Šovagović

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 2 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 1667) - Broj facebook komentara:

Prezime Šovagović nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Šovagović, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: DejanPoveznice: Šovagović | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Ibrahim Tabakovic - Datum: 13.8.2011.

Jos o prezimenu Sovagovic
--IZVORI i INFORMACIJE:
1.M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb 1988,str.332;2.P.Skok,Etimologij.rj.hrv.ili srp.jez,knj.3.,Zagreb 1973,str.421;3.V.Mazuranic,Prinosi za hrv.pravno -povjestni rj.,Zagreb 1908-1922,str.1435;4.ARJ(dio XVII),JAZU Zagreb,str.865-66.912.918.;5.www.fabijan-sovagovic.com/Biografija.htm;6.www.hrvatsko-slovo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=594:skup-sjecanja-&catid=51:kazaliste


Ibrahim Tabakovic - Datum: 13.8.2011.

Prezime SOVAGOVIC(na S je kvacica)potjece iz sela Ladimirevaca kraj Valpova.Izvedeno je od prezimena SUAKOVIC(na S je kvacica).Prvi poznati nositelj prezimena SUAKOVIC bio je Gvozdan iz Ladimerovaca iz 1698.god.,poslije oslobodjenja Slavonije od Osmanlija.A prezime SUAKOVIC je izvedeno od stslav.pridjeva SUJ(na S kvacica)sto znaci LIJEVA,pa bi ovo prezime najvjerojatnije bilo od NADIMNICKE motivacije.Etimolog prof.P.Skok od pridjeva SUJ naveo je niz izvedenica:prezime SUJICA('lijeva ruka"),s u v a k"ljevica" i prezimena S u v a k i S u v a k o v i c(na S je kvacica),pa i izraz SVAGA(na S je kvacica).Pridjev SUJ je izveden iz IE kor.*s e u i o s,u sanskritu s a u y a h...
--Za izraze s u v a k a i s u v a k(na s je kvacica)=ljevica,ljevak pravni povjesnicar V.Mazuranic je naveo:"Pomislja se na tur.porietlo.Bit ce ipak prilicnije povjeriti,da su domace rieci".
--Sovagovici su Hrvati,i to vecinom iz Valpova.Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 Sovagovica ,i to najvise u Valpovu(50),LADIMIREVCIMA kraj Valpova(25),Zagrebu(15)...U proslom stoljecu najvise Sovagovica rodjeno je u LADIMIREVCIMA kraj Valpova.
Najpoznatiji Sovagovic,i to bas rodjen u LADIMIREVCIMA ,je moj omiljeni i veliki glumac FABIJAN(rodj 1932.god.).Drugi poznati Sovagovic je, takodjer,glumac Filip(rodj.1960).
Od pridjeva SUJ(S sa kvacicom)je izvedeno i prezime SUVAR(S sa kvacicom),a njegov najpoznatiji nositelj bio je dr STIPE(1936-2004),politicar,sociolog i sveucilisni profesor.


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas