Ahić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 409) - Broj facebook komentara:

Prezime Ahić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Ahić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NijazPoveznice: Ahić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 9.1.2020.

Prezime Ahic je vrlo rijetko u Hrvatskoj i nose ga Hrvati.Danas u Hrvatskoj zivi 5 Ahica,i to samo u Osijeku(Osjecko-baranjska zupanija).Ovo prezime je :1.ili patronimik izved od m.im. prvonositelja A h e(nom.A h o),hipokoristika od osob.m.imena A h m e d<ar, A h m a d=mnogo pohvaljen;najpohvaljeniji,2.ili je izved. od n a d i m k a od tur.rijeci a h=zelja,ceznja,uzdisanje.O rijeci "a h" orijentalist A,Skaljic je napisao:"U tur.,pers. i ar."a h"je uzvik bola,nade,kajanja,ushicenja.U tur.dolazi kao supst.,pa je vjerovatno i kod nas kao supst.dosao iz turskog".
U BiH-u ovo prezime nose Bosnjaci,a najpoznatiji Ahic je:dr.sci. Jasmin,prof.Fakulteta kriminologije i bezbjednosti u Sarajevu .
Lit:A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez.,Sarajevo,1985,str.74.-75.;Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sarajevo,1990,str.133.-134.;Dr.I.Smailovoc,Tursko-bosanski.rj,Tuzla,2009,str.6.;A.Isakovic,Rj.bosanskog jez,Sarajevo,1995.str.5.;https://actacroatica.com/hr/surname/Ahic


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: