Modrić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 6938) - Broj facebook komentara:

Obitelj Modrić u dokumentima dolazi i u obliku Modrovich (Modrović).
Obitelj Modrić pripada bunjevačkom rodu, a doselila se u Podgorje u prvoj polovici 17. stoljeća iz Dalmacije (Podzrmanje).
Bili su uglavnom vojničko - časnička obitelj, koja je služila u raznim dijelovima Vojne krajine.
Modrići su se bavili i trgovinom te bili uspješni trgovci i poduzetnici.
Modrići danas žive u Podgorju, Krasnu, Kuterevu, Senju, Otočcu, Garešnici, Čazmi, Bjelovaru, Vinkovcima, Požegi, Županji i drugim krajevima Hrvatske.
Poznat je svećenik dr. Josip Modrić, rođen u Križpolju 1863. godine. Prva dva razreda gimnazije završio je u Senju, a ostale u Kaloči u Mađarskoj. Nakon završene gimnazije postao je student budimpeštanskoga Teološkog fakulteta i bio jedan od ponajboljih studenata. Za svećenika je zaređen 1885. kao kapelan u Senju. Godine 1866. postao je i kapelan u Ogulinu. Iste je godine primljen na Teološki fakultet "Augustineum" u Beču, gdje je položio ispite iz biblijskih znanosti i istočnih jezika. Godine 1889. promoviran je u Beču za doktora bogoslovije. Imenovan je 1888. profesorom crkvenog prava i crkvene povijesti u senjskome Bogoslovnom učilištu te nadstojnikom nauka u sjemeništu. Napisao je opširnu raspravu iz područja kanonskog prava 1891. godine, a iste je godine imenovan i profesorom moralnog bogoslovlja na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umro je u Zagrebu 27. listopada 1893. godine.
Prema popisu stanovništva iz 1930., obitelj Modrić živjela je u Podgorju (40 obitelji), Čazmi 26, Garešnici 23, Požegi četiri obitelji, po tri obitelji u Valpovu i Županji, po dvije obitelji u Senju i Krasnu, a po jedna obitelj u Otočcu i Đakovu.

ŠTIT: U zlatnome štitu na vrhu je vodoravna crvena greda; u sredini grede srebrni polumjesec, a sa strane po jedna šesterokraka zvijezda; na dnu štita, na zelenoj podlozi, stoji vojnik sa sabljom u desnoj ruci.
NAKIT: Iznad štita je zlatna okrunjena kaciga iz koje izrasta zlatni lav s biskupskim križem u desnoj šapi.
PLAŠT: Zlatno - plavi i srebrno - crveni.
Plemstvo i grb podijelio je car Leopold II. u Beču 21. srpnja 1791. Ivanu Modrovichu (Modroviću) ili Modrichu (Modriću) te njegovu bratu Peter - Martinu i djeci. Plemstvo i grb potvrđeni su 1792. u Hrvatskome državnom saboru. Još prije 1649. u Hrvatskome je državnom saboru priznato i potvrđeno plemstvo Nocolausu Modrichu (Nikoli Modriću).

Enver Ljubović, prof.Poveznice: Modrić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje | Enver Ljubović |

Slična prezimena:

Modrinić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Mladen Gambiroža - Datum: 11.9.2021.

Kninski providur Piero Maria Da Mosto (1757-1758-1759), oformio je sudski proces protiv Tome Mikačića zvanog Modrić pok. Jure i njegovih sinova Ante i Ivana iz sela Vinalić iz okruga Vrlike, zbog oružanog sukoba od 29 svibnja 1754, te ubojstva Nikole Modrića pok. Petra na lokalitetu Podi ispod Suvopolja, uz svjedočenje Nikoline udovice Stane Vučemilović i Ivana i Jure Kostura


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: