Tokić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 35 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 18751) - Broj facebook komentara:

Prezime je s jezičnog motrišta izvedeno od imenice toke, naziva metalnih ploča i drugih ukrasa na prednjem dijelu svečane narodne odjeće, koje su nekoć služile i kao zašitini oklop. Toke su, inače, balkanski turcizam, koji su preuzeli Albanci, Grci, Rumunji, Bugari i ostali južnoslavenski narodi.
Teško je prihvatiti tvrdnju M. Nosića prema kojoj je prezime Tokići izvedeno od Tole, hipokoristika narodnih imena Tolisav i Tolimir.
U zemljišniku iz 1711. godine u Zminovu su zabilježene četiri obitelji s prezimenom Tokić: braće Luke i Filipa Tokića, sinova Tominih, Ante Tokića pokojnog Mije i Bože Tokića pokojnog Mate, dok se obitelj Jerke Tokića vratila u Tursku.
U mletačkom zemljišniku iz 1709. godine u banderiji harambaše Mate Veića u Neoriću zabilježena je 5-člana obitelj Mate Tokića pokojnog Blaža.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine je upisano da tada u Muću stalno prebivalište ima pet Tokića obitelji: Božina, Grgina, Ivanova, Jakovljeva i Jozina.
Popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Muću 12 obitelji s prezimenom Tokić, dok je u Milešini upisana jedna obitelj tog roda.
Danas u Velikoj Milešini jedna dvočlana obitelj s prezimenom Tokić, u župi Muć Donji (zaselak Tokići) jedna tročlan obitelj tog roda.
Da je, kad je riječ o Tokićima, bilo njihovih seoba s mućkog na triljsko područje svjedoči i jedan zapis iz 26. ožujka 1791. godine: podnarednik Marko Marić pokojnog Jure (75 godina) i Josip Burić pokojnog Mije (62 godine) iz Velića pokraj Trilja svjedoče pred sinjskim bilježnikom da se sjećaju kako je Nikola Tokić iz Muća došao u kuću Jure Burića pokojnog Tome u Jabuku pokraj Trilja kao 13-godišnjak (banderija harambaše Gusića). U vrijeme ovog svjedočenja Nikola Tokić ima 70 godina. Oženjen je, ima 8-članu obitelj. Dakle, Nikola je Tokić rođen 1721. godine, a iz Muća je u Jabuku doselio 1734. godine.
Tokići su, inače, starinom iz Rakitna, područja koje danas pripada hercegovačkoj općini Posušje.
Tu je biskup fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio 23-članu obitelj Križana Tokića (u izvorniku Cryxantius Tochich) i 20-člano kućanstvo Mije Tokića. Ostalo je također zapisano da je tada biskup Dragićević, dakle 5. studenog 1741. godine krizmao četvero Tokića: Lovru (kum Toma Ivanković), Ružu (Vida Đereković), Anu (Margarita Pipunić i Matu (Mijo Dumančić). U tom popisu biskup Dragićević u Čaprazlijama pokraj Livna upisao i 5-članu obitelj Joze Tokića, vjerojatno doseljenu iz Rakitna.
Biskup je fra Marijan Bogdanović 1768. godine u svoj popis bosansko-hercegovačkih Hrvata katolika uvrstio i dvije Tokića obitelji iz Rakitna: Jurinu s 30 i Matinu s 4 člana.
Već godine 1768. Tokići su se stabilizirali i na kupreškoj visoravni: u Zloselima domaćin je 40-člane obiteljske zadruge Frano Tokić, njegov prezimenjak Toma brine se o 16-ero ukućana. Ista se tvrdnja može primijeniti i na susjedno livanjsko područje: u Čaprazlijama žive obitelji Frane i Šimuna Tokića sa 6 odnosno s 4 duše; u Provu prebiva 9-člana obitelj Andrije Tokića; u Gornjem Glamočkom Polju vjerojatno tek pristigli Duje Tokić sa suprugom.
Neuobičajeno mnogo podataka navodimo o Tokićima iz 1768. godine da bismo svjedočili o reprodukcijskoj sposobnosti ovog roda (1741/42. godine 3 obitelji s 48 članova, dakle prosjek 16 članova po obitelji; godine 1768. 7 obitelji, 111 članova, prosjek 16), što preneseno u svakodnevicu znači neizbježnu potragu za novim sredinama i boljim uvjetima života.
Njih će pokušati naći seobama u Cetinsku i Imotsku krajinu, te na mućko-lećevačke prostore. Doduše, Tokići su podosta ranije zabilježeni u maticama župa Zadarske nadbiskupije: u Diklu (1658), Kožinu (1667), a kasnije u Korlatu, Polači, Vrani i Škabrnji. Danas pak Tokići žive u Galovcu, Kašini (Zadar) i Popovićima (Benkovac).
U Cetinsku krajinu, "ispod tvrđave Čačvine došli su 1698. godine vjerojatno iz Rakitna: Mijo Jukić, Vid Vulić, Toma Tokić, Luka Tokić, Antun Tokić, Bože Tokić, Andrija Bulić, Nikola Marić, Mijo Lavičević, Mate Tokić i Ivan Tokić. Tokići i Marići i danas prebivaju u Veliću. Oni su molili mletačke vlasti da se tu nastane. Opći je providur Mocenigo zapovjedio zapovjedniku tvrđave da ih opskrbi hranom i da im dade samo po kanap zemlje za vrt kako bi se nekako prehranili. Također je zapovjedio Poljičanima (oni su također tada doselili-AI.) da im ne smetaju nego da žive u miru.
Još je ranije, 1694. godine organizirana seoba katoličkog življa s područja župe Mostarsko blato (danas prostor općine Široki Brig), zatim iz Brotnja (danas općina Čitluk) i Goranaca poviše Mostara. Jedan od organizatora te seobe bio je harambaša Mijo Tokić, za kojega J. A. Soldo smatra da je iz Goranaca. Držim da je harambaša Tokić iz Rakitna, jer u Gorancima nikad nije bilo niti će biti ikada kasnije Tokića.
Prvi pisani spomen o Tokićima u Imotskoj krajini potječe iz 1730. godine, kada su venecijanske vlasti dodijelile doseljenicima iz Rakitna u Biorinama, dvojici braće Šimunu i Petru Tokiću, koji su imali 15-člano domaćinstvo, 22 kanapa zemlje. U Stanju duša župe Ugljane iz 1754. godine, kojoj su Biorine pripadale, zabilježeno je da je obitelj Petra Tokića imala 13 a Šimunova 6 duša.
Na predjelu Milešina draga zemljište je dobio Ivan Tokić "abitante a Duar", dakle stanovnik Zadvarja, a to je zapisano u zemljišniku za naselje Biorine 14. veljače 1730. godine, koji se čuva u Državnom arhivu u Zadru.
Danas na triljskom području Tokići žive u Veliću (10 obitelji, 43 člana), Tijarici (5, 10) i Trilju (4, 21).

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Tokić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Tokic - Datum: 10.12.2020.

Pozdrav, mi smo Tokići iz Popovića kraj benkovca (Hrvatska).

Nasi preci su dosli iz srednje bosne, povod dolaska je bio tusrki zakon Pravo prve noći (od lat. ius primae noctis), nasi preci su pristali da turski aga dode i ispuni zakon ali nakon sto je dosao obaviti svoje, zavrsio je ubijen, ubila su ga dva brata tokica (sasjekli su ga macetama) koja su iste noci pobjegla sa zenama u karin (dalmacija) gdje su bili primljeni u karinski samostan, zatim su se naselili malo povis karina u popovicima gdje smo ostali do dana danasnjega. Sto se tice posla bili smo stocari a sudeci po povjesti i dobri borci. Moji djedovi su bili SS-ovci za vrijeme drugog svjetskog rata a cak su prezivjeli i Bleiburg tocnije krizni put, prije nego sto ce ih razoruzati poceli su bjezati iz kolone i pruzati otpor, jedan od djedova bio je ranjen u bijegu i molio je bracu da ga ostave da im kupi vremena ali naravno nisu ga ostavili. Jedan iz nase porodice tokica je otisao u madjarsku i tamo je bio sef ondasnje milicije, vidim da su se javili tokici iz madarske pa eto mozda smo bas u rodu! Pozdrav!


longo - Datum: 26.11.2020.

Puno pitanja, malo odgovora u vezi porijekla prezimena Tokić,


Pero Tokić - Datum: 30.8.2020.

Pozdrav svim mojim dragim Tokićima. Evo da vam se javi jedan izvorni Tokić iz Rakitna. ❤️


Tokics Levente - Datum: 25.11.2018.

Sam mađar, ja ne govorim srpskohrvatski dobro, još uvijek učim.
Mati djeda je zvao Tokics Erzsébet, i ona je imao ljubavnik ili kohabitnik zvao Béki János. Oni su živjeli na Tatárszentgyörgy. Moje djeda je njih dijeteta, ali djeda dobivao prezime Tokics.

Since my Serbo-Croatian knowledge is far from good, I'd like to repeat it in English as well.
The mother of my grandfather was called Tokics Erzsébet, and she had a lover or common-law partner called Béki János. They lived in Tatárszentgyörgy. My grandfather is their child, but he got the family name Tokics.


Goran Knezevic - Datum: 12.8.2018.

Bog
Moja supruga se prezivala Tokic,i ona je iz okolice Zepca,srednja Bosna, koliko Mi je poznato samo jedna obitelj Tokic je tamo,a odkud Su niie Mi poznato, vjerovatno Hercegovina


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 35.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas