Imširović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 6 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 4838) - Broj facebook komentara:

Prezime Imširović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Imširović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: EnaPoveznice: Imširović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Slična prezimena:

Imširagić

Zadnji komentari na ovaj tekst:

BelmaImsirka - Datum: 29.12.2021.

U Olovu, BiH, postoji selo Ponijerka odakle poticu svi Imsirovici u toj Opcini. Dio porodice se odselio u Bursu, Turska, 1800 i neke. Ne zna se odakle i kada su dosli u Olovo.


tibos - Datum: 23.1.2014.

DOPUNA o ovom prezimenu:
--Prisutno je u vecini hrv.zupanija,a najvise u:Zagrebackoj,Istarskoj,Primorsko-goranskoj,Sisacko-moslavackoj,Sibensko-kninskoj,Vukovarsko-srijemskoj,Osijecko-baranjskoj,Bjelovarsko-bilogorskoj,Pozesko-slavonskoj,Krapinsko-zagorskoj,Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj zupaniji.
U proteklom stoljecu najveca migracija Imsirovica zabiljezena je iz Bosanskog Novog u Sisak.
U LISTI NESTALIH VLASENICANA -u vrijeme cetnickog genocida u Vlasenici od 1992.do 1995.god.-upisano je i 5 Imsirovica.
U ARJ-u(III)navedno je:"IMSIROVIC,m.selo u Bosni u okrugu Donje Tuzle,Statut. bosn.140."-
-Onomasticar prof.I.Smailovic naveo je da je m.os.ime IMSIR(na S tvrdi znak)m o d i f.od prez.h e m s i r e(na s tvrdi znak)=brat po mlijeku,dok je orijentalist A.Skaljic naveo ove izraze u BiH-u:"h e m s e r i j a,h e m s o(emserija),e m s o m.(pers)1.zemljak (iz istoga mjesta ili kraja),sugradjanin.2.f i g.d r u g,p r i j a t e l j.-"E m s e r i j a,moj komsija"(Muz.zap.Inst.1916).<tur.h e m s e r i(ispod s meki znak)"zemljak"<pers.h e m s e h r i(na s tvrdi znak),sloz.od pers.h e m"skupa,zajedno"+ pers.s e h r(na s tvrdi znak)"grad,seher"+ar.-pers.adj.suf.-i".-
Vjerojato je i od ove rijeci (hemseri,hemsehri)-koju je naveo orijentalist A.Skaljic-m o d i f i c.bosnjacko m.os.ime IMSIR(na S tvrdi znak),pa je od njega izved.onda -kao patronimik -prezime IMSIROVIC.-Takodjer,vjerojatno je da je m.os.ime IMSIR modific. od m.imena E M S E R(na S tvrdi znak),koje je naveo arabist prof.S.Agic-kao m.ime ar.podrijetla i koje znaci z i v a h a n(na z tvrdi znak),v e s e o.--I z v o r i(dopuna):A.Skaljic,Turcizmi u sh.jeziku,PETO IZD.,Sa,1985,str.327.;Dr S.Agic,Muliman.l.imena,Chicago,2003,str.36.;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zgb,1962,str.573.;P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez.,knj.1,Zgb,1971.,str.664.; ARJ(III),Zgb,1887-1891,str.590. i 826.(ured.P.Budmani); imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-Imsirovic; www.prezime.net/Imsirovic


aida05 - Datum: 23.1.2014.

Prezime Imširović ima i na području KLJUČA, BIH, točnije Dubočani, od kuda je i moj otac.
Inače, uvijek sam mislila da je prezime turskog podrijetla.


aida05 - Datum: 23.1.2014.

Na ovu stranicu dovela me potraga za značenjem moga prezimena Imširović, stoga hvala.

Molila bih ako netko zna podrijetlo prezimena ORMAN?

To je prezime prabake o kojoj ne znam skoro ništa.
Također prapradjeda je bio siroče i došao iz Like u Slavoniju. Zanima me vlastita geneologija i kako sam pomalo od svega, voljela bih znati više o podrijetlu. Zanima me ako netko zna nešto o prezimenima ORMAN i SUBAN?

Hvala


Ahal - Datum: 25.9.2013.

Prezime Imširović se nalaze i u Poljicu, mjesto pored Tuzle. Odakle su korijeni neznam. Ako neko nešto zna molim da napiše.
Hvala.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Pročitajte sve komentare! Ukupno ih ima 6.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: