Masnov

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 339) - Broj facebook komentara:

Prezime Masnov nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Masnov, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AnaPoveznice: Masnov | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Masnopita

Zadnji komentari na ovaj tekst:

NK Zadar 1945 - Datum: 6.10.2023.

Masnov je prezime nastalo izvedenicom od prezimena Masnović. Ne znam točno kada se to digodilo, da li doseljenjem u Brbinj na Dugom otoku, u Polači iznad Biograda ili prije toga. Vjerojatno su Masnovići postali Masnovi u Brbinju zbog uobičajenog otočkog načina davanja prezimena na "ov" umjesto na "ić".
Masnovići, srednjovjekovna bosanska vlastelinska porodica. Njenim osnivačem se smatra se Mastan Bubanjić (1324–90).
Posjede su imali pretežno na području današnje Hercegovine, u Masnoj Luci na padinama Čvrsnice, a dvor u Drežnici blizu Mostara. Mastanov portret očuvan je na zidu crkve u Dobrunu blizu Višegrada. Među njegovim nasljednicima ističe se Priboje Masnović, dubrovački građanin i zapovjednik odbrane Visokog prilikom provale Osmanlija u Bosnu 1388 godine.
Priboje je bio čest svjedok u raznim poveljama. Pojavljuje se u Tvrtkovoj povelji iz Trstivnice, od 10. travnja1380. godine, u povelji od 2. travnja 1394. godine, Stjepan Dabiša, kralj Bosne, koji daje Gojku Marnaviću neke zemlje, u povelji od 17. svibnja 1395. godine, u kojoj kralj Stjepan Dabiša daje nekom Vukmiru i njegovoj braći selo Kolo, te u poveljama od 15. sječnja 1399. godine gdje kralj Ostoja ustupa Dubrovčanima Bosansko Primorje i od 5. veljače 1399. godine gdje Stjepan Ostoja potvrđuje privilegije Dubrovčanima.
Mastan i njegovi potomci, koji su se po njemu zvali Masnovići, su uživali veliki ugled u svoje vrijeme i imali su svoj grb.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: