraćali u Kaštela . U toj dugogodišnjoj seobi za blagom i pašnjacima većina Tešija se na kraju vratila iz područja Lećevice ,Ogorja i Zelova na područje Solina ,Kaštela i Splita gdje danas većina živi .I dan danas postoje prve obitelji loze Tešija koje se nigdje nisu micali iz Kaštela od stoljeća sedmog .


toma - Datum: 9.9.2012.

Cvitko Tešija jedini potomak Tešija


bivisic - Datum: 3.9.2012.

U knjizi "povijest cetinjske krajine, pok. fra J. Solde navedeno je da je Jakov Tešija s obitelji u sklopu banderije Bodanović doselio u cetinjsku (sinjsku) krajinu!


Frane Tešija - Datum: 23.4.2011.

pa u Lečevici danas živi najmanje 10 obitelji sa prezimenom Tešija


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: