Žaja

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 22 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 12922) - Broj facebook komentara:

Prezimena Žaja, Džaja, Đaja su inačice istog prezimena, a one su rezultat onodobnog nesređenog stanja ortografije hrvatskog jezika. Tako se primjerice prezime Džaja zbog glasa „dž“ sve do Ljudevita Gaja piše samo u livanjskim maticama na ravno sedam načina: Chaja, Giaja, Gxaja, Cxajja, Caja, Xaja, Czaja, što se može čitati na različite načine: Džaja, Đaja, Žaja i Čaja.
Što se tiče jezičnog postanja tog prezimena, M. Džaja i K. Draganović drže da su mu korijeni u albanskom jeziku, u kojem je „gja“ neodređeni oblik imenice i „gjaja“ određeni oblik a znači stvar, blago, stoka. Ne znači, dodaju pastira, jer za taj pojam Albanci imaju riječ „bariu“ ili rjeđe „čoban“. Tako bi možda obitelj, koja se među drugima isticala brojnom stokom , mogla nazvati Đaja ili Džaja odnosno Žaja.
M. Nosić smatra da prezime Džaja, pa dakle i Žaja, s jezičnog motrišta potječe iz turskog jezika, u kojem caid (čita se džaid) znači osobu koja ima kovrčavu, kudravu kosu.
Danas u Neoriću živi 3-člana obitelj s prezimenom Žaja.
Starinom su iz Aržana (Imotska krajina), gdje se pišu kao Žaje, a u Medovu Docu, također u Imotskoj krajini, te na livanjskom području i na kupreškoj visoravni kao Džaje. U okolici sjevernohercegovačkog grada Konjica nalazi se selo Džajići, naseljeno stanovnicima islamske vjeroispovijesti. Prije doseljenja u Aržano pripadnici tog roda živjeli su u Klisu ili u neposrednoj blizini znamenite tvrđave. Progodom širenja na livanjsko područje rascijepili su na dvije grane: jedni su i dalje ostali s prezimenom Džaja, a drugio dio je uzeo prezime Klišanin kao spomen na svoju prastarinu. O tome opširnije u odjeljku ove kinjigu o rodu Koljanin.
Danas uz Žaje na Aržanom i Prisici, na livanjskom području Džaje žive u Donjim Držanlijama, rapovinama, Donjim i Gornjim Rujanima, te u Lištanima,a sviju ih povezuje zajedničko podrijetklo iz Aržana. Slično je bilo i s pripadnicima tog roda na glamočkom području, gdje su bili nastanjeni u Ćoslijama, Mladoševcima i u gradu Glamoču Također na kupreškoj visoravni Džaje su bile nastanjne u Malovanu i u Koprivnici, zatim u okolici Banja Luke, Viteza, Kiseljaka (tu se pišu kao Čaje), te u Dubrovniku,gdje se pišu Đaje.

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"Poveznice: Žaja | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Zajac

Zadnji komentari na ovaj tekst:

TOMISLAV ŽAJA - Datum: 30.12.2017.

JA SAM TOMISLAV ŽAJA IZ ŠIBENIKA I POTJECEM IZ KRUŠEVA(PRIMOŠTEN),SVI ŽAJIĆI IZ KRUŠEVA SU "VRANJINI"JER SE POK.PRADID IZ VINOVCA UDA U KRUŠEVO ,SAD NAS VRANJINIH IMA VEĆ KO ZNA KOLIKO I SVUGDI PO SVITU..


livnogen - Datum: 6.9.2016.

Ovaj podatak sam pronašao tek nedavno:
U Sinju oko 1700. godine su živile obitelji prezimenom "Ursa zvani Žaja".
"Žaja" je upisivano tada u katoličke matice u obliku "Xaja".

U Livno danas ima i Džaja i Ursa.

U livanjskim maticama donjeg polja (od Livna prema Grahovu) pritežno su stari upisi "Žaja" koji vrimenom prilaze na oblik "Džaja", dok u gornjem polju (od Livna prema Duvnu ili Buškom Blatu) pritežno su stari upisi "Čaja" koji kasnije isto prilaze na "Džaja".


Marko Žaja - Datum: 1.9.2016.

Ja sam iz sela Radonić i tu u našem selu ima zaseok Žaje i tu nas im 6-7 kuća Žaja ali i otac i djed su mi prije bili Džaja ali su kasnije promijenili u Žaja


Milan Dzajic - Datum: 15.7.2015.

Pozdrav, samo da obaestim pristutne da postoji jos jedno selo iliti naselje Dzajici kod Banja Luke u selu Kola, svi se naravno prezivaju Dzajic, a vecina je emigrirala u grad ili u inostranstvo tako da je veoma malo njih ostalo na selu. Inace i ja sam odatle. Moj deda mi je pricao da su nasi Dzajici poreklom iz Crne Gore, okolina Herceg-Novog. Koliko je to istina ne znam, on vise nije ziv.


Tijana Žaja - Datum: 19.4.2011.

Moj otac rođen je u Radoniću općina Drniš 1933
U istom selu postoje Džaja i Žaja


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 22.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: