Obućina

Porijeklo prezimena

Broj komentara: 1 - Pročitajte komentare! (Čitanja: 3468) - Broj facebook komentara:

Prezime Obućina nije postojalo u bazi ove stranice pa je postavljen upit od strane posjetitelja. Stoga se pozivaju svi koji imaju nekakve podatke o porijeklu prezimena Obućina, da ih ovdje upišu pod komentare kako bi ih podijelili s ostalima. Hvala!

upit izvršio: Filip ObućinaPoveznice: Obućina | podrijetlo | porijeklo | prezime | rodoslovlje |

Zadnji komentari na ovaj tekst:

Joso Obućina - Datum: 23.2.2012.

Prezime Obućina, prvi put u pisanim dokumentima, spominje se u Perušiću (Lika) 1689. godine. Te godine odlaskom Turaka iz Like oko 50 turskih obitelji ostaje u Perušiću na svome ognjištu i s islama prelazi na katoličku vjeru te na taj način zadržavaju svoje posjede i imanja. Jedna od njih je i obitelj Petra Obućine koji je prvi pokrštenik u obitelji. Nedugo nakon toga obitelj se širi, te jedan ogranak odlazi u Slavoniju (Vinkovci) početkom 18. stoljeća.
Po popisu stanovništva iz 2001. god. nositelja prezimena Obućina u Republici Hrvatskoj ima oko 182 (računajući Obućina i Obučina, dakle s tvrdim i mekim „č“, jer se radi o istom prezimenu). Najveća je koncentracija u Zagrebu (38), što je i logično s obzirom na velike migracije stanovništva u zadnjih 70 godina prema glavnom gradu.
Prema mojim saznanjima sve Obućine u Hrvatskoj, manje-više, vuku porijeklo iz Perušića odakle su se raseljavali prema Slavoniji, Zagrebu, Kuljanima (kod Dvora na Uni) itd.
Napominjem da Obućina ima u Srbiji, Crnoj Gori i istočnoj Hercegovini. Oni su pravoslavne vjere. Koliko je tamo to prezime rašireno nije mi poznato za sada.
Postoji još niz povijesnih činjenica i podataka o prezimenu koje poznajem i koje bih mogao razmijeniti s onima koje ovo zanima, obzirom da već čitav niz godina istražujem svoje obiteljsko stablo.

Molio bih Vas gospodine Filipe da mi kažete nešto više o svome porijeklu, odnosno odakle porijeklo vuku Vaš otac, djed i ostali preci.
Kontaktirati me možete na e-mail kao i svi ostali koje zanima još nešto više o prezimenu Obućina.

e-mail: petar.obucina@hotmail.com
Joso Obućina


Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Ogorje.net se ne može smatrati odgovornim za izrečeno.
Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

« Natrag na popis prezimena | Komentirajte!

Facebook komentari

Neregistrirani korisnik

Logirajte se ili registrirajte

Pretraži Ogorje.net

Oglas