Dumpor

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 547) - Broj facebook komentara:

Prezime Dumpor nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Dumpor, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AdiPoveznice: Dumpor | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Podrijetlo - Datum: 11.4.2024.

Postojeći komentar djeluje dosta romansirano, ali postoji jedan ozbiljan materijalni dokaz koji govori da nije tačan. Nameće se pitanje šta je bilo sa Jerlaginom zemljom, kuda je ona nestala. Naime, svo stanovništvo islamskog vjerozakona je dolaskom na područje današnje Bosne i Hercegovine glede svog položaja sticalo i materijalne ugodnosti koje su se najčešće očitovale u većim zemljišnim posjedima.
Do zemljišne reforme nakon dolaska Austro-Ugarske vlasti, zemlju u Raštanima su "držali" age Lakišići , Dudići (iz Mostara) i Kreho (iz Krehina Gradca kod Čitluka). Po njima se i dan danas zovu neki toponimi po Raštanima.
Jerlagu Dumpora "ne pamti" nijedan komad zemlje u selu, a kada se uporedi imovina Dumpora u zemljišnim posjedima iz 1946. (do tada sigurnoj nije bilo značajnijeg otuđenja zemlje) sa brojem pripadnika tog prezimena, dolazi se do zaključka da Dumpori imaju najmanje zemlje po glavi stanovnika u cijelim Raštanima, a isto tako i zemlje ukupno u odnosu na druga prezimena, nezavisno od vjere i nacije (npr. Salčini, Bence, Pinjuhi, Đurasovići...)
Zaključak je da ta teorija sa Jerlagom "ne pije vodu", a sumnju podgrijava i navod da su braća u Tuzli i Banja Luci ostala bez nasljednika u 20. vjeku. Ako se neka obitelj razvijala i umnožavala preko četiri i pol stoljeća, nije mogla nestati bez traga nakon toga.
Možda je odgovor u samim Raštanima?!


Dumporowsky - Datum: 9.3.2023.

Prezime Dumpor, koliko sam uspio da saznam od najstarijih mojih predaka, datira od vremena ilira sa prostora Bijelog Polja (Sandžaka), na prostore Hercegovine gdje su i danas najzastupljeniji. Došli su za vrijeme osvajanja Balkana od strane Osmanskog carstva i u pitanju je jedan potomak koji je imao tri sina koji su do 50-ih godina 20st izumrli u gradovima Tuzla i Banjaluka, treći sin poznat pod imenom Jerlaga svoje potomstvo je proširio u velikom broju u području Mostara tačnoje mjesto Raštani (Zapadna obala rijeke Neretve 5km sjeverno od centra Mostara) trenutno brojčano ima oko 140 osoba s ovim prezimenom u Mostaru a u svijetu ovog prezimena ima tek 5-6 osoba. Postoji isto prezime na Filipinima ali nema nikakvu genetsku vezu sa Balkanskim.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: