Dudević

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 116) - Broj facebook komentara:

Prezime Dudević nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Dudević, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: ToniPoveznice: Dudević | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Clav897 - Datum: 10.4.2021.

Dudević (pol. Dudewicz/Dudowicz, rus. Дудевич/Дудович, hebr. 'דודוביץ ) - patronim od Dudu (דודו) ili Dudke (David) - jevrejsko prezime poreklom iz Carske Rusije.
Ovo neobično prezime nastalo je od nadimka ili imena datog pretka. Nalazimo ga među Jevrejima koji su na Balkan došli krajem 19. veka iz Ukrajine, Poljske ili Belorusije.
Zbog antisemitizma koji je vladao u Ruskom Carstvu, posebno u drugoj polovini 19. veka, i stravičnih pogroma između 1881. i 1884. godine, veliki broj jevrejskih porodica izbegao je u zemlje centralne i zapadne Evrope.
U poslednjoj deceniji 19. veka, trojica braće Dudević preselila su se u Višegrad (Bosna) koji je tada bio deo Austro-Ugarske Monarhije.
Tamo dva od tri brata sa svojim suprugama i decom uzimaju muslimanska imena, dok treći brat odlazi u Palestinu i otvara prodavnicu u Tel Avivu.
Danas članovi ove porodice žive u Bosni, Hrvatskoj, Americi i Izraelu. Neki su prihvatili islam zbog mešanja s bosanskim muslimanima, a neki su prešli na hrišćanstvo, posebno u Hrvatskoj.

IZVORI :
Guggenheimer, Heinrich Walter & Eva H. Jewish Family Names and Their Origins: An Etymological Dictionary. New Jersey : KTAV Publishing House, Inc., 1992.
Pevsner, Isaiah. Palestine Directory and Handbook. Tel-Aviv : "Mishar W`Taasia" ("Trade & Industry") Publishing and Exhibition Co., Ltd., 1926.
http://www.onomastikon.ru/proishogdenie-familii-dudevich.htm


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas