Macolić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 117) - Broj facebook komentara:

Prezime Macolić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Macolić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NikolaPoveznice: Macolić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 7.5.2020.

Prezime Macolic u Hrvatskoj nose Hrvati(koji su najvise po podrijetlu iz Raba na otoku Rabu).Danas u Hrvatskoj zivi oko 70 Macolica,i to u 5 hrv.zupanija,a najvise u:Primorsko-goranskoj(60),Zagrebackoj i Istarskoj zupaniji.
Ovo prezime je doslo od nadimka prvonositelja Macole(nom.Macola),od tal.m a z z o l o=cekic;tal.mazzo:1.snop.2.buket.;svezanj(kljuceva).3.ubojica.O etimologiji i znacenju rijeci m a c o l a etimolog prof.P.Skok je napisao":m a c o l a,f.(Lika,Sibenik,Korcula,Split)=m a c o l a(Stoliv,Rab,Bozava,slo.m a c o l a)=m a c o l,m.(ZK)"gvozdeni bat kojim se tuce kamenje".Sa o> u macula,f.(16.v.,Dubrovnik,Cavtat)"drveni ba,korac"...Od tal.deminutiva na lat.-o l u s>tal.-u o l o mazzuolo,mlet.m a z z o l a,od lat.m a t t e a..."
--Lit.:P.Skok,Etimologij.tj.hrv.ili srp.jez,knj.II,Zagreb,1972,str.345.;ARJ 6,JAZU-Zabreb,str.346.547.647.-urednik P.Budmani;hjp.znanje.hr(Vidi:macola);https://actacroatica.com/hr/surname/Macolic


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas