Vulić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 29 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 17787) - Broj facebook komentara:

Vulići su još jedno prezime na mućkom području koje u osnovi ima osobno ime Vuk odnosno jedan od njegovih hipokoristika Vule.
Vulići su na mućkom području zabilježeni u venecijanskom zemljišniku iz 1711. godine, u kojem je u Postinju Gornjem upisana obitelj Lovre Vulića pokojnog Mate.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine upisane su četiri Vulića obitelji: Andrijina, Antina, Jozina i Jurina; popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Postinju Gornjem 11 obitelji s prezimenom Vulić.
Danas u Postinju Gornjem živi 15 obitelji tog roda s ukupno 47 duša.
Starina roda Vulića je Rakitno, nekoć stara župa Duvno, danas hercegovačka općina Posušje.
U vrijeme onog znamenitog pastirskog pohoda po Bosni Otomanskoj biskup je fra Pavo Dragićević 1741/42. godine zabilježio samo dvije obitelji s prezimenom Vulić, i to u Rakitnu: 9-članu obitelj Nikole Vulića i kućanstvo Jakova Vulića s 8 članova. Biskup je Dragićević tada krizmao troje djece iz Vulića roda: Antu (kum Andrija Dumančić), Franju (kum Ivan Radić) i Ivan (kum Križan Pudić).
U sljedećem popisu bosansko-hercegovačkih Hrvata katolika iz 1768. godine biskupa fra Marijana Bogdanovića Vulića nema u Rakitnu, ali ih ima: u Sarajlijama pokraj Duvna, i to 4-člana obitelj Nikole Vulića (je li to onaj spominjani iz Rakitna?) i 3-člano kućanstvo Tome Vulića, te u Grahovu, i to 16-člana obitelj Stipe Vulića i 8-člano domaćinstvo Ante Vulića (je li to onaj krizmanik iz Rakitna?).
Dio Vulića doseljava u Cetinsku krajinu krajem 17. stoljeća. Ispod tvrđave Čačvine, s koje se na zapadnom dijelu Sinjskog polja nadzirao prolaz putevima iz Dalmacije prema Livnu i Duvnu, smjestio se 1698. godine Rakićak Vid Vulić, kao i ostali doseljenici iz Rakitna (Tokići, Bulići, Marići, Lavičevići) i dobio opskrbu hranom za obitelj i kanap zemlje (vrt) da bi se preživjelo.
Godinu ranije, dakle 1697. godine opći providur A. Mocenigo odobrava braći Duji i Petru Vuliću s osam članova obitelji i Miji Ercegu sa sedam članova iz Novih Sela i Ugljana 30 kanapa zemlje za obradu.
U Zaostrogu je u popisu stanovništva iz 1695. godine upisana udovice Mandalena Vulić (tri ženske osobe). S njihovom smrću Vulići u Zaostrogu su izumrli.
U popisu pučanstva Splitske nadbiskupije nadbiskup Ivan Laghi je godine 1725. zabilježio u Zakučcu pokraj Omiša četiri Vulića obitelji s 26 članova, kojih su domaćini bili: Ivan s 5, Jure sa 6, udovica Mara sa 7 i don Mate Vulić s 8 duša u obitelji.
Danas na dalmatinskom području Vulići žive: u Omišu, Gracu pokraj Drniša, Jasenicama (Benkovac), Slivnici i Visočanima (Zadar).
U Biteliću pokraj Sinja žive Vulići pravoslavne vjeroispovijesti, od kojih je dio odselio u Vrbicu i Donje Rujane pokraj Livna i u Srđane pokraj Duvna.
Današnja vrlička obitelj s prezimenom Vulić doselila s drniškog područja, gdje su Vulići i Vuličevići zabilježeni krajem 17. stoljeća.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Vulić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

RelaxeD - Datum: 22.9.2023.

Pozdrav. Ja sam Stevan Vulic iz Beograda. Koliko znam moji Vulici (pravoslavni) su pocetkom 1900ih dosli iz Sinja ili okoline u Beograd. Ja sam Stevan, moj otac je Dusan, moj deda je Stevan, moj pradeda je Dusan (poginuo u WW2), i moj cukundeda koji je dosao iz Sinja je Jakov. Koliko sam cuo, po njemu se u Sinju zove ulica Jakino Guvno. Ako neko kojim slucajem zna nesto vise o poreklu moje loze ili kojim slucajem zna moje rodjake ako ih ima, neka se javi :)


Mladen Gambiroža - Datum: 30.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 15.06.1798.
- braća Ante i Petar Dizdar reč. Pandža pok. Šime, Ivan Konjević od Bože sva tri starci iz Vučipolja, uz prisustvo Ivana Dizdara pok. Luke, Josipa Dizdara pok. Mate, Miška Rančića pok. Nikole, Ante Konjevića pok. Jure, Ivana Barića reč. Žulj pok. Nikole, Petra Ždrile pok. Bože, Marka Ždrile pok. Ivana svi glavari iz Vučipolja, kao i Joco Knežević reč. Totić pok. Petra, Lovre Dujić pok. Jure, Martin Dujić pok. Martina, Marko Dujić pok. Mije, Grgo Milković pok. Frane, Blaž Tolič pok. Luke, Toma Kovačević pok. Danila svi glavari iz Suknovaca uz prisustvo Bože Dujića pok. Ivana, Mije Dujića pok. Grge, Mije Vulića pok. Tome, Luke Toliča pok. Luke, Ivana Kovačevića pok. Vase, Stipana Toliča pok. Ivana, Mije Toliča pok. Tome i Duje Dujića pok. Grge svi glavari iz Suknovaca + Ivan Žulj reč. Barić pok. Mate iz Vučipolja i Mate Dujić pok. Filipa iz Suknovaca
-- punomoć za zastupanje kod suda u Zadru u sporu sa selom Bobodol radi pašnjaka
- svjedoci ađutant Mate Vučić reč. Gojčeta pok. Luke iz Čitluka i kap. Luka Džepina pok. Ante iz Oklaja


Mladen Gambiroža - Datum: 23.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 10.05.1796.
- Božo Dujić pok. Ivana iz Suknovaca + Martin Dujić pok. Martina
-- ratifikacija arbitraže oko jedne oranice od dan oranja smještene iza pojate u Suknovcima
- svjedoci Jandre Vulić od Mihe iz Suknovaca i Duje Pilić pok. Jakova iz Mirilovića u Zagori


Mladen Gambiroža - Datum: 22.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51, Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 04.12.1795.
- Mate Vulić od Josipa iz Suknovaca + Mihat Dujić pok. Mihe iz Suknovaca
-- izjava za oranicu zvana Podvornica
- svjedoci Frane Škarica od Ivana i Lazo Đomlija pok. Ćire, oba iz Promine


Mladen Gambiroža - Datum: 16.10.2021.

Signatura: HR–DAZD–51
Naziv fonda: Bilježnici Knina
Javni bilježnik MARCANTONIO de LEVA
GODINA 1788-1808, Svežanj I

Dana 12.09.1793.
- arambaša Todor Vuković pok. Jovana iz Miočića, arambaša Mate Nakić od Luke iz Siverića, Todor Graovac pok. Ante arambaša Štikova i Biočića, arambaša Todor Kolar iz Kanjana, arambaša Ante Bojčić pok. Mate iz Drniša, arambaša Duje Mešin pok. Marka iz Umljanovića, arambaša Ilija Vulić pok. Juriše iz Gradaca i arambaša Joso Ivić od Abrama iz Miljevaca + arambaša Sava Obućina pok. Tome iz Moseća i arambaša Lazo Bešević pok. Jovana iz Bogetića
- punomoć za zastupanje kod suda u Trogiru
- svjedoci Šime Božić pok. Šime nastanjen u Šibeniku i Bartol Cicvara pok. Bartola iz Drniša


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 29.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: