Katavić

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 3 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 4942) - Broj facebook komentara:

Prezime Katavić nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Katavić, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: NadaPoveznice: Katavić | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

tibos - Datum: 3.9.2012.

Prezime KATAVIC po podrijetlu je MATRONIMIK jer je izvedeno od z.imena prvonositeljke(MAJKE)KATAVE(nom.KATAVA):KATAV(A)+deminutiv.nastavak-IC=KATAVIC,sto znaci KATAVIN SIN.Z.ime KATAVA je u m a n j e ni c a od osobnog z.imena KATARINA,sto su naveli:jezikoslovac P.Budmani,etimolog prof.P.Skok i HRVATSKI JEZICNI PORTAL.O etimologiji i znacenju z.imena Katarina naci cete u prilogu o prezimenu KATIC.--Ovo prezime nose Hrvati,vecinom iz okolice Imotskog,a prema nekim izvorima iz Rame(BiH).Danas u Hrvatskoj zivi oko 1000 Katavica,a najvise ih je u:Zagrebu(250),Slavonskom Brodu(120),Splitu(110) i Nasicama(70)...Prisutno je u vecini hrvat.zupanija,a najvise u:Zagrebackoj,Splitsko-dalmatinskoj,Brodsko-posavskoji i Osijecko-baranjskoj zupaniji.Prisutno je i prezime Katava prema HJP-u(I.Slavonija).--IZVOR:P.Skok,Eimologij.rj.hrv.ili spr.jez,,knj.2,Zagreb 1972,str.61.;ARJ(dio IV),1892-1897,str.895.(urednik P.Budmani);Dr T.Maretic,O narodnim imenimai prezimenima u Hrvata i Srba,knj.82,Zagreb,1886.,str.96;hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search;www.relax-livno.com/zanimljivosti/Li-prezimena.htm;imehrvatsko.net/namepages/view/family_name/prezime-katavic


Karlo Katavic - Datum: 9.3.2012.

Postovani,dugo sam bio u uvjerenju da je prezime KATAVIC vrlo rijetko na ovim prostorima.Nemalo sam se iznenadio kad sam dosao do saznanja da prezime KATAVIC egzistira u Hrvatskoj i to vise od 250 porodica a ima ih od Slavonije preko Zagreba do Splita i Dalmatinske zagore(Prolozac-Zagvozd -Vrgorac...)Posebno isticem Katavic prezimena koje sam naisao na FACEBOOKu od daleke Australije,Sjeverne i Juzne Amerike ,Engleske ,NJemacke itd.,a ima ih naravno i u Srbiji(Vojvodina)BiH iCrnoj Gori
Osobno potjecem iz grada VRGORAC gdje je popisom stanovnika 1744 godine u Vrgorcu popisana i jedna mnogobrojna obitelj jednog KATAVICA sa 29 clanova.(!!!)Moja porodica (uza) danas je rasprostranjena u Europi i Americi ali i u Australiji pa imaju i sinova koji ce (nadam se) uz minimalne preinake prezime "nositi"i dalje.Pozdravljam!


Katavić Tonći - Datum: 4.3.2012.

Prezime Katavić se koliko ja znam javlja u selima Zavojane (pokraj Vrgorca, odakle su moji) i Prološcu (pokraj Imotskog), te u Pločama. Čitao sam u jednoj knjizi da Katavići vuku porijeklo iz Bosne, iz ugaslog grada (pored današnje Zenice) koji je bio "sjecište puteva i trgovine" u ono vrijeme. U to vrijeme to je bio najjači "trgovački centar" na ovim prostorima, tu je otvoren prvi rudnik u evropi... ...a grad je "ugašen" dolaskom turaka na ove prostore (turci su navodno promijenili puteve kretanja roba, pa je samim tim grad izgubio "strateški" položaj). Navodno su Katavići otišli dolaskom turaka prema Dalmaciji. Znam i da prezime Katavić nekakva izvedenica iz ugaslog (mislim staroslavenskog) jezika, a označavalo je nekakvu povezanost sa rudnicima (ali se može samo nagađati jesmo li kopali ili smo bili nekakvi kapitalisti onog vremena? Vjerovatno smo samo kopali, hahaha). Eto, toliko od mene!


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Oglas

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Zadnji upiti o prezimenima: