Jakovljević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 4735) - Broj facebook komentara:

Prezime Jakovljević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Jakovljević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: JakovPoveznice: Jakovljević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

JakovinaJakovetićJakovčićJakovacJakovašićJakovinacJakovčevićJaković

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 5.5.2014.

DOPUNA o ovom prezimenu:
--Najvecim dijelom nose ga Hrvati.Potjece dobrim dijelom iz srednje Bosne,ili iz okolice Drnisa...Ponekad ga nose i Srbi i Crnogorci.Danas u Hrvatskoj zivi oko 2000 Jakovljevica(imehrvatsko.net/),ili 1780 (hjp.novi-liber.hr/).Najvise ih zivi u:Zagrebu(250),Sibeniku(70),Pleternici(70) i Osijeku(50).Prisutno je u svim hrv.zupanijama,a najvise u:Zagrebackoj,Pozesko-slavonskoj,Sibensko-kninskoj,Sisacko-moslavackoj,Vukovarsko-srijemskoj,Osijecko-baranjskoj,Primorsko-goranskoj,Istarskoj,Brodsko-posavskoj i Splitsko-dalmatinskoj zupaniji.Ovo prezime je p a t r o n i m i k ,a o njemu je jezikoslovac P.Budmani u ARJ-u(V)napisao ovo:"JAKOVLJEVIC,m.postaje od Jakovljev.a)prezime(po ocu Jakovu)..."O etimologiji i znacenju imena Jakov naci cete u prilogu o prezimenu J a k u p o v i c.--I z v o r i:hjp.novi-liber.hr/(vidi pod Jakovljevic);imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-jakovljevic-2;www.prezime.net/Jakovljevic;ARJ(V),Zgb,1892-1897,str.438.(ured.P.Budmani;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.1,Zgb,1971,str.750.;Dr F.Ivekovic-dr I.Broz,Rj.hrvatskoga jezika,sv.I,Zgb,1901,str.468-469.;sibenskimolitvenik.blogspot.com/2013/01/sibenska-prezimena-najstarijih-zapisa.html;www.forum.hr/showthread.php?t=202533&page=26


Ibrahim Tabakovic - Datum: 18.7.2011.

Procitajte o podrijetlu prezimena JAKUBOVIC,jer tu cete naci i etimologiju Vasega prezimena.M.ime Jakub(ar. Ya'gub)je iz st.hebr.jez.(Iahagob).To je ista osoba koja se u Bibliji zove JAKOB(JAKOV).
Prezime JAKOVLJEVIC je PATRONIMIK,jer je izvedenono od m.imena prvonositelja(rodonacelnika)--JAKOVA:JAKOV+posesivni dodatak--LJEV(iza --V je --LJEV:upravo--JEV s epentetskim L)+ deminutivni nastavak--IC=JAKOVLJEVIC,sto znaci JAKOVLJEV SIN.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas