Kalajdžisalihović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 94) - Broj facebook komentara:

Prezime Kalajdžisalihović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Kalajdžisalihović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: AlmaPoveznice: Kalajdžisalihović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

KalajicaKalajđićKalajdžićKalajžićKalajacKalajevac

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 22.9.2019.

Prezime Kalajdzisalihovic je vrlo rijetko u Hrvatskoj.Nosi ga samo nekoliko osoba,i to samo u Zagrebackoj i Dubrovacko-neretvanskoj zupaniji.
Ovo prezime je p a t r o n i m i k: izvedeno je od Kalajdzije Saliha,koji je vjerovatno bio kalajdzija(tur)-obrtnik(zanatlija) koji kalajise sudje,pa je dobio i n a d i m a k Kalajdzija.O etimologiji i znacenju zanimanja kalajdzija naci cete u mom prilogu o prezimenu K a l a j d z i c na:
www.ogorje.net/prezime/9081/kalajdzic.html
Ovo prezime u BiH-u nose Bosnjaci,a najpoznatiji nositelji su:doc.dr.sc. Nejla,Filozofski fakultet,Sarajevo;mr sc.Haris,Fak.civilnog inzenjeringa,Sarajevo;mr.sc.Fahira,visi strucni saradnik,Ministarstvo kulture i sporta Kanton Sarajevo.
Lit:https://actacroatica.com/hr/surname/Kalajdzisalihovic;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jeziku,Sarajevo,1985.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.II,Zagreb,1972,str.18;Dr.I.Smailovic,Tursko-bosanski rj,Tuzla,2009.,str.205.;


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas