Modrić

Porijeklo prezimena

Trenutno nema komentara! Komentirajte prvi! (Čitanja: 4946) - Broj facebook komentara:

Obitelj Modrić u dokumentima dolazi i u obliku Modrovich (Modrović).
Obitelj Modrić pripada bunjevačkom rodu, a doselila se u Podgorje u prvoj polovici 17. stoljeća iz Dalmacije (Podzrmanje).
Bili su uglavnom vojničko - časnička obitelj, koja je služila u raznim dijelovima Vojne krajine.
Modrići su se bavili i trgovinom te bili uspješni trgovci i poduzetnici.
Modrići danas žive u Podgorju, Krasnu, Kuterevu, Senju, Otočcu, Garešnici, Čazmi, Bjelovaru, Vinkovcima, Požegi, Županji i drugim krajevima Hrvatske.
Poznat je svećenik dr. Josip Modrić, rođen u Križpolju 1863. godine. Prva dva razreda gimnazije završio je u Senju, a ostale u Kaloči u Mađarskoj. Nakon završene gimnazije postao je student budimpeštanskoga Teološkog fakulteta i bio jedan od ponajboljih studenata. Za svećenika je zaređen 1885. kao kapelan u Senju. Godine 1866. postao je i kapelan u Ogulinu. Iste je godine primljen na Teološki fakultet "Augustineum" u Beču, gdje je položio ispite iz biblijskih znanosti i istočnih jezika. Godine 1889. promoviran je u Beču za doktora bogoslovije. Imenovan je 1888. profesorom crkvenog prava i crkvene povijesti u senjskome Bogoslovnom učilištu te nadstojnikom nauka u sjemeništu. Napisao je opširnu raspravu iz područja kanonskog prava 1891. godine, a iste je godine imenovan i profesorom moralnog bogoslovlja na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umro je u Zagrebu 27. listopada 1893. godine.
Prema popisu stanovništva iz 1930., obitelj Modrić živjela je u Podgorju (40 obitelji), Čazmi 26, Garešnici 23, Požegi četiri obitelji, po tri obitelji u Valpovu i Županji, po dvije obitelji u Senju i Krasnu, a po jedna obitelj u Otočcu i Đakovu.

ŠTIT: U zlatnome štitu na vrhu je vodoravna crvena greda; u sredini grede srebrni polumjesec, a sa strane po jedna šesterokraka zvijezda; na dnu štita, na zelenoj podlozi, stoji vojnik sa sabljom u desnoj ruci.
NAKIT: Iznad štita je zlatna okrunjena kaciga iz koje izrasta zlatni lav s biskupskim križem u desnoj šapi.
PLAŠT: Zlatno - plavi i srebrno - crveni.
Plemstvo i grb podijelio je car Leopold II. u Beču 21. srpnja 1791. Ivanu Modrovichu (Modroviću) ili Modrichu (Modriću) te njegovu bratu Peter - Martinu i djeci. Plemstvo i grb potvrđeni su 1792. u Hrvatskome državnom saboru. Još prije 1649. u Hrvatskome je državnom saboru priznato i potvrđeno plemstvo Nocolausu Modrichu (Nikoli Modriću).

Enver Ljubović, prof.Poveznice: Modrić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje | Enver Ljubović |

Slična prezimena:

Modrinić

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas