Vuknić

Porijeklo prezimena

Trenutno nema komentara! Komentirajte prvi! (Čitanja: 2907) - Broj facebook komentara:

Prezime je s jezičnog motrišta izvedeno od osobnog imena Vuk(a)n, jednog od brojnih imena koje u osnovi imaju osnovu vuk.
U Hrvatskoj danas živi 130 osoba s prezimenom Vuknić (srednja i južna Dalmacija, Osijek).
Vuknići su na mućkom području zabilježeni 1701. godine, kada je s prebjezima iz Zagvozda, predvođenih harambašom Matom Veić Jurasovima, u Neorić stigla i 7-člana obitelj Grge Vuknića pokojnog Frane. Ta je obitelj upisana i u venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine, ali s malom izmijenjenim prezimenom Vukinić.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine u Neoriću su upisane tri obitelji s prezimenom Vuknić; Antina, Ivanova i Jozina; popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Neoriću tri obitelj s prezimenom Vuknić.
Danas u Neoriću žive 3 obitelji tog roda s ukupno 8 duša.
Uvidom u matice, sačuvane u arhivu franjevačkog samostana u Zaostrogu, V. Vrčić je našao podatke o trojici rođene braće franjevaca s prezimenom Vuknić iz 17. stoljeća: fra Luki, fra Stipanu i fra Juri, uz čija je imena dopisano da su „od Mostara.“
Ne zna se u kakvoj su vezi spomenuti fratri s današnjim Vuknićima iz Runovića u Imotskoj krajini, koji se mogu pratiti od venecijanskog zemljišnika iz 1725. godine, u kojem je upisano da su venecijanske vlasti dodijelile u Runoviću 11-članoj obitelji Šimuna Vuknića 14 kanapa zemlje.
Imotskih je korijena i današnja 7-člana tomislavgradska obitelj s prezimenom Vuknić.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Vuknić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas