Zuban

Porijeklo prezimena

Trenutno nema komentara! Komentirajte prvi! (Čitanja: 4855) - Broj facebook komentara:

Prezime je istovjetno sa zastrajelim narodnim osobnim imenom Zuban, koje spada u skupinu imena izvedenih od imenice zub, naziva bjeličastih izraslina koštanog tkiva u čeljusti presvučenih caklinom, koje služe za griženje i žvakanje. Uz Zuban relativno česta su imena bila: Zub, Zubac, Zuboje, Zubača, Zubaj, Zubek, Zubec i slično.
U Hrvatskoj danas živi 230 osoba s prezimenom Zuban (srednja i sjeverna Dalmacija, Zagora, Pula).
Istog su jezičnog postanja i prezimena: Zubac (120, Osijek, Sinj, Dubrovnik, Rijeka, Dalmacija), Zubača (Kutina, Kaštela), Zubaj (Slavonija), Zubak (740, Zagreb, Slavonski Brod, Zadar, Obrovac, Slavonija), Zubalić (Buje, Buzet, Istra), Zubalj (Rijeka, Pakrac), Zubanov (Zadar), Zubanović (140, Petrinja, srednja i južna Hrvatska), Zubanjek (Krapina, Kostajnica), Zubar (Kaštela), Zubarev (Vukovar, Osijek), Zubatović (Ivanić Grad, Zagreb).
Zubani s dužim prezimenom Zubanović zabilježeni su 1701. godine u Neoriću, kada je s harambašom Matom Veićem Jurasovim stigla i 7-člana obitelj Jure Zubanovića pokojnog Mije, a dakako ta je obitelj zabilježena i u venecijanskom zemljišniku iz 17o9. godine.
Jure je Zubanović zajedno s harambašom Matom Veić 24. siječnja 1714. godine osuđen platiti troškove parnice sa sinjskim fratrima, predvođenim fra Pavlom Vučkovićem, a koja je vođena u Veneciji.
U austrijskom zemljišniku iz 1835. godine u Neoriću upisane su tri obitelji s kraćim oblikom prezimenom Zuban: Antina, Filipova i Matina.
Popis stanovništa 1948. godine zatekao je u Neoriću 12 obitelji s prezimenom Zuban.
Danas u Neoriću živi 18 obitelji tog roda s ukupno 57 duša, dok su u Muću Donjem naseljene dvije Zubanove obitelji s ukupno 5 duša.
Svakako među najpoznatije pripadnike tog roda spada harambaša Filip Zuban, koji je sudjelovao u niz događaja u vrijeme francuske okupacije Dalmacije. Tako je primjerice uveliko pridonio gušenju pobune ogorskih seljaka protiv francuskih vlasti. Poraženi su 17. travnja 1807. godine, kada su posmjenjivani svi nepoćudni panduri ogorskog područja.
Dvije godine kasnije (1809) na veliko iznenađenje Francuza Filip Zuban prelazi na austrijsku stranu i sa sakupljenih 600 Zagorana u Muću uputio se prema Dicmu, gdje je prekinuo komunikaciju francuske vojske između tvrđava Klis i Sinj, zatim je izveo zapaženu akciju razoružavanja Grguričićevih pandura (400 oružnika) na triljskom mostu, pa čak 20. kolovoza 1809. zauzeo i Sinj. Stupio je u čvrstu vezu s vođom pobunjenika protiv Francuza u Imotskoj krajini Martinom Pavlovićem Zažabcem (rodom je iza Zažablja, oblasti iza planine Žabe u istočnoj Hercegovini). I kad je uspjeh bio na vidiku veliki su (car Franjo I. i Napoleon Bonaparte) sklopili mir u Schenbrunu prema kojem je Dalmacija ponovo pripala Francuzima. Zuban je s dvojicom sinova preko Bosne pobjegao ispred Francuza i nastanio se u Brodu, odakle se vratio poslije druge austrijske okupacije Dalmacije.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Zuban | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Zubanović

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas