Kavedžija

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 359) - Broj facebook komentara:

Prezime Kavedžija nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Kavedžija, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: IvanPoveznice: Kavedžija | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Kavedžić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 12.1.2020.

Prezime Kavedzija u Hrvatskoj nose uglavnom Hrvati i rijetko Srbi.Prezimena Kahvedzija i Kahvedzic nose Bosnjaci u BiH-u.Danas u Hrvatskoj zivi od 70 do 100 Kavedzija,i to u 9 zupanija,a najvise u Zagrebackoj(25),Bjelovarsko-bilogorskoj(10),Brodsko-posavskoj(10),Istarskoj(5)i Koprivnicko-krizevackoj zupaniji(5).Ovo prezime dolazi od z a n i m a n ja prvonositelja koji je kuhao kavu;drzao kavanu;onaj koji je volio da pije kavu ili onaj koji je mnogo pio kavu:kaze se "on je veliki k a v e d zi ja,k a v o p i j a".Zanimanje kavedzija je izved.od tur.rijeci k a h v e c i:k a h v a(kava,kafa) <tur.k a h v e< ar.q a h w e(sto je u pocetku znacilo"vino"...i najzad"kahva-napitak")+ tur.sufiks -c i ,od toga balkan sufiks dzija(ci=dzi + dodatak-ja),koji znaci vrsitelja radnje kada se doda imenici.Naziv k a fa dosao je od naziva provincije K a f a u Etiopiji iz koje ona potjece.
Prisutna su i i prezimena: :Kavedzic,Kafedzija i Kafedzic koja su istoga podrijetla kao i Kavedzija.
Lit:hjp.znanje.hr(Vidi:kavedzija);A,Skaljic,Turcizmi u sh,jez,Sarajevo,1985,str.381-382.;Dr I.Smailovic,Tursko-bosanski rj.,Tuzla,2009,str.205.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.srp.jez.,knj II,Zagreb,1972,str.4;A.Isakovic,Rj.bosanskoga jez,Sarajevo,1995,str.132.;https://actacroatica.com/hr/surname/Kavedzija;www.prezime.net/Kavedzija


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas