Mar

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 233) - Broj facebook komentara:

Prezime Mar nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Mar, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: DubravkoPoveznice: Mar | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

MarkoMaras - KozicaMarkušićMareljaMarelićMartinezMarnikaMaruskiMarakovićMargetićMarentičMarković

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 17.10.2019.

Prezime Mar u Hrvatskoj nose vecinom Hrvati i rijetko Madjari.Danas u Hrvatskoj zivi oko 20 nositelja ovoga prezimena,a prisutno je u 4 hrvatske zupanije:Koprivnicko-krizevackoj,Zagrebackoj,Osjecko-baranjskoj i Varazdinskoj zupaniji.Ovo prezime je od nadimka a rodocelnik ga je najvjerojatnije i dobio jer je bio marljiv ,a m a r bas i znaci m a r l j i v o s t,volju da se sto dobro i temeljno uradi;jezikoslovac P.Budmani je napisao da je m a r adv. i znaci "bolje"(u osobitom smislu)...u Ugarskih Hrvata;P.Skok je napisao da mar znaci"briga"samo juznoslav.,a osnova m a r je praslavenska....Mozda je ovo prezime i patronimik jer je vjerojatno doslo od madjarskog prezimena koje je izved .od hipokoristika osob.m.imena Mark ili Marcus.-prema:www.ancestry.com..
Lit:hjp.znanje.hr(VIDI:m a r(1));www.ancestry.com/name-origin?surname=mar;https://actacroatica.com/hr/surname/Mar;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.II,Zagreb,1972,str.375.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas